Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Norové triumfovali i v singl-mixu a Bö je rekordní, Češi čtrnáctí. Nezvládnul jsem to, řekl Krčmář

Smíšenou štafetu dvojic na mistrovství světa vyhrál v Obrerhofu norský pár Marte Olsbuová Roeiselandová, Johannes Bö. Ten má tak na tomto šampionátu už páté zlato, což je nejvíc, co kdy biatlonista z MS dokázal. Stříbro mají Rakušané, bronz Itálie. Českému týmu v podání Terezy Voborníkové a Michala Krčmáře se vůbec nedařilo, skončili čtrnáctí.

Vedoucí muž Světového poháru Bö stanovil mezi muži nový rekord, Olsbuová-Roeiselandová se díky celkově třináctému triumfu osamostatnila v čele ženských tabulek před Němkou Magdalenou Neunerovou.

"Nakonec to dopadlo dobře, ale bez Marte bychom neměli šanci. Byl to skvělý týmový výkon. Dnes jsme museli útočit a spousta týmů nám to hodně ztížila. Klidně to celé mohlo skončit jinak," pronesl Bö.

Pro singl-mix se rozhodovalo mezi čtyřmi českými závodníky, kteří mohli štafetu jet.

Nakonec trenéři ukázali na Terezu Voborníkovou a Michala Krčmáře, a to i z důvodu, že Markéta Davidová má nateklé hlasivky.

"Doufáme, že se jim povede trochu prolomit smůlu, kterou dosud v této disciplíně máme," řekl sportovní ředitel svazu Ondřej Rybář. 

Češi dosud ve smíšené štafetě dvojic na větší úspěch z vrcholných akcí čekají. Nejlepší výsledek na MS zajeli v roce 2019 Ondřej Moravec s Evou Puskarčíkovou, kteří skončili devátí.

O motivaci tedy bylo postaráno.

Je nám líto, video expirovalo.
Biatlonová Síň slávy se rozrostla o nová jména

"Tereza byla dost nervózní, ale střelnici zvládla bravurně. Ležka byla bravurní, se stojkou se chvíli prala... Vítr dneska zlobil, byl proměnlivej, mnoho závodníků s tím mělo problém," řekl v rozhovoru pro ČT sport asistent trenéra Jiří Holubec.

Voborníková začala rychlý závod dobře. Vyčistila všechny terče a průběžně byla ve druhém kole pátá, přičemž čelu vévodila Italka Lisa Vittozziová, ve středu bronzová ve vytrvalostním závodě.

Voborníková se třemi dobíjeními vyhnula trestnému kolu a z dvanáctého místa ztrácela na Italy, které následně držel i výkon Tomassa Giacomela, čtyřicet sekund. Na rozdíl od Krčmáře, který poslal českou štafetu na dvě trestná kola.

"Šlo to předat v hezkém kontaktu, ale bohužel. Mrzí mě to," řekla Voborníková.

Krátce před polovinou závodu šlo do vedení Rakousko, naopak Krčmář se dál trápil na střelbě, dvě dobíjení ale tentokrát zvládl. Předával ovšem až na devatenáctém místě.

"Michal měl všechny rány vesměs dole. Když to nepadá a vidíte, že ostatní odjíždějí, tak se na to nedívá úplně dobře," uvedl Holubec.

Závod smíšených dvojic na MS v biatlonu
zdroj: ČTK/AP

"Nezvládnul jsem to. Není to o smůle a štěstí, ale v tuhle chvíli to asi nedokážu líp zajet. Je potřeba se na to v létě zaměřit. Určitě jsem se na ten závod těšil, chtěl jsem ho jet, snažil jsem se dělat maximum možného," mrzelo Krčmáře.

Po páté zastávce na střelnici se do čela vrátila Vittozziová, v závěsu následována Marte Olsbuovou Roeiselandovou z Norska a Rakušankou Lisou Theresou Hauserovou.

Pořadí se proměňovalo dál – před poslední předávkou bylo v čele Norsko, které mělo na finiš eso v podání Johannese Böa. I on se ale může zmýlit a trestnému kolu na poslední ležce neušel, celkově si ale triumf vzít i díky opět vynikajícímu běhu nenechal. Druhý dojel Rakušan David Komatz, za ním Giacomel.

Marte Olsbuová Roeiselandová a Johannes Thingnes Bo
zdroj: ČTK/AP

"Byla to napínavá štafeta. Při poslední položce Johannese jsem byla nervózní, ale znovu ukázal, že je momentálně nejlepší ze všech. Užívali jsme si to. Porazili jsme spoustu dobrých týmů, takže máme radost," dodala Olsbuová Roeiselandová.

Stříbrný olympijský medailista z Pchjongčchangu Krčmář nakonec kroužil ještě jednou po závěrečné palbě vestoje. Do cíle dojel o dvě minuty a 47 sekund za vítězným Böem.

Češi skončili celkově čtrnáctí, tedy o jednu pozici lépe než v dosud jediném závodu smíšených dvojic začátkem roku při Světovém poháru v Pokljuce.

"Po včerejšku jsem se čerstvě necítila, ale snažila jsem se do sebe ládovat tyčinky, co to šlo. Bohužel jsme tu smůlu v singlu neprolomili. Ale už se rozjíždím na těch úsecích, už to není tak stresující jako na začátku," prohlásila Voborníková.

MS v biatlonu v Oberhofu – štafeta smíšených dvojic:

1. Olsbuová-Röiselandová, J. T. Bö (Nor.) 35:37,1 (1 tr. kolo + 6 dobíjení), 2. Hauserová, Komatz (Rak.) -13,8 (0+6), 3. Vittozziová, Giacomel (It.) -51,0 (2+9), 4. H. Öbergová, Samuelsson (Švéd.) -1:16,4 (1+12), 5. Jeanmonnotová, Fabien Claude (Fr.) -1:21,9 (1+12), 6. Schneiderová, Nawrath (Něm.) -1:30,7 (1+12), ...14. Voborníková, Krčmář (ČR) -2,47,7 (3+13).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články