Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Archiv D: Jak přišlo ragby do Čech

Jako kdyby mě Šárka přejela vozíkem, hodnotí únavu z Paříže Drahonínský

David Drahonínský a Šárka Pultar Musilová se z paralympijských her v Paříži vrátili kromě medailových úspěchů i s velkou únavou. "Potřeboval bych se někde zavřít do jeskyně a tak týden v kuse spát," uvedl český paralukostřelec v rozhovoru Studia 6, kde také společně popsali náročnost svého sportu či skvělou atmosféru v Paříži.   

David Drahonínský
zdroj: Reuters autor: Carlos Garcia Rawlins

V soutěži smíšených dvojic získali čeští repezentanti stříbro, když nejprve porazili Brazílii a Itálii, ve finále pak nestačili na Čínu.

"Loni na mistrovství světa jsme je s Terezkou (Brandtlovou) smázli, takže myslím, že teď prostě stříleli lépe a my jsme tu desítku trefovali o trošku méně. Ale každá medaile z olympiády je mega úspěch a vůbec se na ně nominovat je už strašně velký úspěch," zdůraznil Drahonínský. 

Pultar Musílová si užívala hlavně atmosféru. "Stadion byl nabitý emocemi, fanoušci strašně moc podporovali, a to nejen čeští, ale i ti místní francouzští. Strašně jsem si to užívala a bylo mi vcelku jedno, proti komu se střílí," uvedla.

"Atmosféra byla nádherná. Když se mě někdo ptá, abych srovnala paralympiády, tak já nemůžu. Protože třeba Tokio bylo za covidu, Rio bylo na druhé straně světa, každá paralympiáda má svoje kouzlo. Za mě tak každá zůstává v srdíčku," vysvětlovala dvojnásobná stříbrná medailstka z Paříže.

"Tady na té byla úžasná atmosféra a ještě tím, že byla v Evropě, tak byla možnost mít tam české fanoušky. Což by se nám v Riu nebo Tokiu nepovedlo, a já jsem za to hrozně ráda," dodala.

Česká lukostřelkyně poděkovala ale i příznivcům, kteří přímo do Paříže nepřijeli. "Bylo skvělé, že Česká televize ukazovala lukostřelbu i ostatní sporty a strašně moc lidí nám fandilo právě i u televizních obrazovek. Jsem za to hrozně moc vděčná, protože tyto sporty se přece jenom jinak neukážou."

Fyzická i psychická náročnost lukostřelby

Čeští lukostřelci přivezli z Paříže celkem tři medaile, stříbro Pultar Musilové a druhé místo z mixu doplnila bronzem Tereza Brandtlová. "Vždycky říkám, že paralympiáda je dort. Já a určitě i Šárka ho chceme sníst i s tou třešničkou, a to je ta medaile navrchu," komentoval Drahonínský. 

"Společnost je ale zkažená tím, že úspěch měří na medaile. Vím, že to vypadá strašně hezky. Ale jenom nominovat se je úplně brutální úspěch. To si lidi třeba vůbec neuvědomují, že třeba v mé kategorii tam mohlo startovat jen třináct kluků z celého světa. To je strašně málo," dodal český lukostřelec. 

Radost z medailových úspěchů české výpravy doplnila po návratu ale i velká únava. "Myslím, že bych se potřeboval někde zavřít do jeskyně a tak týden spát v kuse. Je mi, jak kdyby mě Šárka přejela vozíkem tam a zpátky, a ještě se na mě zastavila," řekl Drahonínský. 

"Jeden nátah luku mám na nějakých 22,5 kilogramu a Šárka to bude mít podobně. Během závodu nebo závodního dne to natáhnete sto až stopadesátkrát. Takže se to trochu pronese a ten luk má třeba čtyři kila," vysvětloval sedminásobný paralympijský medailsta. 

"Únava je taky a musím se přiznat, že bych na týden taky někam zalezla, schovala se a jenom spala. Únava je samozřejmě velká, protože je to psychicky i fyzicky náročné a člověk si neodpočinul, ani když jsme teď dorazili. Pořád se něco děje," uvedla Pultar Musilová. 

Lukostřelba je klade nároky i na psychiku. "Je specifická v tom, že nesmíte přemýšlet nad jinými věcmi. Nesmíte nic vypustit, ale zároveň nesmíte nic přidat. Takže je to i psychicky náročné, ale samozřejmě člověk je na to připravený, proto má i mentální tréninky a podobně," vysvětlovala pětinásobná paralympijská medailistka Pultar Musilová.

Podmínky nejsou ideální

"Parasport za posledních dvacet let, co se v něm pohybuju, jde malými krůčky dál. Naši představitelé se nám snaží pomoct, jak jen můžou. Ale těžko nám můžou dávat víc, když nemají ty finance kde brát," hodnotil Drahonínský. 

Při přípravě by tak ocenili více sportovních center, kde by se mohla konat soustředění. "V Česku všeobecně nejen v lukostřelbě, ale týká se to všech sportů, je jenom jedno sportovní centrum v Nymburce, které se ale využívá všemi sporty," uvedla Pultar Musilová. 

"Takže dostat se tam a trénovat je v zimních měsících prakticky nemožné. Proto my jako lukostřelci na 50 metrů musíme trénovat v tunelu, kde jsou atleti. Takže by pro přípravu celkově bylo skvělé, kdy byla centra pro další sporty a mohli jsme se celoročně připravovat, jako je to možné v zahraničí," dodala. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články