Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Hustá sněhová přeháňka, vyhozený náboj a zlobivý vítr. Fouká tady podivně, řekla třináctá Davidová

Slunce zahalil tmavě šedý mrak, vločka se přidala k vločce, poryv za poryvem. Stíhačka biatlonistek na MS v Östersundu odstartovala do nečasu a hlavně na střelnici to bylo znát. Markéta Davidová se s navýsost proměnlivými podmínkami prala statečně. Výsledkem bylo šest chyb a propad o šest pozic na konečnou 13. příčku. Jásat nemohla, ale důvod k pláči taky nebyl. Začátek šampionátu se povedl a závod s hromadným startem si téměř zajistila.

Markéta Davidová okusila, co dokáže östersundská střelnice
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Vítr se hrozně moc točil, já si na poslední položce navíc vyhodila náboj. Strávila jsem na střelnici strašného času, ale bylo to opravdu o štěstí, kdy tam člověk přijel," popsala výstižně Davidová.

Řeč čísel: položky 2-1-1-2. "Myslím si, že už jsem v takových závodech střílela, ale dneska to bylo opravdu složité vítr přečíst. Přijde mi, že to tady fouká podivně, člověk neví, kam cvakat," řekla usměvavá Davidová.

"Vítr tady zlobí. U Markéty jsme po první položce udělali korekci, protože zrovna ona měla jiný vítr než na nástřelu – z druhé strany. Cvakali jsme doleva. Další položka byly čtyři centry, jedna rána na jedenáct. Zlepšilo se to," popsal trenér Jiří Holubec.

Občas musela počkat na poryv větru, a když se k tomu připočetl vyhozený náboj, byl z toho druhý nejpomalejší čas na střelnici ze všech závodnic, které dokončily. Ztráta zhruba minutu na nejlepší.

Na střelnici zkrátka nic příjemného. "Na poslední položce to bylo hodně nárazový. Když fouká furt stejně, je to v pohodě, ale na poslední položce to se mnou házelo s flintou dopředu dozadu," popisovala Davidová.

Na běžkách to ale bylo o něčem jiném. "Měly jsme skvěle připravené lyže. Bylo to o to jednodušší. Necítila jsem se špatně, ale žádná sláva to taky nebyla." Že ne? Celkově byla šestá nejrychlejší s mankem něco málo přes půl minuty na vítěznou Němku Denise Herrmannovou.

Ondřej Rybář hodnotí výkon Markéty Davidové:

"Od Markéty moc pěkný výkon běžecky. Opět hodně vysoký standard. A střelecky? Kdyby tam nebyly ty dvojky, bylo by to pěkný. Ale kdyby neexistuje."

"Snažila jsem se to poslední kolo ještě sjet, snažila jsme se do toho dát všechno, ale bohužel to nestačilo. O to víc mě mrzí, že jsem na té poslední položce musela ručně dobíjet," zopakovala.

Ale finiš to byl famózní. Poslední kolo zajela téměř totožný čas s Tiril Eckhoffou, která navíc bojovala o stříbro s Laurou Dahlmeierovou ve strhujícím finále.

Ve sprintu sedmá a ve stíhačce třináctá. Závod s hromadným startem podle umístění na šampionátu pro nejlepší patnáctku téměř zajištěn. Co víc si přát?

"Až se na to budu dívat zpětně, tak budu určitě spokojená i s tím třináctým místem, ale mrzí mě, že jsem se posunula dozadu. Nemůžu úplně jásat, že to byl skvělý závod. Ale kdyby mi někdo před sezonou řekl, že budu na mistrovství světa sedmá a třináctá, tak bych si klepala na čelo," zhodnotila střízlivě zářivá česká naděje.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články