Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
SP ve vodním slalomu 2024

České lukostřelkyně vybojovaly stříbro a bronz

České lukostřelkyně Šárka Pultar Musilová a Tereza Brandtlová se postaraly o další dvě medaile z paralympijských her v Paříži. Obě Češky se v turnaji utkaly v semifinále, v něm zvítězila Pultar Musilová a postavila se v repríze tokijského finále Číňance Čchen Min-i. V něm podlehla 136:129 a získala stříbro. Brandtlová přidala bronz, když porazila Korejku Kim Ok Geum 127:122. David Kratochvíl další medaili nepřidal. Ve finále na 50 metrů volným způsobem skončil pátý.  Alexandra Borská obsadila ve finále na 100 metrů znak sedmé místo. V atletickém bloku se představili František Serbus a Eva Berná. Serbus obsadil 6. místo. O pozici lepší byla Berná.

Čerstvá světová rekordmanka Šárka Pultar Musilová si svůj postup do bojů o medaile vybojovala až posledním šípem ve čtvrtfinále proti Turkyni Nil Misirové. V závěrečné sadě prohrávala o tři body, ale druhým šípem trefila devítku, zatímco Misirová osmičku. Poslední ranou zasáhla Pultar Musilová střed, zatímco její soupeřka jen sedmičku a po výsledku 126:125 se dostala do semifinále.

V něm porazila krajanku Terezu Brandtlovou a sama se postavila ve finále Číňance Čchen Min-i. V něm jí nevyšel začátek zápasu a ihned prohrávala o pět bodů. Číňanka nechybovala a obhájila zlato z Tokia, Pultar Musilová zopakovala své stříbro také z Her v japonské metropoli.

"Získat stříbro je skvělý pocit, pro mě je to potvrzení, že tříletá práce fungovala, je to pro mě hezká satisfakce," pochvalovala si Pultar Musilová. "Škoda že nedopadlo zlato, ale Číňanka střílela výborně, vyhrála po zásluze. Mně navíc trošku došlo štěstíčko, devítky byly do centimetru od desítky. Ale to se tak někdy stane, vůbec mi to nevadí," dodala nyní již čtyřnásobná paralympijská medailistka.

Tereza Brandtlová vybojovala bronzovou medaili, když porazila Korejku Kim Ok Geum. "Je to fakt neskutečné. Mám pocit, že se mi chce pořád jen brečet, je to skvělý," rozplývala se bronzová medailistka. "Byla jsem (v souboji o bronz) strašně nervózní. Zezačátku míň, vedla jsem, ale pak to na mě paradoxně přišlo, navíc začal foukat vítr. Ale naštěstí jsem se dokázala nahodit zpátky," uvedla.

Vzájemné semifinále si české lukostřelkyně užily, protože už v té chvíli měly jistotu soubojů o medaile. "My tam šly tak nějak na pohodičku, byl to pro nás obě nejpříjemnější zápas," podotkla Brandtlová.

Borská i Kratochvíl se představili ve finále

Česká sbírka v Paříži je nyní spolu s pátečním zlatem nevidomého plavce Davida Kratochvíla kompletní. Šestnáctiletý talent po triumfu na kraulařské čtyřstovce útočil na další cenný kov v kategorii S11.

Z dopoledních rozplaveb na 50 metrů kraul postoupil do finále jako nejrychlejší v novém českém rekordu 26,04 sekundy. V tom mu nakonec medaile unikla, když dokončil na i tak velmi slušném pátém místě.

Ve finále 100 metrů znak S8 se představila šestnáctiletá Alexandra Borská, která dohmátla na sedmém místě. "Pocitově to bylo dobré, ale bohužel se mi nepovedla obrátka. Obrátila jsem se moc brzy, a tím pádem jsem se sotva odrazila," hodnotila česká reprezentantka první paralympijské finále.

"Ráno jsem byla více klidná, teď jsem byla více vynervovaná. Prostě jsem se v tom stropu ztratila a najednou tam byly praporky," řekla Borská. "Atmosféra byla naprosto šílená," dodala s úsměvem.

Atletický program s českou účastí

Ani atletický program se nekonal bez české účasti. Do vrhu koulí F37 nastoupila Eva Berná a obsadila páté místo s výkonem 10,71 metrů.

Neztratil se ani františek Serbus, který se představil v hodu kuželkou F32. Jeho nejlepší hod mu nakonec vynesl šestou pozici.

Zdroj
ČT sport, Olympics.com, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články