Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Velká pardubická 2024

Pořádná porce basketbalu na ČT sport: USK jdou na Györ, Žabiny hrají v Mersinu, KP Brno hostí Ferrol

Do druhého kola Evropské ligy vstupují basketbalistky ZVVZ USK Praha a Žabin Brno v rozdílné pozici. Pražský tým chce napravit porážku z prvního utkání v domácí hale Královka proti maďarskému Györu. Žabiny se pokusí navázat na předchozí úspěchy a vybojovat druhé vítězství. Proti nim však bude stát turecký Mersin. Přímý přenos utkání Žabin sledujte na ČT sport Plus od 17:25, zápas z Prahy od 18:55 na ČT sport a ČT sport Plus. Ještě předtím je na programu od 16:50 duel Eurocupu KP Brno – Ferrol.

Basketbalistky Žabin Brno
zdroj: Facebook.com/zabiny autor: Žabiny Brno

České šampionky z USK se až do listopadové reprezentační pauzy musejí obejít bez Australanky Ezi Magbegorové či Američanky Brionny Jonesové a i bez nich chtějí napravit neúspěch z Valencie, kde před týdnem prohrály 62:80.

V novém systému postoupí ze čtyřčlenné skupiny tři týmy a v další fázi se jim dosažené výsledky započítají. Čtvrté celky se přesunou do nižšího Evropského poháru.

"Věřím, že to z naší strany bude jiný zápas než ve Valencii. Tři čtvrtiny jsme tam hrály výborně, ale v poslední části jsme to nezvládly fyzicky," řekla ČTK trenérka Natália Hejková.

Také Györ, který patří k papírově nejslabším týmům skupiny, čeká na první úspěch. V 1. kole prohrál doma s Benátkami 59:80. Pražanky se s maďarským celkem střetly i v minulé sezoně a zvítězily 83:64 a 75:71.

"To slovo outsider je strašně nebezpečné. I když Györ první zápas prohrál doma o dvacet, nehrál až tak špatně a měl dobré okamžiky. Kdyby takto hrál celý zápas, byl by to velký problém," uvedla Hejková.

Program vysílání basketbalu 16. října

16:50 Eurocup basketbalistek: KP Brno – Ferrol (ČT sport a ČT sport Plus)

17:25 Euroliga basketbalistekMersin – Žabiny Brno (ČT sport Plus)

18:55 Euroliga basketbalistek: USK Praha – Györ (ČT sport a ČT sport Plus)

Pražanky budou znovu spoléhat na americkou podkošovou hráčku Isabelle Harrisonovou, která proti Valencii zaznamenala 15 bodů. Dalších 10 přidaly Francouzka Valériane Ayayiová a Veronika Voráčková. Nejlepší střelkyní Györu byla v prvním duelu s Benátkami americká rodačka s maďarským pasem Cyesha Goreeová (13).

"Bota nás tlačí spíše na pozici rozehrávačky. Maite Cazorlaová nebude stále k dispozici a Teja Oblaková bude po zranění zpět až po Vánocích. Musíme se s tím vypořádat," doplnila Hejková.

Věří, že hráčkám USK pomůže domácí atmosféra. V minulém euroligovém ročníku vyhrály na Královce všech sedm zápasů. "Je to velmi důležité, abychom tu atmosféru cítily a vzaly ji jako pomoc. Věřím, že přijde co nejvíce lidí. Chce to od nás koncentrovaný výkon. Pokud bude od začátku naše obrana dobrá, neměly bychom mít problém," dodala.

Žabiny zabojují v Turecku

V lepší pozici jsou Žabiny. Vicemistrovský tým má za sebou výborný vstup do sezony, v lize, euroligové kvalifikaci ani v prvním duelu elitní soutěže ještě neprohrály. Před týdnem deklasovaly Olympiakos Pireus 92:61. Eliška Hamzová byla navíc vyhlášena hráčkou prvního kola.

"To jsou všechno potěšitelné zprávy, které dokazují náš vzestup. Dokázali jsme nejen sobě, ale i soupeřům, že nebudeme v soutěži jen do počtu," řekl trenér Viktor Pruša.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Basketbalistky Žabin Brno odcestovaly do tureckého Mersinu

V Mersinu Brňanky ale čeká dosud nejtěžší protivník v sezoně, čtvrtý tým minulé euroligové sezony. "Mersin je považován za jednoho z favoritů celé soutěže. Je to tým, který má nejvíc cizinek v celé Eurolize, celkem devět. Je úplně jinde rozpočtem i zázemím," uvedl Pruša.

Přesto neskládá předem zbraně. "Jedeme si pro další velkou zkušenost. Jsme jako v české lize, jenže v opačném gardu. Nemáme v Turecku co ztratit, podobně jako když hrajeme naši nejvyšší soutěž s týmy mimo špičku," přirovnal Pruša.

Žabiny se vydaly na dlouhou cestu v úterý ráno a do Mersinu dorazí pozdě večer. "Z dlouhého cestování mám trochu obavy, nebudeme v úterý vůbec trénovat. Ale jsme kompletní včetně Emy Čechové, která o víkendu v lize absentovala," doplnil Pruša.

Druhý zápas čeká i basketbalistky KP Tany Brno v Evropském poháru FIBA. Na Azorských ostrovech vstoupily do soutěže vítězně, porazily tým Sportiva s českou posilou Pamelou Effangovou po obratu ve druhém poločase 73:63 a připsaly si výhru do tabulky skupiny J.

Ve druhém kole je čeká na domácí palubovce španělský Ferrol, za který nastupuje i česká reprezentantka Julie Pospíšilová.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články