Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Za rok se do Himálaje vrátím pro vítězství, říká nezdolný ironman Vabroušek

Ani v osmačtyřiceti letech se nebojí nejtvrdších výzev, naopak. Bývalý triatlonový reprezentant Petr Vabroušek si z vysokých nadmořských výšek přivezl bronz z himálajského Ironmana. Ale bylo to jen proto, že ve tmě, nedaleko před cílem, zabloudil, i když se řídil podle trati, kterou mu poslali v GPS pořadatelé, jenže skutečná trať byla vyznačená trochu jinak. Ovšem Vabrouška to neodradí: "Příští rok se tam vrátím a chci vyhrát," řekl jasně ve Sportovních zprávách ČT sport. Dokument ze závodu bude vysílat ČT sport v neděli 29. května.

Je nám líto, video expirovalo.
Vabroušek: Za rok chci v Himálaji vyhrát

Legenda vytrvalostních sportů, která má za sebou přes dvě stovky Ironmanů všeho druhu, od závodů, z nichž se každý konal na jiném světadílu, po maraton za polárním kruhem, a mnoha havajských Ironmanů, přiznala, že na himálajský závod se připravovala nejdéle. "Kvůli covidu byl závod dvakrát odložený, takže jsem se na něj chystal vlastně dva a půl roku," svěřil se Vabroušek.

Měl průběžné informace, kolik má ztrátu na vedoucího Švéda Hassela Marka, ale po plavání a kole se mu začal v závěrečném běžeckém maratonu přibližovat.

"V prvních patnácti kilometrech běhu jsem ho stahoval jen nepatrně – z pětačtyřiceti na jednačtyřicet minut. Ale ve výšce mezi třemi až čtyřmi tisíci metry nad mořem jsem zaútočil a jeho náskok stáhl během patnácti minut asi na minutu a půl. Tam už jsem byl v totálním nadšení, že závod je můj, ale během chvíle se to pak bohužel změnilo. Protože jsem zvolil variantu GPS od pořadatelů, ale nepálští šerpové trasu bohužel vyznačili trochu jinak. Takže to pro mě znamenalo konec," vzpomínal světem protřelý sympaťák.

Na švédského vítěze si přitom věřil, protože měl zkušenost z tréninku. "Trénovali jsme spolu a před cílem jsem mu celkem snadno utekl. A to jsem měl dvanáctikilový batoh a on jen dvoukilový, takže právě v téhle sedmikilometrové části trati jsem si na něj věřil maximálně," vysvětloval Vabroušek, který si bude chtít za rok v Himálaji spravit náladu.

Záznam tratě měl v GPS na hodinkách. "Trať nám poslali večer pořadatelé. Jenže ta pak byla vyznačená reflexními páskami od šerpů trochu jinak. A bohužel v místě, kde jsem na chvíli tu trasu ztratil, tak jsem zjistil, že jsem mimo, a po půlhodině doslova plazení do kopce jsem se musel pralesem vracet na trasu. To byla hořká tečka za závodem," svěřil se ironman, ale hned dodal: "Třetí místo je ale krásné."

Aby nebyl dlouho odloučený od rodiny, celý tým zvolil minimalistický přístup k aklimatizaci. "Celý tým jsme měli aklimatizaci od pondělí do středy. Tři dny jsme strávili mezi třemi a čtyřmi tisíci metrů, dva dny jsme tam i spali. A za mě spokojenost – cítil jsem se dobře. Ale příští rok možná dám o den víc po návratu z hor," svěřil se vytrvalec s tím, že doufá, že bude mít podobnou formu jako nyní.

Žádný velký odpočinek ale nezdolný Vabroušek neplánuje. "V neděli půjdu železňáka na Pálavě, který otevírá Český pohár, a 11. června se chystám na mistrovství světa ve dvojnásobném ironmanu v americkém Oregonu a pak to bude například v červenci Grizzlyman a v říjnu Winterman. Tyhle závody mě zajímají už víc než hladké závody," přiznal vytrvalec s úsměvem.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články