Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Panorama

Statistické postřehy a zajímavosti: mikrosouboj z Premier League, Červovy rány a všudybyl Souček

Češi sahali v Lize národů po další výhře, ale s Ukrajinou nakonec remizovali v polské Vratislavi 1:1. Po čtyřech ze šesti zápasů jsou však svěřenci trenéra Ivana Haška rázem na čele tabulky skupiny B1 se sedmi body. V jakém duchu se duel odehrával pohledem statistik a dalších zajímavostí?

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sestřih utkání Ukrajina – Česko

Už první minuty naznačily, že utkání nabídne interesantní souboj dvou zástupců z anglické ligy na pravé straně z pohledu českého týmu. Vladimír Coufal z West Hamu byl jedním z nejaktivnějších hráčů na hřišti a bylo zřejmé, že kromě útočných výpadů se bude muset z pozice pravého obránce soustředit také na střety s rychlonohým Mychajlem Mudrykem z Chelsea.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Nejzajímavější Coufalovy momenty v utkání proti Ukrajině

A Coufal obstál na obou stranách hřiště. Zatímco v obraně se poučil po úvodním nezvládnutém souboji, kdy mu Mudryk pláchl zvnějšku, a ve zbylých situacích nechal Mudryka s míčem přecházet do zahuštěného středu hřiště, v ofenzivním zapojování zase piloval pravý kraj, jak je jeho zvykem.

Heatmapa pohybu Vladimíra Coufala v utkání proti Ukrajině
zdroj: Opta

Po Coufalově pravé straně šla také většina českých útoků a heatmapa naznačuje, že aktivnější byl Coufal spíše na ukrajinské polovině nežli v obranném prostoru. Coufal si nakonec připsal 32 přihrávek, což byl šestý nejvyšší počet z českého týmu, a navrch přidal sedm centrů. Coufal tím potvrdil, že umí připravovat šance. Nejméně dvě příležitosti dokázal vytvořit v 11 ze svých posledních 12 zápasů v reprezentaci.

Ofenziva českého týmu v utkání proti Ukrajině
zdroj: Opta

Mudryk, jenž se často dostal pod tlak zdvojováním ze strany českých hráčů, nakonec vyprodukoval z pozice levého záložníka jen 24 přihrávek, osm centrů a čtyři střely, z toho pouze jednu na bránu.

Ozdobou zápasu ale byla výstavní trefa Lukáše Červa, která byla jeho premiérovou ve čtvrtém utkání za reprezentaci. A hned stála za to. Po rohovém kopu se záložník Plzně dostal k odraženému míči a zpoza vápna ho poslal nechytatelně k tyči.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Gól v utkání Ukrajina – Česko: Červ – 0:1 (18. min.)

Češi tak dali v tomto roce pátý gól zpoza šestnáctky, což je nejvíce od roku 2016, kdy se tak rovněž trefili pětkrát. Jednalo se zároveň o 14. zápas reprezentace v řadě se vstřeleným gólem. Naprázdno vyšel český tým naposledy v kvalifikaci o Euro 2024 v Tiraně proti domácí Albánii v říjnu 2023 (0:3).

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Červův druhý střelecký pokus zpoza vápna v utkání proti Ukrajině

A nemuselo zůstat jen u jediného Červova zásahu. Ve 36. minutě zkoušel štěstí z dálky znovu, tentokrát však nezamířil tak přesně.

Statistiky Lukáše Červa a Tomáše Součka v utkání proti Ukrajině
zdroj: Opta

Co však fungovalo, to byla Červova spolupráce s Tomášem Součkem uprostřed. Ostatně kapitán české reprezentace a Coufalův spoluhráč z West Hamu opět pokrýval značnou část celého hřiště. Součkovi se navíc dařilo v soubojích. Absolvoval jich 19 a z 15 vyšel vítězně. Téměř bezchybný byl i ve vzduchu, když prohrál jediný z devíti hlavičkových duelů.

Heatmapa pohybu Tomáše Součka v utkání proti Ukrajině
zdroj: Opta

Ukrajina nakonec ve druhém poločase vyrovnala. Pomohla si penaltou po ruce Ladislava Krejčího ve vápně. Artem Dovbyk ukázal, že z pohledu exekutora je jeho oblíbenou stranou ta pravá, na kterou proměnil všechny čtyři předchozí penalty. Češi inkasovali v sedmém venkovním utkání v řadě.

Přehled posledních pěti penalt Artema Dovbyka z Ukrajiny před utkáním s Českem
zdroj: Opta
Zdroj
ČT sport, Opta

Hlavní zprávy

Nejčtenější články