Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Chceme navázat na výkony Berdycha se Štěpánkem, vyhlíží Navrátil

Kapitán českého daviscupového výběru Jaroslav Navrátil vyhlíží se svými mladými svěřenci zdárnou budoucnost. Tým v čele s Jiřím Lehečkou ovládl kvalifikaci v Portugalsku 3:1 a v září si po dvouleté pauze zahraje finálový turnaj pro šestnách nejlepších tenisových celků. Navrátil by rád navázal na úspěchy Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka. Prvně si ale musí poradit s vylepšením složení české čtyřhry.

Je nám líto, video expirovalo.
Navrátil o postupu do finále Davis cupu: Nejdůležitější pro mě bude, aby se kluci nezranili

Po náročném příjezdu z Austrálie se musel český výběr popasovat s překvapivou zimou postugalského tenisového areálu. "Pondělní trénink jsme museli absolvovat z místa bez servisu, aby se kluci z přechodu ze třicetu stupňů na pět nezranili. Od úterý byly podmínky vynikající," přiblížil Navrátil.

Antukový povrch českým tenistům seděl. Na své portugalské soupeře nestačili pouze v deblu, nakonec tak zvítězili 3:1 a kvalifikovali se na finálový turnaj. "Cabral s Borgesem jsou vynikající pár. Hrají spolu třetím rokem a jsou výborně sehraní. Rozhodla hra ze základní čáry, kde Portugalci byli razantnější. Kluci na to, že spolu hráli poprvé, předvedli slušný výkon," shrnul nehrající kapitán premiéru české čtyřhry ve složení Pavlásek–Macháč.

"Se singly panuje velká spokojenost a chtěl bych všem poděkovat. Hráči předvedli vynikající výkony. Zvítězila zkušenost a výsledky Jirky, který vyhrál dva zápasy, a Tomáš (Macháč) také porazil první den velmi kvalitního Joaa Sousu. Kluci potvrdili, co jsem od nich čekal. Ač se hrálo na antuce, ukázali, že jsou kvalitnějšími hráči s příslibem do budoucna. Čeká je daviscupová budoucnost," uvedl Navrátil.

Je nám líto, video expirovalo.
Závěr utkání Sousa – Lehečka s ohlasem

Rozhodující bod získal v neděli Lehečka, který v souboji týmových jedniček porazil Sousu. Mladoboleslavský rodák, jenž před necelými dvěma týdny prošel do čtvrtfinále Australian Open, získal dva ze tří bodů. "Jirkovi jsem věřil. Za prvé má na Sousu hru a za druhé byl čerstvý. Sousa měl za sebou sobotní tříhodinový duel, byl unavený a Jirkova hra na něj musela platit. Jirka ukázal, že je po formě v Austrálii náš první hráč. Udělal dva body, které jsme od něj čekali," řekl Navrátil.

Finále Davis Cupu si Češi zahrají po dvouroční odmlce

Na finálový turnaj Davis Cupu se čeští tenisté dostali po dvou letech. V roce 2021 neuspěli v Innsbrucku s Francií a Velkou Británií. Navrátil však věří, že jeho tým bude nyní zkušenější. Jednadvacetiletému Lehečkovi patří v žebříčku ATP 37. místo, o rok starší Macháč aspiruje na post v první stovce.

"Měli jsme nějaké hluché roky, ale chtělo to čas. Kluci jsou mladí a myslím, že jejich čas přichází. Sbírají dost zkušeností a věřím, že budeme navazovat na výsledky, které předvedl Jirka v Austrálii. Máme teď před sebou půl roku. Bylo by dobré, kdyby se všem dařilo a poté jsme si řekli, že se nejedeme finále jen účastnit, ale udělat úspěch. Nevím, jaký bude los, ale chtěli bychom se prezentovat dobrým tenisem a navázat na výkony Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka," zmínil Navrátil vítěze týmové soutěže z let 2012 a 2013.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhodující tie-break ve čtyřhře Portugalsko – Česko s ohlasem

Zapracovat je potřeba podle Navrátila ve čtyřhře

Kapitán by byl proto rád, aby se hráči do září ještě herně posunuli. Přál si, aby získali zkušenosti i ve čtyřhře, kde se jim dlouhodobě nedaří. Češi prohráli v daviscupovém deblu devět zápasů za sebou. Nepříznivou bilanci nezvrátil ani Adam Pavlásek, kterého Navrátil povolal do týmu po pěti letech.

"Je to o tom, aby Jirka a Tomáš nějaké debly hráli. Jirka teď nastoupil s Alexem Molčanem v Austrálii. U Tomáše na tom budu chtít s jeho trenérem zapracovat, aby jich na challengerech také hrál víc. Je o to zkušenostech a praxi," uvedl Navrátil.

Význam čtyřhry bude znát i na finálovém turnaji od 12. do 17. září, kdy se hraje na dva vítězné zápasy a debl může po dvou singlech rozhodovat. "Čtyřhra byla vždy důležitá. Když hráli Radek s Tomášem, tak i často rozhodovala o našem postupu," připomněl kapitán. Do budoucna nezavrhl ani návrat k páru Lehečka–Macháč, který v Portugalsku nenastoupil z taktických důvodů, aby zůstal Lehečka čerstvý pro klíčovou dvouhru se Sousou.

Je nám líto, video expirovalo.
Navrátil: Mám obrovskou radost, těšíme se na září

Přestože se Navrátil na finálový turnaj těší, je spíše zastáncem dřívějšího modelu. K němu se soutěž může v příštích letech vrátit poté, co ITF rozvázala v lednu spolupráci s investiční společností Kosmos.

"Mělo to něco do sebe. Reprezentovali jsme v Česku i na venkovních kurtech, ale teď jsme vlastně od roku 2019 doma nehráli. Kdyby se ten starý systém vrátil, lidé by měli více šancí vidět Jirku Lehečku, Tomáše Macháče na vlastní oči. Také klukům by to prospělo a těšili by se na to. Z tohoto důvodu jsem zastáncem starého systému," uvedl Navrátil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články