Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

SESTŘIH: Španělé na trávníku vládli, ale Italy srazil až vlastní gól

Španělská lehká jízda a urputná italská obrana. Tak vypadl souboj o vedení ve skupině B fotbalového Eura, který nakonec rozhodl jediný gól. Ten si dal Calafiori ve druhém poločase do vlastní branky. Italové neměli jinou šanci než spoléhat na rychlé protiútoky, ale na soupeře, s nímž nevyhráli pět předchozích zápasů, z nichž tři prohráli, opět nestačili. Španělé už mají jistý postup z prvního místa ve skupině.

Moment, který rozhodl zápas Španělsko – Itálie
zdroj: Reuters autor: Carmen Jaspersen

Obhájci titulu ze Španělska potvrdili, že tradiční tiki-taka, tedy zleva doprava a zpátky, a to pořád dokola, je dávno pryč. Italové čelili rychlosti, technice i sebevědomí a jen jejich gólman Donarumma je držel nad vodou.

Španělský celek už neuspává soupeře, ale jde po něm a rychlou technickou kombinací se tlačí před branku soupeře. Italové měli plno práce, jak zachytávat útoky Španělů.

Hned ve druhé minutě gólman Donarumma vytlačil hlavičku Pedriho nad břevno a poté Williams z malého vápna hlavou minul branku, z dálky pálil Ruiz... A v tomto duchu probíhal celý zápas.

Nakonec utkání, v němž měli Španělé jasně navrch a vytvářeli si gólové příležitosti, završil nečekaný moment, když dezorientovaný Calafiori srazil tečovaný centr před italskou branku za záda vlastního gólmana.

Italové se po obdržené brance snažili také útočit, ale nebezpeční ani potom moc nebyli. Otevíraly se spíš další šance Španělům, které však úspěšně likvidoval italský gólman.

Nico Williams, který by vyhlášen nejlepším fotbalistou zápasu, chválil vítězný tým. "Už proti Chorvatsku jsme dokázali velké věci a dnes to bylo hodně těžké. Ale tým dřel jako zvíře a využil svou šanci," řekl hráč, který je synem emigrantů z Ghany.

Italský trenér Spalletti uznal, že soupeř vyhrál zaslouženě. "Každý by chtěl hrát jako dnes Španělé. Byli mnohem lepší, my jsme byli příliš pomalí. Proto se nám nedařilo," řekl. Brankář a kapitán týmu Donnarumma, který měl velkou zásluhu na tom, že Italové prohráli jen tak těsným rozdílem, byl ještě kritičtější. "Zkazili jsme spoustu lehkých přihrávek. Při tolika chybách musíte být potrestáni. Teď jsme naštvaní, ale pojďme to využít k motivaci. Stále máme osud ve svých rukou," dodal.

Skupina B:

Španělsko – Itálie 1:0 (0:0)

Branka: 55. vlastní Calafiori. Rozhodčí: Vinčič – Klančnik, Kovačič – Kajtazovič (video, všichni Slovin.). ŽK: Rodri, Le Normand, Carvajal – Donnarumma, Cristante. Diváci: 50.000.

Španělsko: Simón – Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella – Pedri (71. Baena), Rodri, Fabián Ruiz (90.+4 Merino) – Yamal (71.Torres), Morata (78. Oyarzabal), Williams (78. Pérez). Trenér: De la Fuente.

Itálie: Donnarumma – Di Lorenzo, Bastoni, Calafiori, Dimarco – Barella, Jorginho (46. Cristante) – Frattesi (46. Cambiaso), Pellegrini (82. Raspadori), Chiesa (64. Zaccagni) – Scamacca (64. Retegui). Trenér: Spalletti.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články