Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Smrt v roce 2013: Tragicky zahynul předseda horolezců i mladičká volejbalistka

Praha - Ke sportu nepatří jen vítězství, radost a oslavy. I v roce 2013 se musel sportovní svět smířit se smrtí řady osobností. Mnozí se dožili požehnaného věku, vždyť třeba basketbalovému trenérovi a hokejovému rozhodčímu Josefu Fleischlingerovi bylo celých 101 let. Někteří ale odešli předčasně. Mladičká volejbalistka Olomouce Alena Honková už ve dvaadvaceti letech a tragicky zahynul i předseda Českého horolezeckého svazu Zdeněk Hrubý.

V Karákóramu zemřel předseda Českého horolezeckého svazu Zdeněk Hrubý. Spolu s kolegou Markem Holečkem se pokoušeli jako první horolezci zdolat jedenáctou nejvyšší horu světa, Gašerbrum I, Hrubý se při výšlapu zřítil tisíc metrů do propasti.
zdroj: ČT24

Alena Honková (+ 4. 1. 2013 / 22 let) 
Česká volejbalistka

Smrt dvaadvacetileté Aleny Honkové byla šokem nejen pro sportovní veřejnost, ale i nejbližší okolí mladé volejbalistky Olomouce. Juniorská reprezentantka byla začátkem ledna zničehonic hospitalizována s plicní embolií a den nato náhle zemřela. Honková si sice o několik dní dříve stěžovala na zhoršené dýchání, ale vážnějším potížím prý nic nenasvědčovalo. Konečná příčina smrti zůstala nakonec před veřejností utajena.

Mladá olomoucká volejbalistka měla před sebou nadějnou kariéru. Se svým týmem už ve dvaadvaceti letech dokázala vybojovat bronz a stříbro v konečném pořadí české ligy a s juniorskou reprezentací se podívala na mistrovství světa v Mexiku.

Jiří Vícha (+ 14. 1. 2013 / 81 let)
Český házenkář a trenér 

"Byl jako hráč i trenér nesmazatelně podepsán pod největšími mezinárodními úspěchy našeho sportu," neváhal o Jiřím Víchovi prohlásit předseda házenkářského svazu Jaroslav Chvalný. Jiří Vícha sbíral medaile jako hráč i trenér a dosáhl na úspěchy, o kterých si současné generace házenkářů mohou nechat jen zdát. V roce 1954 Vícha vybojoval jako hráč bronz na světovém šampionátu ve Švédsku. Následovala dvě stříbra a další bronz získal s týmem v roce 1964. Jen zlato Jiřímu Víchovi uniklo, když se o tři roky později turnaje nemohl zúčastnit vinou zranění.

Jako trenér dovedl reprezentaci k senzačním stříbrným medailím na letních olympijských hrách 1972 v Mnichově, což je do dnešních dnů jediná medaile, kterou kdy Česko, potažmo Československo, na olympijských hrách v házené vybojovalo. Na klubové scéně sbíral úspěchy jako kouč pražské Dukly, se kterou získal prestižní PMEZ. Vedle Dukly koučoval také Grosswallstadt, se kterým dosáhl na druhé místo v Bundeslize a Německý pohár. 

Jiří Vícha
zdroj: isifa/Lidové noviny/ autor: Miroslav Rendl

Lavonne "Pepper" Paireová-Davisová (+ 2. 2. 2013 / 88 let)
Americká baseballistka

Lavonne "Pepper" Paireová-Davisová je jedním z nemnoha lidí, již se mohou chlubit, že podle jejich sportovních osudů vznikl hollywoodský film. V úspěšném snímku Velké vítězství ji ztvárnila držitelka Oscara Geena Davisová.

Paireová-Davisová byla jednou z nejvýraznějších postav ženské baseballové ligy, která se ve Spojených státech zformovala během druhé světové války. Za projektem stál žvýkačkový magnát Philip W. Wrigley, který se obával, aby poté, co řada hráčů narukovala do armády, nezanikla profesionální liga. To se sice nikdy nestalo, ale ženská baseballová soutěž si i tak získala solidní popularitu. Paireová-Davisová, která nastupovala nejčastěji na pozici catchera, nakonec odehrála deset sezon a vstoupila mezi ženské baseballové legendy.

Josef Fleischlinger (+ 4. 4. 2013 / 101 let)
Český basketbalový trenér a hokejový rozhodčí

Někdo ho znal jako basketbalového trenéra, jiný jako hokejového rozhodčího. Během více než sta let svého života stihl Josef Fleischlinger oboje a oboje na nejvyšší úrovni. Zprvu basketbal na vrcholné úrovni hrál, vždyť se Sokolem Brno I téměř dosáhl na republikové zlato, později se ale proslavil především jako trenér.

Nejprve byl jako asistent trenéra u zisku titulu mistrů Evropy 1946. O rok později se ale stal sám hlavním trenérem a tým dovedl k evropskému stříbru. Basketbalovou reprezentaci vedl také na dvou olympiádách – v Londýně v roce 1948, kde Československo skončilo sedmé, a v Helsinkách o čtyři roky později. Po evropském stříbru v roce 1955 ale od týmu odešel. Souběžně s kariérou basketbalového trenéra se stihl Josef Fleischlinger věnovat také zimnímu sportu – lednímu hokeji. Jako rozhodčí řídil například zápasy na olympijských hrách ve Svatém Mořici v roce 1948.

Basketbalisté Sokola Brno 1938 s Josefem Fleischlingerem v sestavě
zdroj: ČT24

Zdeněk Hrubý (+ srpen 2013 / 57 let) 
Český horolezec a předseda Českého horolezeckého svazu 

Neštěstí nechodí po horách, ale po lidech, říká se. Během srpnové expedice na pákistánský vrchol Gašerbrum I však platilo oboje. Už jednou se horolezci Zdeněk Hrubý a Marek Holeček pokoušeli o nebezpečný prvovýstup jihozápadní stěnou, před čtyřmi roky jim však v cestě na vrchol zabránily zdravotní potíže Zdeňka Hrubého. Letos měla expedice ale ještě horší konec. "Šlo o chvilkovou nepozornost. Zdeněk asi uklouznul a zřítil se tisíc metrů dolů do propasti," řekl v létě Lidovým novinám zdrcený Marek Holeček.

Sedmapadesátiletý Hrubý byl předsedou Českého horolezeckého svazu a za svůj život vystoupil na osm osmitisícovek včetně Gašerbrumu I v roce 1997. Hrubý s Holečkem již letos na začátku sezony jako první horolezci na světě zdolali alpským stylem himálajský 7349 metrů vysoký vrchol Talung. Výprava na 8068 metrů vysoký vrchol Gašerbrum I byla druhou částí projektu, který chtěli oba horolezci letos zakončit dalším prvovýstupem alpským stylem na Mount Foster (2105 m) v Antarktidě a provést první přechod třicetikilometrového hřebenu Smith. 

Erich Cviertna (+ 5. 10. 2013 / 62 let)
Český fotbalový trenér

Začátkem října přišli o trenéra fotbalisté ostravského Baníku. Erich Cviertna podlehl v 62 letech rakovině, s níž již dříve úspěšně bojoval při angažmá v Žilině. Když se ale choroba letos vrátila, už vzdorovat nedokázal. Zkušený kouč ještě spolu s hlavním trenérem Martinem Svědíkem odkoučoval úvod letošní sezony, v srpnu však musel být se zdravotními komplikacemi hospitalizován ve Fakultní nemocnici v Ostravě-Porubě a na lavičku Baníku už se nevrátil.

Cviertna je spojen s historicky nejslavnějším obdobím Baníku na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let, kdy dělal asistenta Evženu Hadamczikovi, který slezský klub dovedl ke dvěma titulům. Už jako hlavní trenér později odkoučoval v nejvyšší soutěži v Baníku a ve Vítkovicích 55 zápasů. Působil i jako asistent v Olomouci a Žilině a ve druhé lize vedl Frýdek-Místek, Třinec nebo Hlučín.

Sport
zdroj: ČT4

María de Villotaová (+ 11. 10. 2013 / 33 let)
Španělská automobilová závodnice

V srpnu loňského roku María De Villotaová, testovací pilotka ruské stáje formule 1 Marussia, těžce havarovala při testech. Se svým vozem španělská závodnice nabourala přímo do zaparkovaného týmového kamionu, utrpěla vážné zranění hlavy a přišla o pravé oko. Po třech týdnech ale byla propuštěna z nemocnice v "dobrém celkovém stavu."

O více než rok později našli Maríu De Villotaovou mrtvou v jejím hotelovém pokoji. Pitva odhalila, že její "dobrý celkový stav" nebyl až tak dobrý a právě poškození mozku, které utrpěla během testování monopostu formule 1, bylo nakonec příčinou její předčasné smrti. Jen pár dnů před jejím odchodem jí ve Španělsku vyšla kniha Život je dar, kterou měla propagovat.

Miroslav Čada (+ 8. 11. 2013 / 79 let)
Český motocyklový závodník a funkcionář

"Otec Masarykova okruhu" – tak se přezdívalo Miroslavu Čadovi. Motocykly mu učarovaly už v mládí, jako závodník brázdil tratě českých i zahraničních okruhů. I přes svou "nemotorkářkskou" výšku 185 cm se prosazoval i v konkurenci závodníků, jako byl kupříkladu legendární František Šťastný, a několikrát dokonce skončil na pódiu ve Velké ceně v Brně.

Po konci aktivní kariéry se stal z Čady funkcionář a velkou část svého času a energie věnoval projektu výstavby moderního závodního okruhu. I díky přímluvě u nejvyšších komunistických funkcionářů se Čadovi podařilo prosadit modernizaci nevyhovujícího přírodního okruhu v Brně. Nový Masarykův okruh byl otevřen roku 1986 a Čada tak pro Českou republiku fakticky zachránil pořádání silničního mistrovství světa.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články