Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Moravský terminátor Vabroušek: Sedm maratonů v sedmi dnech? Mimořádné

Triatlonista Petr Vabroušek opět dokázal svou výdrž, píli a nezničitelnost. V minulosti už pronikl do elitní dvacítky nejlepších ironmanů světa, také nyní ovšem zdolává jednu extrémní vytrvaleckou výzvu za druhou. Naposledy si na přelomu ledna a února úspěšně zopakoval vystoupení na běžeckém turné Marathon Challenge kolem světa. Na cestách ho tentokrát doprovázel jeho syn Filip, což se pro oba Vabroušky ukázalo být šťastnou kombinací.

Petr Vabroušek (vpravo) se synem Filipem
zdroj: ČT sport

Sedm maratonů v sedmi dnech. World Marathon Challenge je jedním z nejnáročnějších sportovních závodů světa. Česko v něm zásluhou Petra Vabrouška patří mezi elitu.

Letošní dobrodružství odstartovalo až na Antarktidě a poté pokračovalo přes Jihoafrickou republiku, Austrálii, Spojené arabské emiráty, Španělsko a Chile až do USA.

"Začínalo se v Kapském Městě, kde proběhly první briefingy. Samotný start následoval na Antarktidě, pak jsme se vrátili. Následně jsme přeletěli do australského Perthu, v Dubaji byl čtvrtý závod, pátý jsme šli v Madridu," řekl Vabroušek.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: Moravský terminátor Vabroušek

Právě španělská metropole pro něj byla nejpříjemnější zastávkou. "Navštívila nás tam rodina, což nás nakoplo. Krizi jsme si vybrali po třech přeletech v Santiagu. Na závěr přišel maraton v Miami, kde jsme si zaběhli nejlepší čas z celého týdne," dodal zkušený triatlonista. Na Floridě byl v cíli za 3:04:23.

Času na odpočinek běžci příliš neměli a spali jen v letadle. "Dávno jsem se srovnal. Letos jsem si to mimořádně užil. V průběhu závodu jsme časová pásma neřešili, měnila se každý den. Nejdřív na východ, pak na západ," vysvětlil Vabroušek. Za sedm dní tak nalétali téměř 60 tisíc kilometrů. Z hlediska cestování mimořádné, náhledem emisí nic bohulibého.

Celou sérii nicméně Vabroušek zakončil s úctyhodným průměrem 3:17 na druhém místě ze třiadvaceti účastníků. Za vítězným Američanem Michaelem Wardianem zaostal Vabroušek o dvě hodiny a necelých devět minut.

Petr Vabroušek (vpravo) se synem Filipem
zdroj: ČT sport

Na cestě kolem světa navíc českého běžce doprovodil jeho syn Filip, který absolvoval sedm půlmaratonských tratí. A v souboji se svým jediným soupeřem Francouzem Gicquelem zvítězil. "Celý týden jsme sdíleli společně, v tomhle směru to bylo příjemnější. Navíc jsme věděli, do čeho jdu," uvedl Vabroušek.

Jablko tak nepadlo daleko od stromu. "Spolupráce byla velmi jednoduchá. Filip už je mnohem rychlejší v půlmaratonu než já, ale nemá za sebou ty zkušenosti. Byla to pro něj nakládačka. Doufali jsme, že si vyhovíme."

Oběma českým závodníkům se však nevyhnuly logistické potíže. "Z Antarktidy jsme přiletěli do Kapského Města brzy ráno, transfer z letiště nám trval dvě hodiny. Po doběhnutí v Antarktidě jsme sedli do letadla, za pět a půl hodiny jsme spali jen dvě, další dvě hodiny jsme pak v autobuse seděli skrčení a v hotelu jsme měli na přípravu jen 45 minut," popsal Vabroušek.

"Byli jsme hodně rozlámaní a rozespalí, nehledě na to, že tam bylo o 50 stupňů víc než na Antarktidě. Začátek byl nejtvrdší, pak už se to jen lepšilo."

Petr Vabroušek (vlevo) se synem Filipem
zdroj: ČT sport

"Před dvěma lety to bylo extrémně vzrušující, protže jsem nevěděl, do čeho jdu. Navíc jsem tam měl těsný souboj o druhé místo se třemi běžci. Byl to docela masakr," řekl Vabroušek.

Na start posledního maratonu už podle jeho slov nastupovali v mírném stadiu rozkladu. "Ale vidina blížícího se konce a noci strávené v posteli nás hnala rychle dopředu," dodal pětačtyřicetiletý zlínský sportovec.

Jeho průměr v sedmi maratonech, mezi nimiž běžci absolvovali náročné přelety, činil 3:16:53. Na Wardiana ztratil Vabroušek v součtu přes dvě hodiny a osm minut. Vousatý Američan měl průměr 2:58:30. Nejrychlejší byl v Perthu, kde zvítězil za 2:50:16. Závod dokončilo 23 mužů a 13 žen.

V nejbližší době čeká Vabrouška dubnový start na Tchaj-wanu. Otevření domácí triatlonové sezony pak má na programu začátkem června v Pardubicích.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články