Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Rally ČR 2024

Kratochvíl přidal v Paříži stříbro, Drahonínský vypadl ve čtvrtfinále

Po triumfu na kraulové čtyřstovce získal David Kratochvíl do sbírky stříbrnou medaili z finále na 100 metrů znak kategorie S11. Naprázdno zatím vyšel jen z finále na 50 metrů volný způsob, v němž byl pátý. Lukostřelec David Drahonínský se při obhajobě zlata z Tokia probojoval v individuální soutěži mužů v kategorii W1 do čtvrtfinále, ve kterém ale nestačil na pozdějšího celkového vítěze Američana Jasona Tabanskyho. Český reprezentant prohrál 131:139 a obsadil osmé místo. V atletickém programu se představil i koulař Aleš Kisý, který skončil šestý. 

David Kratochvíl
zdroj: Český paralympijský tým autor: Jan Malý

Kratochvíl letos na trati 100 metrů znak vyhrál mistrovství Evropy a do pařížského finále postoupil nejrychlejším časem rozplaveb. Závod kategorie S11 o medaile začal rychle a na obrátce jasně vedl, v závěru ale nasazené tempo neudržel.

O 0,6 sekundy dříve dohmátl Ukrajinec Michailo Serbin a časem 1:05,84 vylepšil vlastní světový rekord. Kratochvíl zlepšil dopolední výkon na 1:06,54 a za dosavadním historickým maximem zaostal o 53 setin. Třetí skončil další ukrajinský plavec Danylo Čufarov.

"Jsem strašně šťastný. Možná to úplně nevypadalo, ale to jen proto, že jsem ve vodě na konci docela chcípnul," uvedl Kratochvíl. "Je to úžasné, super pocit! Mám tři starty, dvě medaile a jedno páté místo... To je za mě paráda, jsem strašně šťastný," radoval se.

Vítězi zlato přál. "To, že mě udělá na posledních šesti metrech, to se nedá nic dělat, sedm desetin ztráty je navíc dost. Je to frajer a zlato mu přeju," řekl Kratochvíl. Sám se pokusí v dalších dnech ještě nejcennější kov přidat. "Teď už to bude úplně na klid, když mám zlato a stříbro. Ale samozřejmě do toho dám všechno, je tam rovnou finále a nebude na co čekat, můžu to rozbombit," řekl s vyhlídkou na úterní závod na 200 metrů polohově. Pak ho ještě budou čekat starty na 100 metrů prsa a motýlek.

Drahonínský skončil při obhajobě ve čtvrtfinále

Dvaačtyřicetiletý Drahonínský byl ve čtvrteční kvalifikaci třetí a díky tomu byl ve vyřazovací části nasazen přímo do čtvrtfinále. V něm se světový rekordman střetl s Američanem Jasonem Tabanskym. Po prvním z pěti setů Drahonínský těsně vedl 26:25, po druhém endu byl stav vyrovnaný 52:52 a pak už měl navrch Tabansky, jenž náskok zvyšoval až na konečných 139:131.

"Střílelo se mi hezky, ale stalo se to, co se nestalo skoro celou moji paralympijskou kariéru, že jsem narazil na někoho, kdo byl zrovna lepší. Prostě jsem prohrál," řekl Drahonínský po čtvrtfinále. 

"Trefoval desítky a já trefil asi jenom jednu. To se občas ve sportu stane. Mrzí mě to kvůli lidem, kteří sem přijeli fandit," hodnotil český reprezentant. "Perfektní lidi. Mrzí mě, že už nebudou fandit mně, ale to se tak stává. Omlouvám se jim, že jeli takovou cestu. Prostě to nevyšlo," dodal. 

Soutěž v kategorii W1 vyhrál přemožitel českého lukostřelce Tabansky, který ve finále porazil Číňana Chan Kuej-fej 134:131. Třetí skončil Čang Tchien-sin.

Kaplický rodák tak při páté účasti na paralympiádě poprvé zůstal bez medaile z individuální soutěže: při premiéře v Pekingu 2008 získal zlato, poté v Londýně a Riu de Janeiro stříbro a před třemi lety v Tokiu se stal podruhé šampionem. Ve sbírce má ještě stříbro a bronz z mixu se Šárkou Pultar Musilovou, se kterou ho čeká v Paříži ještě pondělní mix.

Zopakovat zisk medaile z Tokia se nepovedlo ani atletovi Kisému, který bral před třemi lety ve vrhu koulí bronz. Jeden z dvojice českých vlajkonošů na slavnostním zahájení obsadil v kategorii F53 výkonem 8,12 metru šesté místo, po diskvalifikaci jednoho ze soupeřů se posunul na pátou příčku, ale . K zopakování bronzu z minulé paralympiády mu chybělo 29 centimetrů.

Kisý mohl v přímém přenosu sledovat i souboj o paralympijské zlato a světový rekord. Abdelillah Gani vylepšil vlastní historické maximum (8,84) v soutěži několikrát a jako první se dostal přes hranici devíti metrů. Jeho nejdelší pokus měřil 9,22 metru. 

Ganiho ale výkonem 9,66 metru překonal Gruzínec Giga Orchkhikidze, který byl ovšem po závodě diskvalifikován. Po následných protestech byl ale navrácen do pořadí a stal se paralympijským vítězem.

Britská lukostřelkyně Jodie Grinhamová se stala první těhotnou medailistkou na paralympijských hrách v historii. Informovaly o tom oficiální účty paralympiády na sociálních sítích. Jednatřicetiletá závodnice, která je v sedmém měsíci, vybojovala bronz ve střelbě z kladkového luku. V duelu o třetí místo porazila obhájkyni zlata z Tokia a krajanku Phoebe Patersonovou Pineovou 142:141.

"Jsem strašně unavená, mám obrovský hlad, ale hrozně mě to bavilo," citoval oficiální web paralympiády Grinhamovou. "Miminko pořád kopalo. Ke konci třetího setu jsem si říkala: Teď prosím ne, maminka tě miluje, ale necháme si kopání až za minutku," popsala komplikace při soustředění na vypouštění šípů.

Medailovou sbírku v Paříži může Grinhamová ještě rozšířit, ve hře je i v soutěži smíšených dvojic. "Jsem na sebe vážně pyšná. Měla jsem sice nějaké problémy a nebylo to snadné, ale dokud jsem zdravá a miminko je v pořádku, vím, že můžu závodit," dodala.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články