Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

Ústí padlo i podruhé, Nymburk rozhodl druhé finále ve třetí čtvrtině

Jen v první polovině zápasu živili basketbalisté ústecké Slunety naději na vyrovnání stavu finálové série NBL. Zkušení hráči Nymburku, kteří vyhráli první zápas až v prodloužení, tentokrát rozhodli ve třetí čtvrtině utkání, do jehož závěrečné části už šli s náskokem třiadvaceti bodů a nakonec zvítězili 93:71. Mnohonásobní mistři republiky, kteří však loni na triumf nedosáhli, vedou sérii hranou na čtyři vítězství už 2:0 na zápasy. Nyní je čekají dva zápasy, v neděli a v pondělí, v Ústí nad Labem. 

Zatímco v prvním duelu Nymburk dlouho ztrácel a výhru 89:86 získal až po prodloužení, dnes předvedl jistější výkon. Takřka po celou dobu vedl a odpor soupeře zlomil ve třetí čtvrtině, kterou vyhrál 26:11. Svěřenci trenéra Francesca Tabelliniho udrželi neporazitelnost v letošním play-off, vyhráli doma 22. zápas po sobě a ve finále uspěli před vlastními fanoušky i ve 44. duelu v řadě. Jedinkrát neuspěli jen v roce 2003.

"Dnes jsme odvedli dobrý výkon, především v prvním poločase, bylo opravdu velké nasazení. Soupeř se sice udržel ve hře díky trestným hodům a těžkým střelám, ale stálo je to hodně sil. My jsme neustále tlačili, hrálo se ve vysokém tempu a udrželi jsme naši hru po celý zápas, což bylo klíčové. Víme, že když hrajeme naplno v obraně, tak je pak náš útok snazší, protože si více věříme, že i když nedáme, tak soupeře ubráníme," řekl Tabellini novinářům.

"Už se ale plně soustředím na zápas číslo tři, který bude zcela odlišný. Oni jsou doma extrémně dobří. My tam ještě nevyhráli a všichni si musíme být vědomi, jak důležitý to bude zápas," doplnil italský kouč.

Středočeši zachytili na rozdíl od prvního duelu úvod a po necelých čtyřech minutách vedli 11:2. Ústí i díky třem trojkám Martina Nábělka snížilo, za Nymburk ale skórovalo v první čtvrtině sedm různých střelců a domácí vyhráli úvodní část 26:20.

Ústí se ve druhé čtvrtině vrátilo do hry. Po šesti bodech Tye Nicholse za sebou vyrovnali na 33:33, Nymburk ale znovu odskočil. Díky trojce Mylese Stephense v závěrečných vteřinách šli domácí do kabin s vedením 48:40. Stephens byl s devíti body nejlepším střelcem Středočechů.

Nymburk rozhodl po přestávce. Začal trojkou Jaromíra Bohačíka a od stavu 55:46 přidali domácí dalších osm bodů v řadě. "Ta trojka vyšla z toho, že Ústí postavilo zónu. Třetí čtvrtina ale pro nás začala dobře a pak jsme měli nějaký trhák," řekl Bohačík.

Ústí mělo na kontě pět faulů, čehož favorit využil. Po útočných doskocích získal řadu trestných hodů, utekl do vedení 71:49 a definitivně zlomil odpor soupeře. Nymburk vyhrál třetí čtvrtinu 26:11 a do závěrečné části šel s pohodlným náskokem 23 bodů.

Poslední desetiminutovku si už nymburský tým pohlídal. Jeho vedení narostlo až na 29 bodů a nakonec vyhrál o 22. V poměru doskoků předčil Ústí 48:24, zaznamenal také 11 trojek.

Finále play-off basketbalové ligy mužů – 2. zápas:

Nymburk – Ústí nad Labem 93:71 (26:20, 48:40, 74:51)

Nejvíce bodů: Gordon 21, Bohačík 17, Mathon a Stephens po 9 – Martin 15, Pecka 13, Nábělek 12. Fauly: 23:24. Trestné hody: 33/20 – 24/17. Trojky: 11:6. Doskoky: 48:24. Stav série: 2:0.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články