Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Zlatá přilba 2024

Kostadinovovou rekordní výkon Mahučichové nepřekvapil: Byla na něj připravená

Výškařskou legendu Stefku Kostadinovovou nepřekvapilo, že v neděli v Paříži přišla o světový rekord. O ukrajinské nástupkyni Jaroslavě Mahučichové byla přesvědčená, že je na překonání jejího maxima z roku 1987 připravená. Dlouholetá šéfka Bulharského olympijského výboru nicméně řekla, že s útokem na historický zápis počítala spíše až na pařížské olympiádě.

Jaroslava Mahučichová
zdroj: Reuters autor: Manon Cruz

"Jsem ráda, že ženský světový rekord má nyní hodnotu 210 centimetrů. Byla jsem si jistá, že se to jednou stane," uvedla nyní devětapadesátiletá Kostadinovová. Mahučichová ji v čele historických tabulek vystřídala na mítinku Diamantové ligy, laťku v rekordní výšce přeskočila na stadionu Charléty dokonce hned na první pokus poté, co předtím v soutěži vždy napodruhé překonala 201, 204 i 207 cm. "Ten výkon dokazuje, že lidské možnosti jsou neomezené, a vyvrací názory pesimistů, že některé rekordy v atletice jsou věčné," dodala Kostadinovová.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Dva světové rekordy padly na Diamantové lize v Paříži

Mahučichová rekord překonala dva měsíce před 23. narozeninami. Kostadinovové bylo při stanovení dosavadního maxima při mistrovství světa v Římě také 22 let. Poprvé se ale do rekordních listin zapsala už o rok dříve, kdy doma v Sofii zdolala 208 cm. Mahučichové se nyní povedlo to, o co se marně pokoušely hvězdy minulých let jako Heike Henkelová, Hestrie Cloeteová, Kajsa Bergvistová, Blanka Vlašičová či Maria Lasickeneová. Byl to její v pořadí 39. závod, ve kterém skočila dva metry a víc.

Experti ukrajinské výškařce dávno přisuzovaly velkou budoucnost, protože už v mládežnických kategoriích skákala výš než dosavadní světová rekordmanka. Dva metry poprvé překonala ještě před osmnáctinami a krátce po nich ve stejném roce 2019 na MS v Dauhá stanovila dosud platný juniorský světový rekord výkonem 204 cm. Na 206 cm se posunula na halové Banskobystrické laťce v únoru 2021, venkovní maximum si vylepšila na 205 v září 2022 v Bruselu.

Od té doby na zlepšení čekala, ale vloni triumfem na světovém šampionátu v Budapešti zkompletovala sbírku zlatých medailí z MS a ME v hale i venkovní, a když letos v červnu v Římě obhájila titul mistryně Evropy úspěšným pokusem přes 201 cm, po kterém v soutěži nepokračovala, při medailovém ceremoniálu jí rekord předpověděla i sama Kostadinovová.

"Pevně jsem ji objala a pošeptala do ucha, že je na světový rekord připravená. Smály jsme se, protože jsem jí řekla, že už na olympiádě v Paříži může skočit 207 a pak bude mít namířeno k 210," prozradila Kostadinovová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články