Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

SESTŘIH: Lvíčata budou hrát baráž o Euro, Litvu zlomila třemi góly po přestávce

Reprezentace do 21 let postoupila do baráže o postup na mistrovství Evropy. Lvíčata v závěrečném utkání skupiny I porazila v Hradci Králové Litvu 3:0. Po bezbrankovém poločase se prosadili v rychlém sledu Kryštof Daněk a Matěj Jurásek a v 77. minutě přidal třetí gól kapitán Václav Sejk.

"Jsem spokojený. Start kvalifikace nám nevyšel, teď jsme se vrátili z nuly na osmdesát, protože nás čeká ještě baráž," řekl trenér Jan Suchopárek pro ČT sport.

"Dnes byla na hráčích znát tíha odpovědnosti, dlouho to šlo proti nám. Hráli jsme ale dál dynamický fotbal, po prvním gólu to z nich spadlo. Za stavu 0:0 nás podržel brankář Horníček. Kdyby se Litva ujala vedení, kdo ví, jak by zápas dopadl," uvedl kouč.

Domácí mohutně podporovaní vyprodanou Malšovickou arénou si vytvořili velkou územní převahu, celý první poločas však soupeřovu branku dobývali marně.

Litevci brzy naznačili, že brejky mají nebezpečné, Kaušinis prudkou střelou trefil boční síť. Další šance už měl český tým. Sejk sice vyskočil nejvýše, hlavou však nezamířil přesně.

Chaloupkovu ránu vyrazil Kiriejevas pouze před sebe, jenže nikdo z Čechů nedokázal míč dorazit. Daněk pak připravil slibnou pozici Sejkovi, který pálil jen do brankáře.

Lvíčata všech pět předchozích vzájemných zápasů vyhrála, teď potřebovala zdolat Litevce aspoň o gól. Pět minut po přestávce si však do té doby největší šanci vytvořili hosté a po ráně Remeikise předvedl brankář Horníček klíčový zákrok.

Češi pak rozhodli hned dvojitým úderem. Po Sejkově centru otevřel Daněk hlavou skóre. O tři minuty později Daněk vysunul Juráska, který se uvolnil a zakončil přesně k tyči.

"Bylo to hodně náročné, ale plán jsme plnili a šance si vytvářeli. Stále jsem věřil, že gól dáme. Spadl tam trochu se štěstím, pak už byl zápas v našich rukou. Hlavou moc góly nedávám, takže se fakt počítá," řekl Daněk.

Výhru pojistil ještě Sejk. Jeho první trefa neplatila kvůli ofsajdu, pak ale využil přihrávku od Harušťáka a střelou po zemi uzavřel skóre.

"Mužstvo na začátku poztrácelo hodně bodů, takže pak muselo dohánět a cílem byla baráž. Pomohla nám fantastická atmosféra v Hradci. Věřím, že na šampionát nakonec postoupíme, na Slovensku bychom byli jako doma," řekl předseda FAČR Petr Fousek.

"Počítáme s tím, že v baráži narazíme na silného soupeře. Teď jsme však ukázali, že máme velkou kvalitu. Věřím, že na Euro postoupíme," dodal Daněk.

Svěřenci trenéra Jana Suchopárka museli zvítězit, remíza by jim k posunu před Wales na druhé místo tabulky nestačila.

První místo ve skupině a přímý postup na turnaj si v předstihu zajistili Dánové, kteří na závěr přehráli 2:0 Island.

Na ME přímo postupují vítězové devíti skupin a tři celky s nejlepší bilancí na druhých příčkách. Slovensko má coby pořadatel účast jistou.

Další šestice mužstev z druhých pozic zamíří do play-off, v němž se utká o zbylá tři místa na turnaji. Baráž se losuje ve čtvrtek, hrát se bude 11. a 19. listopadu.

"Pro baráž je samozřejmě víc variant. Určitě bych si nepřál Belgii, ale pokud chceme na Euro, tak musíme porazit kohokoliv. Vyzkoušeli jsme si to dva roky zpátky, je to i o štěstí. Pevně doufám, že tým je dostatečně hladový porvat se o šampionát a dostaneme se tam," uvedl Sejk.

Česko "21" – Litva "21" 3:0 (0:0)

Branky: 53. Daněk, 56. Jurásek, 72. Sejk. Rozhodčí: Cann – Portelli, Ciantar (všichni Malta). ŽK: Daněk – Burdzilauskas, Burba, N. Stankevičius. Diváci: 8915.

Česko: Horníček – Hadaš, Prebsl, Chaloupek, Harušťák – Daněk, Vydra (81. Icha), Šín (67. Langhamer) – Karabec (67. Vecheta), Jurásek (81. Juliš) – Sejk (86. Látal). Trenér: Suchopárek.

Litva: Kiriejevas – Burdzilauskas (77. Slendzoka), N. Stankevičius, Rutkovskis, Jurjonas – Remeikis, Kaušinis (59. Bagužas), K. Žebrauskas – Burba (88. Šetkus), Jansonas (77. Buzas), Steponavičius (77. Dovydaitis). Trenér: Ražanauskas.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články