Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Deset sportovních příběhů roku 2013

Praha - Sportovní rok 2013 byl sice prost monumentálních sportovních akcí jako olympiáda nebo fotbalové mistrovství světa, o zajímavé příběhy přesto znovu nebyla nouze. Čeští fotbalisté ztratili naději na letenky do Brazílie po lehce bizarním gólu od Arménie, zato nad kuriózním zakončením Tomáše Hertla muselo zaplesat srdce nejen hokejových fanoušků. Jeden špatný krok stál basketbalisty postup z těžké skupiny mistrovství Evropy, Lindsey Vonnová ale kvůli němu přišla o celou sezonu. Tenisté se při obhajobě Davis Cupu úspěšně popasovali s bouřící bělehradskou arénou, naopak domácí prostředí dovezlo ke světovému bronzu biatlonovou štafetu. Vavřince Hradilka nerozhodila na cestě za světovým zlatem ani sporná penalizace a Zuzanu Hejnovou zase tlak určený největším favoritkám. A Martin Straka konečně udělal zlatou tečku za příběhem o obrodě jednoho hokejového klubu.

Martin Straka
zdroj: ČTK autor: Pavel Paprskář

Když se Eden stane očistcem

Při domácím výbuchu s Arménií došlo i na dosavadního miláčka fotbalové štěstěny Michala Bílka. S předhledem nejneoblíbenější trenér (minimálně) v historii samostatné reprezentace ustál řadu blamáží i dlouhodobou kritiku národního týmu za absenci dlouhodobější koncepce a nefotbalový herní projev, záříjový kvalifikační dvojzápas ale už nemohl přežít ani on. Už jen to, že Češi přes mizerné výsledky v domácím prostředí a celkové klopýtání kvalifikací měli stále reálnou šanci dostat se do baráže o mistrovství světa, se dalo považovat za velký zázrak. A ty, jak známo, se nedějí na počkání...

Ve vršovickém Edenu tak na Bílkovy svěřence nečekal žádný fotbalový ráj, ale spíš očistec s peklem na konci. Když už se zdálo, že domácí výběr po tradičně nemastném neslaném výkonu nakonec přece jen udolá nadšeně bojující Armény, přišel nefalšovaný boxerský knockout. Po rychlém arménském brejku se v nastaveném čase před Čecha dostal Kazarjan, jeho první střelu sice ještě jediná skutečná hvězda současné reprezentace dokázala vyrazit, ale pouze na útočníkovu hlavu, od které se míč odrazil za brankovou čáru. Z "povinných" tří bodů tak bylo jen další domácí selhání. O čtyři dny později český výběr nezvládl ani poslední zoufalý pokus v Itálii, Bílek rezignoval a český sen o Brazílii se definitivně rozplynul.

Je nám líto, video expirovalo.
Gól v utkání Česko - Arménie: Kazarjan dokonal český zmar (90.+3. min.)

Straka "zlodějka" sebrala Zlínu titul

Jen těžko mohla mít extraligová sezona 2012/2013 lepší vyvrcholení. Plzeň v napínavém finále se Zlínem mohla rozhodnout o titulu už v šestém utkání doma, ale po výhře Beranů 5:2 se série stěhovala k poslednímu duelu na led vítěze základní části. Indiáni v rozhodujícím zápase třikrát vedli, domácí ale dokázali vždy vyrovnat, v posledním případě 10 vteřin před koncem základní hrací doby poté, co plzeňský obránce Slovák přiznal teč a Zlín následné vhazování v útočném pásmu zužitkoval.

Nervy drásající podívaná pokračovala i v prodloužení, obrovské šance měly oba týmy, plzeňský Kašpařík dokonce trefil tyč, ale rozhodnutí nepřicházelo. Nejdelší finálový zápas extraligové historie nakonec rozlouskl až v 97. minutě ten, kdo po titulu toužil možná ze všech nejvíc. Martin Straka, veterán s úspěšnou kariérou v NHL a jeden z naganských hrdinů, v roce 2008 zachránil vlastními prostředky mateřský klub před bankrotem. Během následujících pěti let dostal Západočechy mezi nejlepší extraligové celky a po 57 sezonách v nejvyšší soutěži dovedl konečně Plzeň až na vrchol.

Je nám líto, video expirovalo.
Martin Straka rozhodl o titulu pro Plzeň v 97. minutě 7. finále

Překvapivě lehká bělehradská obhajoba

Domácí svaz sice dlouhodobě ovládá kontroverzní a zejména hráči nepříliš respektovaný "bafuňář" Ivo Kaderka a za tandemem Berdych-Štěpánek už zeje nejen výkonnostní, ale i generační propast, mužský tenis přesto prožívá asi nejúspěšnější období historie. Češi na horké bělehradské půdě úspěšně završili cestu za obhajobou Davisova poháru, i když finále bylo přece jen o něco méně dramatické než před rokem. Srbové nemohli nasadit zraněného druhého elitního singlistu Tipsareviče a jeho náhradník Lajovič těžkou úlohu nezvládl, v klíčové čtyřhře zase domácím chyběl nejlepší tenista současnosti Djokovič. Na ceně to však triumfu v tradiční týmové soutěži neubírá, zvlášť proto, že byl pravděpodobně na dlouhou dobu poslední.

Je nám líto, video expirovalo.
Vítězné Štěpánkovy body proti Lajovičovi a ohlasy českých tenistů

"Šťastná třináctka" neporazitelné Hejnové

Nevídaně dominantním způsobem ovládla atletickou sezonu na čtvrtce překážek Zuzana Hejnová. Loňská bronzová olympijská medailistka z Londýna nepoznala přemožitelku ani v jednom ze třinácti závodů, do kterých na této trati nastoupila. Česká závodnice suverénně vyhrála prestižní seriál atletických mítinků Diamantovou ligu, během kalendářního roku třikrát zlepšila český rekord a vše završila dechberoucím vítězstvím na světovém šampionátu v Moskvě, kde nedala soupeřkám žádnou šanci a v cíli poprvé stlačila časomíru pod 53 sekund. Za světovým rekordem Rusky Pečonkinové zaostala o pouhých 49 setin sekundy.

Je nám líto, video expirovalo.
Finále 400 metrů překážek - Hejnová je mistryní světa (52,83 s)

Aktivní "důchod" podle Sébastiena Loeba

Nejúspěšnější jezdec historie mistrovství světa v rallye Sébastien Loeb sice ve své rozlučkové sezoně v seriálu absolvoval pouze několik závodů, to však neznamená, že by v závodnickém důchodu pomýšlel na pohodlné bačkory a teplo domácího krbu. Francouzský dravec má prostě překonávání milníků v krvi a přesvědčit se o tom mohli i diváci na tradičním americkém vrchařském závodě Pikes Peak. Loeb se postavil na start dvacetikilometrové trati s brutálním převýšením 1 440 metrů v Peugeotu 208, upraveném speciálně pro tento závod, a cílovou pásku proťal v čase 8 minut a 13,878 sekundy, čímž překonal dosavadní rekord legendárního coloradského podniku o více než půldruhé minuty...

K postupu chyběl krok. Nebo přebýval?

Po šesti letech se český výběr představil na mistrovství Evropy basketbalistů a papírově jeden z největších outsiderů turnaje se až do posledního zápasu rval o postup ze základní skupiny. O tom, že reprezentace nakonec pojede domů už po základní části, však v konečném součtu nerozhodla porážka v závěrečném utkání s Chorvatskem, ale naopak úvodní duel turnaje proti domácím Slovincům. Češi s jedním ze spolufavoritů turnaje drželi od začátku krok, ve čtvrté čtvrtině dotáhli devítibodovou ztrátu a minutu a půl před koncem srovnali na 60:60. Slovinci v křeči neproměňovali trestné hody, ale Češi šanci na vítězství opakovaně prohospodařili. Satoranský 17 vteřin před koncem neuspěl stejně jako později Welsch a při závěrečné snaze Bartoň. Ten si šel pro faul, ale sudí místo toho odpískali kroky. Domácí nakonec zvítězili 62:60 a na úkor českého týmu se následně kvalifikovali do osmifinále.

Je nám líto, video expirovalo.
Dramatický závěr utkání Slovinsko - Česko

Domácí šampionát prosvítil štafetový bronz

České biatlonové kvarteto ve složení Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Jaroslav Soukup a Ondřej Moravec vybojovalo na domácím světovém šampionátu historickou bronzovou medaili. Dlouho to přitom na stupně vítězů nevypadalo, biatlon se ale znovu předvedl jako akční a nevyzpytatelný sport. Vítková po třech chybách předávala sedmá, objev loňské sezony Soukalová se prala se zdravotními problémy a až Soukup vytáhl štafetu na dohled třetímu místu. Klíčovou se stala předposlední střelba. Rus Malyško musel na trestný okruh a Moravec se po bezchybném výkonu dostal na bronzovou příčku. Parádní střelbu předvedl český závodník i vestoje a před bouřící hlavní tribunou finišoval jako třetí za Norskem a Francií.

Je nám líto, video expirovalo.
Bronzový dojezd smíšené štafety biatlonistů

Životní zlato málem odplavila penalizace

První velké slalomářské zlato si na světovém šampionátu na domácím kanálu v Troji vyjel český slalomář Vavřinec Hradilek. Chybělo přitom málo a medailový sen se mladému kajakáři rozplynul už v semifinále. Protest proti padesátisekundové penalizaci na šestnácté protivodné brance však byl naštěstí úspěšný a ve finále už "Vávru" nezastavil ani dotyk na čtvrté brance, ani skvělá jízda reprezentačního kolegy Jiřího Prskavce, na kterého nakonec zbylo "pouze" stříbro.

Je nám líto, video expirovalo.
Finálová jízda Vavřince Hradilka a jeho ohlasy po dojezdu

Zakleté super-G ve Schladmingu ukončilo Vonnové sezonu

Úvodní závod sjezdařského mistrovství světa v rakouském Schladmingu provázely od počátku nepříjemnosti. Start super-G byl nejdříve kvůli husté mlze o několik hodin odložen, poté na jednom ze skoků nepříjemně spadla a zranila se Lindsey Vonnová. Jednu z největších favoritek na vítězství musela ze svahu transportovat helikoptéra, Vonnová si totiž přetrhla vazy v pravém koleni a zlomila hlavici holenní kosti a sezona pro ni skončila. Smolný závod následně po odjetí nejlepších závodnic kvůli mlze a houstnoucímu šeru pořadatelé přerušili a následně předčasně ukončili.

Je nám líto, video expirovalo.
Pád Lindsey Vonnové v super-G

Hertl nebude stát v koutě

A na závěr hokejová lahůdka. Dlouhé čekání českého hokeje na "nového Jágra" možná dospělo ke svému konci. Devatenáctiletý útočník Tomáš Hertl vtrhnul na scénu slovutné NHL bez bázně a hany a už ve třetím zápase si připsal zářez, na který řada střelců marně čeká třeba celou kariéru. K drtivé výhře svého San Jose 9:2 nad New York Rangers přispěl čtyřmi góly a poslední takřka ekvilibristické zakončení s hokejkou mezi nohama rozvířilo v zámoří dokonce debatu o tom, zda našlo o zesměšnění soupeře. Český mladík se naštěstí nestal hvězdou jediného večera a dlouho vedl kanadské bodování nováčků, v rozletu ho zastavilo až prosincové zranění kolene, které jej nejspíš připraví nejen o olympiádu, ale asi i šanci na cenu pro nováčka roku.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články