Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Co nabídla NHL v Praze? Česko-slovenskou stopu, zákrok sezony nebo první bitku

Další evropská zastávka NHL je u konce. Akce Global Series v Praze nabídla dvě výhry New Jersey Devils nad Buffalem Sabres (4:1 a 3:1). Na co se ale bude nejvíc vzpomínat? Přinášíme pět největších momentů.

Jaromír Jágr vhazuje slavnostní buly mezi Ondřeje Paláta z New Jersey a Rasmuse Dahlina z Buffala
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Češi a Slováci "doma"

Jako obvykle přivedla NHL do Prahy českou hvězdu. Tou letošní byl Ondřej Palát z New Jersey. Dvojnásobný vítěz Stanley Cupu s Tampou Bay byl hlavní tváří celé akce. V prvním utkání pověstnou poctivou prací na ledě přispěl k úvodnímu gólu Devils a celé sezony zámořské ligy.

Ve druhém duelu však Palát chyběl z pochopitelných důvodů – s manželkou očekávají narození druhého potomka. "Po prvním zápase jsme se dozvěděli, že nastala nová situace v New Jersey. Takže jsme se dohodli, že se ihned vrátí domů, aby byl s rodinou," popsal změnu v sestavě pro druhé utkání trenér Devils Sheldon Keefe.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sestřih utkání Buffalo Sabres – New Jersey Devils

Z českých hráčů se tak v pražské odvetě objevil jen útočník Jiří Kulich, ale v dresu Buffala se neprosadil. Jeho spoluhráč Lukáš Rousek si nakonec nezahrál vůbec. To na druhé straně v dresu New Jersey byla hodně vidět slovenská dvojice Tomáš Tatar a Šimon Nemec.

Zejména Tatar se dostával ve druhém duelu do zajímavých střeleckých příležitostí. Slovenští hráči měli v hledišti také silnou podporu, což se projevilo zejména při ohlašování zahajovací sestavy. "Je to opravdu něco úžasného, hrát takový zápas a dostat se do této ligy. Liga umožnila, že se bude hrát tady (v Praze), což je skoro doma. Zažít tu atmosféru bylo pro mě až dojímavé," pochvaloval si Tatar podporu z hlediště.

Jágr a Eliáš na slavnostním buly

Českou atmosféru obou zápasů ještě přiživily dvě legendy. Zatímco první duel zahájil čestným vhazováním Jaromír Jágr, druhé utkání odstartoval Patrik Eliáš, jenž strávil celou kariéru v Devils.

Jágr obstaral první buly také před dvěma lety v souboji mezi San Jose Sharks a Nashvillem Predators. Eliáš se letos zase ukázal také na střídačce New Jersey při rozbruslení před prvním duelem a v kabině Devils také ohlašoval zahajovací sestavu. V hledišti měl poté také náležitou odezvu od fanoušků Ďáblů.

Patrik Eliáš vhazuje buly mezi Nica Hischiera z New Jersey a Jiřího Kulicha z Buffala
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Výsledkově jednoznačné zápasy zastínil Markströmův zákrok

New Jersey si odveze z Prahy všechny čtyři body, které byly v rámci evropského výletu ve hře. Devils těžili z lepší produktivity a také pevnější defenzivy, kterou vyztužili o několik nových obránců a hlavně brankáře Jacoba Markströma.

Švédský gólman se v prvním utkání blýskl zásahem, který bude aspirovat na zákrok sezony. Nicolas Aube-Kubel zakončoval z předbrankového prostoru do poloprázdné brány, ale Markström ještě stihl zakročit svou širokou holí.

Bitka okořenila odvetu

Kromě zajímavých gólů nabídlo druhé utkání také nefalšovanou bitku, která se strhla už po šesti minutách hry za bezbrankového stavu. Obránce Devils Brenden Dillon si ve středním pásmu mimo rámec pravidel našel J. J. Peterku, kterému se postavil do cesty a soupeře srazil na led.

Odveta na sebe nenechala dlouho čekat. Za zraněného spoluhráče se okamžitě postavil útočník Buffala Alex Tuch, ale v prvním pěstním souboji sezony NHL s Dillonem prohrál a tvrdým úderem byl složen.

Brenden Dillon z New Jersey v bitce proti Alexi Tuchovi
zdroj: Reuters autor: David W Cerny

Posily se v Devils chytily hned od začátku

Kromě Markströma se mohli vítězní Devils opřít v Praze také o další nově příchozí. V prvním zápase se hned o tři ze čtyř branek postaraly posily – postupně se prosadili Stefan Noesen, Johnathan Kovacevic a Paul Cotter. Posledně jmenovaný se trefil také v odvetě a k němu se přidal také nováček týmu – dvacetiletý obránce Seamus Casey.

"Takové zážitky si pamatujete jen tehdy, pokud vyhrajete. Všichni máme radost a ještě nás to sblížilo jako tým," svěřil se Cotter s dojmy na celou akci. "Je to skvělý start, beru ho. Konzistence je ta nejlepší věc, takže se budu snažit v tom pokračovat," dodal Cotter po tříbodovém víkendu (2+1).

Paul Cotter z New Jersey překonává Devona Leviho z Buffala
zdroj: Reuters autor: David W Cerny
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články