Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Lukostřelci Pultar Musilová s Drahonínským slaví stříbro

Česká paralympijská výprava má v Paříži další cenný kov. Stříbro získali v lukostřeleckých mixech Šárka Pultar Musilová spolu s Davidem Drahonínským. Česká dvojice zopakovala svůj úspěch z minulé paralympiády v Tokiu, když nestačila až ve finále na čínský pár Čang Tchien-sin a Čchen Min-I (143:147).

Šárka Pultar Musilová už v Paříži získala stříbro z individuálního závodu. Společně s Davidem Drahonínským, který ve svém závodě vypadl již ve čtvrtfinále, se v mixu pokusili navázat na stříbrný úspěch z minulé paralympiády v Tokiu. 

Ve čtvrtfinále si Češi poradili s brazilskými outsidery 144:121, aby si v semifinále vyřadili také italský pár (146:138). Výkonem 146 bodů navíc česká dvojice překonala stávající paralympijský rekord. S patřičným sebevědomím se Pultar Musilová s Drahonínským mohli těšit na finálový souboj s čínským duem.

Číňané ale byli mnohem těžším oříškem než předchozí soupeři. Začali nástřelem 38 bodů a svůj náskok si drželi i v dalším průběhu střetnutí. Přestože Češi nasbírali 143 bodů, na Čang Tchien-sina a Čchen Min-I to v celkovém součtu nestačilo. Číňané zvítězili 147:143 a sebrali českým lukostřelcům jejich několik desítek minut starý paralympijský rekord.

"Jsem rád, že jsem dokázal včerejšek hodit za hlavu a ponaučit se. Nebylo to jednoduché, ale je dobře, že jsem to Šárce nepokazil. Stříbro je super," radoval se Drahonínský, zatímco jeho kolegyně kroutila hlavou. "David se strašně snižuje, je úplně skvělý parťák. Já si mix s ním vždycky strašně užívám, je takové naše šťístko," řekla Pultar Musilová.

Drahonínský měl necelých 24 hodin, aby se zkoncentroval na boje ve smíšených týmech. "Dal jsem si lehké jídlo, byl jsem na pokoji v chladu, pracovali na mě hned dva fyzioterapeuti a přečetl jsem si spoustu zpráv, že jsem nikoho nezklamal. Psal mi třeba kajakář Vít Přindiš nebo střelec Jiří Lipták. Ne, že mi půjčí brokovnici na soupeře, ale že se nemám za co omlouvat. A nejvíc mi pomohl můj kamarád Honza, který mi řekl, že nejsem kapela, abych furt vyhrával," popisoval. "Já Davidovi řekla jednu věc, že je pořád hvězda a že si tenhle závod jdeme užít pro něj, aby to z něj spadlo a aby i z téhle paralympiády měl placku," dodala Pultar Musilová.

"Stříleli jsme super, Číňani ještě líp. Já chci hlavně poděkovat všem fanouškům a taky, že můžu domů do Čakovic, bylo mi vyhrožováno, že se bez medaile nemám vracet," smál se Drahonínský. "Nevím, jak budu doma vysvětlovat čtvrté stříbro v řadě. Ale nemůžu být nenažraná, jsem šťastná, že ho mám," culila se Pultar Musilová.

Pultar Musilová celkově vybojovala pátou paralympijskou medaili, Drahonínský jich má už sedm včetně dvou zlatých. Společně se na stupně vítězů dostali už potřetí, z Ria mají týmový bronz. Česká paralympijská výprava má v Paříži na kontě pět medailí (1-3-1). Lukostřelecký bronz přidala Tereza Brandtlová, šestnáctiletý plavec David Kratochvíl získal v bazénu zlato a stříbro.

Parastřelci před branami finále, štafeta plavců byla diskvalifikována

Parastřelci Jakub Kosek a Tomáš Pešek se představili v disciplíně sportovní pistole na 25 metrů. Koska dělily tři body od osmičlenného finále a skončil celkově na dvanáctém místě. O šest příček hůř se umístil Pešek, který byl sice po první části kvalifikace pátý, ale zradila ho poté rychlopalba na 6x5 ran.

"Sice to nejsou postupová místa, nejsou to medaile, na ty si budu muset nějaký ten rok počkat, ale určitě to není takový výplach jako v Tokiu. Tam jsem opravdu dostal za uši," řekl Kosek, který v Japonsku obsadil v této disciplíně 24. místo.

Mezi stolními tenisty se z trojice reprezentantů z osmifinále probojoval do čtvrtfinále pouze Jiří Suchánek po vítězství 3:0 na sety. Filip Nacházel a Denisa Macurová svá utkání prohráli. Macurová uhrála jeden set.

Smolný den prožila smíšená polohová štafeta plavců na 4x100 metrů. Česká čtveřice byla ze své rozplavby diskvalifikována. Před třetím úsekem se provinil Jonáš Kešnar a Češi přišli o šanci na postup do finále. "Dal jsem jednu nohu za startovací list a to je pro zdravé v pořádku, ale pro nás je to od dubna 2024 zakázáno," vysvětlil.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články