Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Vabrouška čeká himálajská výzva. Převýšení a změny teplot budou náročné, říká triatlonová legenda

Triatlon na Sahaře i na severním pólu, závody na všech světadílech a další výzvy. Petr Vabroušek za sebou má v triatlonovém světě mnohé. Teď se chystá na nové dobrodružství: triatlonové klání v Himálaji, které proběhne sedmého května.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: Petr Vabroušek před triatlonem v Himálaji

Čtyři kilometry plavání ve vodě, která bude mít okolo patnácti stupňů. Náročná cyklistická část o délce 175 kilometrů s převýšením pěti a půl kilometru. A na závěr čtyřicet tři kilometrů v horském terénu. To čeká v himálajském triatlonu na Petra Vabrouška, který se v posledních letech na podobné náročné výzvy specializuje.

"Každá výzva je jiná. S velkou zimou se potkáme asi jen ve vodě, ale to není žádná výjimka u extrémních Ironmanů a ani žádný zásadní problém. Spíš jde o veliké převýšení v cyklistice, kde navíc bude velké vedro kolem 35 stupňů, což se dá přirovnat k Malajsii nebo Havaji. Úplně nejtěžší ale bude maraton. Ve večerních hodinách se často zatáhne a začne pršet nebo sněžit, teploty jsou hodně nízké. Plus se budeme pohybovat ve výškách až 4000 m n. m.," nastiňuje Vabroušek.

Petr Vabroušek
zdroj: Archiv P. Vabrouška

Navzdory vysokým nadmořským výškám nechává aklimatizaci až na poslední chvíli. "Proběhne až narychlo na místě. Věřím tomu, že jsem dobře připravený, mám naběhané a naježděné kopce. Máme v plánu i zrychleným způsobem absolvovat místní trek, kde bude probíhat část závodu. Věřím, že to zvládnu," říká Vabroušek s tím, že na rozdíl od některých soupeřů si domů nepořizoval ani kyslíkový stan.

Svůj čas na Ironmanu stlačil na klasické ironmanské trati pod osm hodin, v Himálaji ale půjde o úplně jiné časy. "Odhadoval bych dvojnásobný čas oproti rovinaté triatlonové cyklistice, maraton zabere osm, možná devět hodin. Tím se dostaneme na nějakých 18 hodin, ale je to jen odhad. Limit je dvacet sedm hodin," popisuje Vabroušek.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články