Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Lehečka nedal Sousovi šanci a poslal Česko mezi daviscupovou elitu

Finálová fáze Davisova poháru český tým po dvouleté odmlce nemine. Rozhodující bod přidal v Portugalsku ve formě hrající Jiří Lehečka, který v souboji jedniček suverénně porazil Joäa Sousu 6:4, 6:1. Svěřenci nehrajícího kapitána Jaroslava Navrátila proto vyhráli 3:1 na zápasy a postoupili mezi šestnáct nejlepších v soutěži.

"Panuje velká spokojenost. Chtěl bych všem v týmu poděkovat. Hráči předvedli vynikající výkon," hodnotil Navrátil. "Byli jsme favorité, ale zvítězila zkušenost a výsledky Jirky, který vyhrál oba zápasy. Do toho Tomáš Macháč porazil první den velmi kvalitního Sousu. Kluci potvrdili, co jsem od nich čekal," doplnil kapitán.

Lehečka vyhrál na antuce v Maie i druhou dvouhru. V sobotu zdolal domácí dvojku Nuna Borgese. Čtvrtfinalista nedávného Australian Open nechal zapomenout na předchozí český neúspěch ve čtyřhře, ve které Tomáš Macháč s Adamem Pavláskem nestačili na Borgese s Franciscem Cabralem a prohráli 5:7, 6:7. 

"Jsem strašně rád za sebe i za celý tým. Podmínky, které jsme tu měli, byly i přes snahu organizátorů těžké. Po posledním míčku jsem cítil strašnou radost, že se to povedlo dotáhnout do vítězného konce," uvedl Lehečka.

Češi zdolali Portugalce v samostatné historii poprvé. V předchozích dvou duelech se tehdejší československý tým také radoval, naposledy v roce 1971 v Praze po vítězství 5:0.

Finálový turnaj se uskuteční od 12. do 17. září. Vyřazovací část je na programu od 21. do 26. listopadu ve španělské Málaze. Portugalce čeká baráž o udržení v elitní skupině.

Dominantní Lehečka

Jednadvacetiletý Lehečka ztratil podání jako první v pátém gemu. O dvanáct let staršímu Sousovi však brejk ihned oplatil a za stavu 5:4 získal s dalším prolomeným servisem i celou sadu. Rodák z Mladé Boleslavi zahrál 12 vítězných míčů.

"Zápas byl od začátku nervóznější, protože v šatně panovala po velmi těžkém deblu pochmurnější atmosféra. Byli jsme ale dál optimisté, stále jsme vedli. Osobně mi pomohlo, že jsem nemusel čtyřhru hrát. Byl jsem čerstvý a kondičně připravený," podotkl Lehečka.

Sport
zdroj: ČT4

Svěřenec trenéra Michala Navrátila navázal na vydařenou koncovku i v úvodu druhého dějství. Díky brzkému brejku se ujal vedení 2:0 a poté odvrátil při servisu tři šance soupeře. Portugalec získal jediný "bod" ve čtvrté hře, poté Čech ovládl zbývající tři a mohl po hodině a pětadvaceti minutách zvednout triumfálně ruku nad hlavu. Sousu porazil podruhé, předtím proti němu uspěl loni na turnaji v Kitzbühelu.

"Ve druhém setu jsem se už dostal do antukového tenisu. Věděl jsem, že když mi to sedne a hraji to, co chci, tak to se mnou mají soupeři těžké," pochvaloval si Lehečka.

Češi naposledy hráli finálovou část Davis Cupu před dvěma lety, kdy v Innsbrucku čelili Francouzům a Britům. V minulé sezoně prohráli kvalifikaci v Argentině 0:4 a účast v elitní společnosti zachránili v baráži proti Izraeli (3:1).

"Od posledního finálového turnaje jsme získali hodně zkušeností. Sehráli v Davis Cupu či ATP Tour plno zápasů, abychom si mohli říct, že výkonnost máme a nepojedeme se jen zúčastnit. Vyrazíme tam s pokorou, ale i se zdravým sebevědomím," dodal Lehečka.

Adam Pavlásek (vlevo) a Tomáš Macháč v akci
zdroj: ČTK autor: Lebeda Pavel

Macháč s Pavláskem spolu nastoupili do čtyřhry poprvé. Měli dobrý úvod a ujali se vedení 3:0. Zkušená dvojce Cabral, Borges se ovšem zlepšila a vývoj setu otočila. Od stavu 1:4 povolili domácí hráči české dvojici jen jeden gem a díky dvěma brejkům rozjásali zaplněnou halu.

Také ve druhé sadě měli Macháč s Pavláskem vývoj ve vlastních rukou a vedli 4:2. Závěr však znovu nedotáhli a po třech ztracených hrách za sebou servíroval Borges na vítězství.

Češi sice v tu chvíli odvrátili mečbol a vynutili si pokračování, vzápětí však nevyužili dvojici setbolů. Sada proto dospěla do tie-breaku a uspěli v něm Portugalci.

K velké radosti fanoušků si Borges s Cabralem vypracovali brzy vedení 6:3, a přestože česká dvojice ještě jeden mečbol odvrátila, při dalším už byli domácí tenisté bezchybní a dovedli utkání po dvou hodinách a 13 minutách k vítězství.

Utkání kvalifikace tenisového Davisova poháru v Maie:

Portugalsko - Česko 1:3
Borges, Cabral - Macháč, Pavlásek 7:5, 7:6 (7:4)
Sousa - Lehečka 4:6, 1:6

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články