Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Hamza řeší doping a zároveň hlásí: Nové Město prodalo za den 2000 lístků na příští Světový pohár

Zatímco mistrovství světa v Östersundu je v plném proudu, organizátoři Světového poháru v Novém Městě na Moravě už mezitím řeší podnik, který bude následovat hned po tom příštím světovém šampionátu. Ten v roce 2020 uspořádá italská Anterselva. A hned za první den prodeje vstupenek mohou být nadmíru spokojeni. Na březnový SP je pryč už 2000 vstupenek. "To je úplně super," těší šéfa českého biatlonového svazu Jiřího Hamzu. Co už méně jsou problémy kolem dopingu, které řeší Mezinárodní biatlonová unie.

Markéta Davidová na tréninku v Novém Městě na Moravě
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

Co do návštěvnosti má probíhající MS ve Švédsku zatím poměrně slabá čísla. Tribuny se ještě nepovedlo zcela zaplnit. Jiří Hamza, nově i první místopředseda IBU ale věří, že na závody v příštím týdnu bude plno.

Zároveň už má ale plnou hlavu organizace příštího Světového poháru v Novém Městě na Moravě. Ten poslední se v Česku konal teprve nedávno – loni v prosinci. Další přijde na řadu hned zkraje března 2020. Organizátoři teprve v pátek spustili prodej vstupenek a jen za první den hlásí 2000 prodaných permanentek.

Návrh programu vypadá zatím takto: 5. března 2020 by se jel sprint biatlonistů, o den později totéž u žen. Následovaly by štafety a SP v Novém Městě by v neděli 8. března uzavřely závody s hromadným startem. Program ještě musí projít schvalovacím kolečkem IBU.

Je nám líto, video expirovalo.
Hamza: Je nutné dořešit doping, pro sport to je smrtící

"Samozřejmě si umíme představit úplně plné tribuny, potřebujeme to, protože biatlon má destinace, kde jsou plné stadiony. Nové Město mezi ně patří. Za sobotu se prodalo 2000 lístků na budoucí Světový pohár. To je úplně super. Máme nějaké destinace, kde chodí lidi víc, kde míň a federace se musí do budoucna zamyslet nad tím, kam budou poháry dávat," řekl Hamza v rozhovoru pro ČT sport.

Všem fanouškům poděkoval za věrnost a podporu. "Výsledky nejsou úplně ideální, je to zkrátka sport - jednou nahoře, jednou dole. Ale vždy máme někoho, kdo nás vytáhne. Teď Markétu Davidovou a kluci se příští sezonu taky zmátoří a bude veselo."

Konkrétně u Davidové věří, že má na to, aby plně nahradila Gabrielu Koukalovou a stala se hvězdou světového biatlonu. "Připomíná mi Darju Domračevovou. Málokdo se sklouzne na lyžích tak, jako Markéta. I Kuba Štvrtecký má obrovský potenciál," dodal Hamza.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Vedle domácího SP v příštím roce ho čeká hned následující rok pořádání dalšího "svěťáku" v Novém Městě. Konkrétně v únoru 2021.

Jako první místopředseda IBU řeší řadu povinností. Pravidelně je účasten mítinků, na nichž je tématem číslo jedna doping. "S ním máme problémů z dřívějška spoustu. To je alfa a omega. Myslím, že jsme na dobré cestě pro budoucnost."

Hamza tím připomněl zejména rozsáhlý státem organizovaný dopingový program v ruském sportu. "Viděli jsme, co se stalo na mistrovství světa v Seefeldu. Pro sport jsou to smrtící věci."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články