Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Den německých biatlonistek. Herrmannová byla v euforii, bronzová Dahlmeierová K.O., ale šťastná

Nejdříve pomohla jako záskok za němocnou Lauru Dahlmeierovou německé reprezentaci ke stříbru z úvodní smíšené štafety letošního mistrovství světa, následně si pro medaili dojela sama. A z týmu Denise Herrmannová jediná. Zatímco sama má ze stíhačky zlato, právě Dahlmeierová druhý östersundský bronz. "Jsem v euforii a hrdá," radovala se třicetiletá Herrmannová.

Denise Herrmannová
zdroj: ČTK/AP

Byla to suverénní německá stíhačka biatlonistek. Herrmannová vyjížděla do závodu z šesté příčky ve sprintu, Dahlmeierová na tom byla ještě lépe, protože si i přes nachlazení vyjela skvělé třetí místo. Obě byly po prvních dvou střelbách v čele.

Na titul ale po smůle ve sprintu líčila mimo jiné také domácí Mona Brorssonová, která byla bezchybná i po třetí položce na rozdíl od dvouminelové Herrmannové a Dahlmeierové s jednou chybou. "Na střelnici to nebylo úplně snadné, dost foukalo a musela jsem se mimořádně pozorně soustředit na každý terč," řekla Herrmannová.

Jenže přestalo sněžit a vítr se umírnil, na což Švédka Brorssonová zareagovala na poslední stojce hned čtyřmi ranami vedle. A bylo vymalováno.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih stíhacího závodu biatlonistek na MS

Bývalá běžkyně na lyžích Herrmannová, která na okruhu předvedla nejlepší běžecký čas, ale na střelnici až šestadvacátý, si už tím pádem zlato utéct nenechala. Jedná se přitom o její vůbec první biatlonový světový šampionát.

"Miluju zdejší tratě. Byl to pro mě perfektní den. Dvě Němky na podiu, to je bláznivé," povídala.

Německá kometa se zálibou v pletení, která za pouhé tři roky působení ve Světovém poháru udělala velký posun, o sobě dala v letošním ročníku vědět mimo jiné zlatem ze stíhačky z amerického Soldier Hollow. Loni byla ve stejném závodu na olympiádě v Pchjončchangu šestá.

"To poslední kolo jsem si opravdu užila," vyprávěla v neděli v cíli, kam dojela s náskokem více než 21 vteřin na Norku Tiril Eckhoffovou. "Jsem pyšná na to, co jsem tady udělala. Neuvěřitelné, jsem v euforii," dodala Herrmannová.

Dlouho to přitom vypadalo, že ji bude ihned následovat Laura Dahlmeierová. V posledním úseku se na ní ale stále víc a víc začala Eckhoffová dotírat a nakonec ji dokázala přespurtovat. Dahlmeierová ještě na cílové rovince srdnatě vzdorovala a nakonec z toho byla tenounká ztráta dvou desetin sekundy.

Laura Dahlmeierová
zdroj: ČTK/AP

Sedminásobná mistryně světa ale od začátku sezony bojuje se zdravotními problémy, k nimž se navíc přidalo nachlazení těsně před startem MS, takže raději oželela mix-štafetu.

To, že ve sprintu dokázala vybojovat bronz a další pak přidala i nyní ve stíhačce, tak bere jako malý zázrak.

"Jsem moc šťastná, i když K.O. Uvědomuji si, že nejsem ve stoprocentním stavu, ale bojovala jsem až do konce," řekla k drtivému finiši, kterému aplaudovala národní biatlonová aréna ve švédské provincii Jämtland.

Další dějství? Třeba už hned v úterý, kdy se jede vytrvalostní závod na 15 km. Herrmanová bude líčit na svou druhou individuální medaili, pozadu nebude chtít zůstat ani Dahmeierová, která by mohla vybojovat neuvěřitelnou čtrnáctou medaili z mistrovství světa v řadě. Přímé přenosy a zpravodajství z MS v biatlonu sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Zdroj
ČT sport, ARD

Hlavní zprávy

Nejčtenější články