Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
MS v dráhové cyklistice 2024

USK si poradil v Eurolize s Györem, Žabiny nestačily na silný Mersin

Jednu výhru a jednu porážku zaznamenaly české kluby v dalším kole Euroligy. Zatímco basketbalistky USK přehrály maďarský Györ 82:68, brněnské Žabiny podlehly Mersinu 74:88. Oba čeští zástupci mají po dvou odehraných zápasech vyrovnanou bilanci 1–1.

Elissa Cunaneová z brněnských Žabin
zdroj: BK Žabiny Brno autor: Jan Russnák

Svěřenkyně trenérky USK Natálie Hejkové napravily týden starou porážku z Valencie, kde prohrály 62:80. Györ porazily i v sedmém vzájemném utkání. Další zápas v Evropské lize čeká Pražanky příští čtvrtek v Benátkách.

"Tahle výhra nám určitě pomůže. Povinnost velela, že musíme vyhrát, a to se hraje vždy těžko. Stále nejsme kompletní. Některé hráčky se sice vrátily po zranění, ale jsou pořád po zranění. Věřím, že až dodáme do týmu (Maite) Cazorlaovou a (Brionnu) Jonesovou, bude to už jiná káva," řekla Hejková.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Ohlasy utkání USK Praha – Györ

Ocenila také nejlepší střelkyni Condeovou. "Ani nešlo o to, že dala 26 bodů, ale ten rytmus, který měla, byl výborný. Týmu velmi pomohla. Hrála hlavně rozumně a také velmi dobře bránila," doplnila Hejková.

Osmnáctinásobné české šampionky se musely dál obejít bez rozehrávaček Maite Cazorlaové a Teji Oblakové i podkošových hráček Brionny Jonesové a Ezi Magbegorové. První bod zaznamenala po pěti sekundách hry z trestného hodu Valériane Ayayiová. Györ se poté ujal vedení 8:5, hráčky USK ale díky osmi bodům v řadě vývoj otočily a vyhrály první část o sedm.

Také ve druhé čtvrtině Pražanky navyšovaly vedení. Po šňůře devíti bodů Condeové vedly již 36:21 a náskok vzápětí narostl až na 17 bodů. Hostující hráčky snížily, obhájkyně bronzu z USK přesto odcházely do poločasové přestávky s vedením 45:34. Nejlepší střelkyní byla Hofová s 15 body. Györ v první půli doplatil na 16 ztrát, Pražanky jich měly pět.

Po návratu z kabin pokračovaly hráčky USK v koncentrovaném výkonu. K Hofové a Condeové se střelecky přidaly Isabelle Harrisonová či Ayayiová. Náskok domácího týmu narostl několikrát na rozdíl 22 bodů. Na začátku poslední části sice Györ snížil, české mistryně už ale v závěru žádné drama nedovolily a udržely dvojciferné vedení až do konce.

Evropská liga basketbalistek – 2. kolo:

ZVVZ USK Praha – Györ 82:68 (17:10, 45:34, 70:50)

Nejvíce bodů: Condeová 26, Hofová 18, Harrisonová 16 – Dubeiová 14, Kissová 13, Angyalová 10. Fauly: 13:20. Trestné hody: 20/15 – 9/8. Trojky: 5:8. Doskoky: 36:29.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Reportáž z utkání Mersin – Žabiny

O výsledku utkání Žabin v Mersinu rozhodl nástup tureckého týmu, který už v první čtvrtině vedl o 18 bodů. Nejlepší střelkyní českého vicemistra byla Eliška Hamzová, autorka 22 bodů. Žabiny, které v úvodu soutěže deklasovaly Olympiakos rozdílem 31 bodů, zaznamenaly vůbec první porážku v sezoně. Příští týden ve čtvrtek nastoupí Brňanky v hale Bourges, přímý přenos nabídne opět ČT sport Plus.

"Prvních sedm minut bylo hrozných z naší strany, ale pak si myslím, že jsme odehrály hodně dobré utkání," poznamenala Hamzová.

Mersin, který na jaře prohrál v boji o euroligový bronz s USK Praha, v létě mohutně posílil a do kádru získal tři stříbrné olympijské medailistky z Francie. Jedna z nich, Marine Johannesová, táhla domácí tým nejen v úvodu duelu, ale v celém utkání, v němž nakonec zaznamenala 24 bodů, z toho šest trojek.

Celek z jihovýchodu Turecka vládl ve všech herních činnostech, výborně střílel ze všech pozic, využil zkušenosti a už za sedm minut vedl 27:9. Na výkonu celku Viktora Pruši se podepisovala únava z celodenní úterní cesty a také nervozita, projevující se nepřesnou střelbou a chybami v obraně.

Brňanky se ale postupem času začaly zlepšovat. Signál k tomu daly střídající Ema Čechová a Nikola Dudášová. Žabiny začaly hrát svoji hru založenou na týmovém pojetí, a to hlavně v útoku. Nevyvarovaly se ale chyb v defenzivě a za první polovinu inkasovaly 53 bodů (53:38).

Postupně se ale Žabiny favoritovi vyrovnaly, zlepšily obranu, střelecky se opět dařilo Hamzové, která byla v prvním kole Euroligy vyhlášena nejlepší hráčkou. Střílela s vysokou úspěšností 75 procent, k tomu přidala sedm doskoků. I díky ní Žabiny prohrály o čtyři body menším rozdílem, než jaký svítil na tabuli v 7. minutě.

"Úvod jsme nezvládli, ale pak jsme hráli naprosto vyrovnaný zápas proti jednomu z aspirantů na výhru. Je to důkaz toho, že jsme schopni držet krok s tak vyspělým týmem. Vyzdvihl bych opět týmový výkon, který byl vyvážený zejména na útočné polovině," řekl trenér Žabin Pruša.

"Nevstoupily jsme do duelu dobře a to rozhodlo. Nechaly jsme jim to moc lehké. Možná jsme měly velký respekt, těžko jsme se adaptovaly na jejich hru. Moc se těším na odvetu doma, v ní určitě budeme lepší," zhodnotila zápas kapitánka Petra Záplatová.

Evropská liga basketbalistek – 2. kolo:

Mersin – Žabiny Brno 88:74 (29:13, 53:38, 73:55)

Nejvíce bodů: Johannesová 24, Magarityová 19, Rupertová 11 – E. Hamzová 22, Cunaneová a Záplatová po 13. Trestné hody: 7/6 – 8/6. Trojky: 25/12 – 17/6. Doskoky: 31:32.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články