Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Davidová bojuje o glóbus. Snad ještě načerpám síly, moc jich není, přiznala ve volném dnu

Závod je to střelecký, říká se. Ale uběhnout se musí rychle také patnáct kilometrů. Těžko by před sezonou někdo odhadoval, že ve vytrvalostním klání na mistrovství světa bude Markéta Davidová bojovat nejen o solidní umístění, ale přímo o malý křišťálový glóbus. Pořadí disciplíny po dvou závodech vévodí o 16 bodů před Italkou Lisou Vittozziovou. Přímý přenos vysílá ČT sport a web ctsport.cz od 15:00.

Objetí českých bojovnic Veroniky Vítkové a Markéty Davidové
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Start jako hrom. Ve slovinské Pokljuce hned v prvním individuálním závodě dojela třetí, v mrazivém kanadském Canmore pak na nezkrácené trati (12,5 km) trefila všech dvacet terčů a skončila druhá.

Přesto žádné řeči o triumfu. Davidová si nechce připouštět tlak. "Když nad tím začnu uvažovat, tak to pak většinou nedopadne. Je tedy lepší nad tím nepřemýšlet," řekla Davidová před odletem z domova.

Jaká jsou její přání před závodem? "Doufám, že nebude tolik foukat." Těžko říct, jestli se splní. V Östersundu se sice vyčasilo, ale na střelnici se vítr stále točí nevyzpytatelně. Někdy závodník dokonce cítí přicházející poryv, ale fáborky se matoucím způsobem ani nehnou.

Už po sprintu si přála hlavně odpočívat. Tratě tu hlavně zpočátku na nepříliš skluzném sněhu braly hodně energie. "Doufám, že ještě načerpám síly, protože jich moc není. Ale těším se, doufám, že bude hezké počasí," řekla usměvavá dvaadvacetiletá vycházející hvězda o volném dnu, kdy se reprezentanti fotili.

Termín, který vyděsil

"Myslela jsem si, že závodíme až ve středu a my závodíme už v úterý. To mě trošku vyděsilo," pronesla Davidová s úsměvem v cíli stíhačky.

Chyba lávky. Času na regeneraci moc není. Obvykle po náročném úvodu byly na šampionátu dva dny volna, jenže do programu se přidaly štafety dvojic, a tak výraznější prostor k relaxaci chybí. Po týmovém focení rovnou na poslední trénink.

Patnáct kilometrů – pro biatlonistky největší porce ze všech. Ani o metr víc, za každou chybu nemilosrdně plus jedna minuta. I proto záleží na každém výstřelu. V roztodivných podmínkách östersundské střelnice to může být loterie.

Markéta Davidová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Davidová se oproti minulé sezoně zlepšila na střelnici o 10 procent, což už může být v takovém klání znát. Přesto: "Necítím to tak, že by to měla být moje nejlepší disciplína. Závod jako každý jiný," podotkla.

Hlavně zůstat v pohodě a nehnat se za každou cenu hned od úvodních metrů. I taková může fungovat strategie v nejdelším závodě. "Jak je ta trať dlouhá, nejedou se takový bomby hned od začátku. Člověk se může rozjet trošku pomaleji. I to tam trošku hraje roli, že furt nejsem ve spěchu. Můžu jet trošku víc v klidu," popsala.

Jaké jsou počty stran boje o malý křišťálový glóbus? To nechává Davidovou úplně chladnou. "To asi nikdo nepočítá. Ani já ne."

Ale přece jen. Davidová má v pořadí vytrvalostních disciplín na kontě 102 bodů, druhá Lisa Vittozziová 86, třetí je s 71 body Slovenka Paulína Fialková. Jak to tedy může dopadnout, aby Davidová disciplínu vyhrála? Když skončí na stupních vítězek, když bude čtvrtá nebo pátá a Vitozziová nezvítězí. Pak už je variant přirozeně více.

V Östersundu se jede poslední dlouhý závod sezony, ve finále SP v Oslu už na pořadu není. Z Češek naposledy vyhrála hodnocení vytrvalostních závodů Gabriela Koukalová v sezoně 2013/14. Byl to její první individuální glóbus ze sedmi, které vybojovala, včetně toho velkého za celkový triumf v seriálu SP v roce 2016.

Davidová vyrazí na trať záhy s číslem 15. Vytrvalostní závod jedou ještě další tři Češky: Veronika Vítková (61), Eva Puskarčíková (68) a Jessica Jislová (89), která nahradila Lucii Charvátovou.

Zatímco třeba Paulína Fialková vyrazí už se čtyřkou, Lisa Vitozziová si na start počká, ponese číslo 56. Tradičně bývá toto klání méně přehledné, protože favoritky jsou rozeseté po celé startovní listině. Marte Röislandová má dvacítku, titul obhajuje Němka Laura Dahlmeierová (28), sedminásobná mistryně světa zatím v Östersundu vybojovala dva bronzy.

Bez vítězky stíhačky

Naopak ve startovním poli chybí vítězka stíhačky a stříbrná z mix štafety, Němka Denise Herrmannová. Přednost dostal odpočinek. Vlastně není ani moc divu. Program šampionátu je našlapaný a bývalá běžkyně na lyžích má úspěšnost střelby jen 77 procent.

"Bylo to její rozhodnutí. Mohla běžet, výkonnost na to má," řekl lakonicky trenér Kristian Mehringer.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články