Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Sportovní kluby dotace na údržbu zřejmě nedostanou, ČUS si stěžuje na ČOV

Většina sportovních klubů a tělovýchovných jednot nedostane dotace na provoz a údržbu sportovišť z programu IV. Členské spolky, což je právní forma většiny oddílů, totiž s největší pravděpodobností nefigurují mezi více než 900 sportovními subjekty, mezi které ministerstvo školství rozdělilo 129 milionů korun. Na ministerstvo si vedle toho stěžuje Česká unie sportu, podle níž byl při rozdělování dotací zvýhodněn Český olympijský výbor.

zdroj: ČT24 autor: ČT24

Ministerstvo sice na provoz a údržbu poslalo o něco více než polovinu z původně plánovaných 250 milionů korun, ale právo čerpat tyto prostředky měly podle podmínek programu pouze organizace s celostátní působností a jejich pobočné spolky. Na struktuře pobočných spolků stojí například Sokol.

Většina sportovních klubů a tělovýchovných jednot je samostatnější a má formu členského spolku daného sportovního svazu. Členské spolky mezi dotovanými sportovními subjekty podle všeho nejsou.

zdroj: ČT24

Kovář považuje za vyloučené, aby ministerstvo ještě dodatečně schvalovalo nějaké výjimky. "Nejsme schopni administrativně už žádný program zvládnout, ani žádné výjimky. Ty prostředky už by k těm klubům nedoputovaly," řekl Karel Kovář, který se náměstkem pro sport se stal 1. září, kdy nahradil Simonu Kratochvílovou. Ta je obviněna v kauze údajného zmanipulování sportovních dotací.

Do budoucna považuje za nezbytné situaci řešit lepším vypsáním programu a využíváním možností, které nabízejí jiné dotační programy. "Je otázka, jak se k těm dotačním programům přistoupí do budoucna," řekl. Jak bude vypadat dotační program IV v příštím roce a zda se rozšíří i na členské spolky, zatím není jisté. Ministerstvo školství by tento program společně s dalšími mělo schvalovat 28. listopadu.

Předseda České unie sportu Miroslav Jansta považuje situaci v klubech kvůli výpadku financování za tristní. "Drží to zejména dobrovolníci a ti už ztrácejí náladu. To je odpovědnost vlády. Těch klubů, co na to doplatily, budou desítky, možná stovky. Ti lidé ztrácejí motivaci a ztrácejí chuť," řekl.

Jansta tvrdí, že ČOV neprávem dostal mimořádnou dotaci 76 milionů korun mimo dotační programy a měl i jiné výhody. ČOV uvedl, že zmiňovanou částku potřeboval na aktivity spojené s účastí na soutěžích a přípravu olympioniků. "Byl zvýhodněn jeden spolek. Olympijský výbor dostal v květnu 76 milionů na výjimku paní ministryně v době, kdy celé sportovní prostředí nemělo peníze," uvedl.

Ředitel komunikace ČOV Tibor Alföldi uvedl, že úkolem ČOV je mimo jiné zabezpečit účast sportovců na olympijských hrách a připravit jim co nejlepší podmínky pro přípravu. "Zmiňované peníze z MŠMT jsme použili na účast sportovců na letních a zimních Evropských olympijských hrách mládeže, na Světových hrách, na platby spojené s účastí českého týmu na zimních olympijských hrách v únoru 2018 a na přípravu reprezentantů na ZOH v Pchjongčchangu," řekl Alföldi.

Ilustrační foto

Předseda Sdružení sportovních klubů ČR Zdeněk Ertl ale zpochybnil, že by ČOV měl čerpat státní dotace na přípravu reprezentantů. "Podle zákona je reprezentace věc sportovních svazů, ne olympijského výboru. Pokud jdou peníze na reprezentaci na olympijský výbor, tak je to prostě špatně. Pokud někdo dělá činnosti, které mu nepřináleží, tak je to taky špatně," prohlásil.

Jansta je jedním z obviněných v dotační kauze, dalšími jsou bývalý předseda fotbalové asociace Miroslav Pelta, generální sekretář ČUS Jan Boháč a pracovník ministerstva školství Zdeněk Bříza.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články