Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Hokejové vystřízlivění. V roce 2013 se toho na ledě ani v zákulisí moc nepovedlo

Praha – Podivný rok. Jako by po optimistickém roce 2012 český hokej začala plíživě přikrývat těžká deka. Přitom ještě play-off gradovalo nejlepším možným způsobem – nesmírně vyrovnaným sedmým finálovým zápasem. Nicméně po skončení sezony, která se potkala s výlukou NHL a přinesla do české nejvyšší soutěže nebývalou kvalitu, přestala legrace. Reprezentace skončila na mistrovství světa ve čtvrtfinále se Švýcarskem, v létě byli fanoušci svědky podivné etudy s budějovickým hokejem a extraliga se na podzim potýká s úbytkem fanoušků. Bilance nelichotivá, ovšem i tak se dají nalézt pozitivní střípky.

Extraligové play-off 2013 - Dozvuky výluky NHL

Extraligová sezona 2012/2013 byla čirou radostí. Díky výluce v NHL obohatila nejvyšší tuzemskou soutěž řada hvězd, která skokově zvýšila její atraktivitu (a návštěvnost). NHL sice začala už 19. ledna, extraligová euforie z výjimečného ročníku však vydržela do konce play-off.

Základní část ovládl Zlín. I když u slova "ovládl" jde spíše o nadsázku, její závěr byl totiž mimořádně napínavý. O konečné prvenství se přetahovala ještě Plzeň a hlavně Slavia, která měla při zúčtování po 52. kole stejně bodů. Na druhém konci tabulky spočinul trochu dle očekávání extraligový nováček z Chomutova a překvapivě Liberec.

Začátek play-off nepřinesl mnoho velkých překvapení. Na celosezonní kolísavou formu doplatila Sparta a vypadla už ve čtvrtfinále s Třincem, velké věci se ale začaly dít až ve finále, do kterého se propracoval Zlín s Plzní. Jako by najednou začala platit nevýhoda domácího prostředí, v sedmizápasovém maratonu vyhráli domácí pouze dvakrát, jednou však až po nájezdech.


Největším příběhem celého ročníku je však samotný sedmý finálový zápas. Plzeň ještě v samém závěru základní hrací doby vedla, nicméně v čase 59:50 v power-play napřáhl od modré Čech a senzačně srovnal. Stadion Luďka Čajky bouřil, ale čekalo jej ještě nervy drásající prodloužení. Zápas dospěl dokonce až do druhé nastavené dvacetiminutovky. A v čase 96:15 vystřelil Plzni první titul v historii její kapitán a majitel Martin Straka.

O drama nebyla nouze ani v barážové skupině, do které se, krom extraligového Chomutova a Liberce, probojovala z první ligy též Mladá Boleslav a Olomouc. Hanáci sice působili spíše dojmem trochu překvapených návštěvníků, Boleslav však o extraligové místo tvrdě bojovala až do posledního dvanáctého zápasu. Přestože nakonec musela s Olomoucí setrvat v první lize, dokázala, že nový koncept baráže má smysl a může přinést velice zajímavé souboje.

MS 2013 – Nuda, nuda a nakonec blamáž

Světový šampionát v roce 2012 se pořadatelsky hrubě nevyvedl. Rozdělení pořadatelství mezi dvě země a chabá propagace nakonec logicky vyústily ostudným nezájmem fanoušků ve Švédsku. Situace ve Finsku sice byla o něco lepší, ale dojem už nenapravila. O rok později se mistrovství konalo v těch samých zemích. Organizátoři vehementně slibovali zlepšení – a návštěvnost byla ještě horší. Dvojnásobný neúspěch opět rozvířil otázky, zdali by se mělo mistrovství světa konat každý rok. A podobné otázky budou jistě padat i po MS v roce 2014, jelikož se koná v olympijském roce.

Na rozdíl od roku 2012 však česká reprezentace fanouškům dojem z mistrovství nevylepšila. Základní skupinu A vyhrálo překvapivě Švýcarsko, Česko skončilo až čtvrté, jelikož se před něj dostala ještě Kanada a Švédsko. Jediným světlým okamžikem byla výhra 7:0 nad Norskem, jinak se však reprezentace spíše trápila.

Přesto byla před čtvrtfinále favoritem. Bilance se Švýcarskem i papírové předpoklady hovořily pro Českou republiku, vítěz skupiny se však vzepjal k heroickému výkonu, který na výhru stačil. Jediným českým střelcem čtvrtfinále byl Zdeněk Kutlák, který však pouze korigoval na konečných 1:2. Švýcarsko předvedlo odhodlaný výkon, což podtrhlo vítězstvím v semifinále s výběrem USA. Finále pak ovládlo domácí Švédsko a získalo své deváté zlato v historii.

Česká stopa v NHL a KHL

Pražský Lev hraje už svou druhou sezonu v ruské KHL. V premiérové se uvedl nadmíru dobře – vybudoval si zázemí i jistou diváckou základnu a dokázal sehrát vyrovnané partie i s těmi nejlepšími. Nakonec to stačilo na sedmé místo v Západní konferenci, a přestože Lvi skončili už v osmifinále s CSKA, kterému podlehli 0:4 na zápasy, ostudu neudělali. Před sezonou letošní pak Lev notně posílil kádr a drží se kolem páté příčky čtrnáctičlenné Západní konference.

NHL se v ročníku 2012/2013 potýkala s výlukou kvůli chybějící kolektivní smlouvě a začala až v lednu 2013. Ve zkrácené sezoně se radovalo Chicago, produktivitu play-off ovládl David Krejčí z Bostonu. V letošní sezoně z českých hráčů poutá zejména nováček v NHL Tomáš Hertl, který do nejkvalitnější soutěže světa vlétl v dresu San Jose jako uragán a řadí se mezi její nejlepší nováčky. Pozornost však v olympijské sezoně poutá i Jaromír Jágr v dresu New Jersey nebo nejlepší Čech v kanadském bodování Jiří Hudler.

Podzimní extraliga – Budějovická pachuť a klesající návštěvy

Sezona 2013/2014 na sebe začala poutat pozornost nezvykle brzy. "Pogratulovat" si za to můžou zejména aktéři kauzy kolem českobudějovického hokeje, která nevídaně rozhýřila jindy hokejově klidné léto. Absurdní tahanice, které navenek rozdmýchal spor o to, jaké pivo se bude během hokeje točit na stadionu v Budějovicích, skončil zcela nevídaně. Majitel extraligové licence zabalil hráče, multimediální kostku, a odebral se do Hradce Králové. A Budějovice nakonec horko těžko dali dohromady tým a zázemí pro první ligu.

Bylo velkou otázkou, jak se přestěhovaný klub v Hradci uchytí, zvládl to ale kupodivu nadmíru dobře. Tak dobře, že se vyšplhal před koncem kalendářního roku až na čelo extraligové tabulky, přičemž na záda hledí pouze hegemonovi ze Sparty. Pražané jsou jasným týmem podzimu, válcují své soupeře a prozatím rozjeli nevídanou ofenzivní smršť.

Nutno však konstatovat, že celková návštěvnost nejvyšší tuzemské hokejové soutěže klesá. A to i v tradičních hokejových městech, jako jsou Pardubice nebo Plzeň. Zcela ostudných rozměrů pak návštěvnost nabývá v Kladně, které díky hokejové mizérii propadlo na chvost tabulky. Například na utkání s Vítkovicemi si našlo cestu pouhých 1 094 diváků, což je suverénně nejnižší letošní návštěva na extralize.

Nač však truchlit, když vrchol je nadosah

Nebylo by však férové končit pesimisticky. Hned zkraje příštího roku čeká fanoušky hokeje postupně gradující extraliga, která jistě v play-off přinese další nezapomenutelné okamžiky. Po čtyřech letech tu opět bude olympijský hokejový turnaj slibující ty nejlepší světové hokejisty. Uspěje-li Česká republika, předchozí nezdary, například v Euro Hockey Tour nebo loňském mistrovství, budou rychle zapomenuty. A v květnu přijde mistrovství světa v Bělorusku. Přejme tedy jedné z nejkrásnějších her na světě vše nejlepší do dalšího roku a buďme, pokud možno, přímo u toho.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články