Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Svazy nakonec mohou žádat o dotace na provoz, kluby nikoli

Kolotoč kolem čerpání sportovních dotací se ne a ne zastavit. Výrazný rozdíl v přístupu k financím zůstává mezi svazy a kluby. Zatímco střešní organizace nakonec budou moci žádat o dotace na provoz a údržbu svých sportovišť, kluby podmínky nově vypsaného programu IV nadále nesplňují. Jedinou šancí pro ně jsou případné výjimky.

Místopředseda České unie sportu Marek Hájek s dalšími představiteli sportovního prostředí ministerstvu v úterý předložil návrh postupu, který by kritickou situaci řešil. "Pokoušeli jsme se ministerským úředníkům vysvětlit, že dotace pro členské spolky je možné správně formulovaným rozhodnutím distribuovat prostřednictvím střešních sportovních organizací, což byla hlavní překážka. Víme, že taková praxe je běžná i na jiných ministerstvech," uvedl Hájek.

Ministerstvo ale zastává názor, že právní řešení navrhované ČUS nevyhovuje stávající legislativě a rozpočtovým pravidlům. "MŠMT nese odpovědnost za nakládání s veřejnými prostředky a nemůže si dovolit postupovat zákonně nekonformním způsobem. Tvrzení ČUS, že obdobným způsobem postupují i jiné resorty, prověříme, ale považujeme je za nepravděpodobné," uvedl úřad ve vyjádření pro ČTK.

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Stanislav Štech a jeho náměstci podle ČUS oponovali, že by návrh museli konzultovat s několika odbory, což by jim zabralo minimálně měsíc. "Pro MŠMT je jednodušší zastávat názor, že to bez rozboru nejde," poznamenal Hájek. Ministerstvo však tvrdí, že analýzu by mělo rychleji. "Právní rozbor je nutný, ale stanovisko budeme mít k dispozici do konce týdne," dodalo.

Členské příspěvky nejsou nutnou podmínkou

Mezi oprávněné žadatele se nově dostaly jen svazy, střešní organizace a spolky s celostátní působností. Ministerstvo totiž zrušilo nově zavedenou podmínku, že v roce 2016 musely svazy vybírat minimálně stokorunový členský příspěvek. Termín pro odevzdání žádosti byl prodloužen o týden na 23. října.

Situace tělovýchovných jednot a sportovních klubů se nezměnila a nadále hrozí, že kvůli nedostatku finančních prostředků budou muset omezovat provoz svých sportovišť. Některé haly mohou být pronajímány na komerční účely. "Jednou z možných variant by bylo udělení výjimek pro nejkritičtější případy. Největší tělovýchovné jednoty v Praze, ve Zlíně a v Ostravě jsou v obrovských provozních problémech. Ministerstvo by na to mělo zareagovat," dodal Hájek.

Na provoz a údržbu měly sportovní kluby dostat celkem 250 milionů korun, v případě větších jednot se jednalo až o statisícové částky. Na letošek byly peníze rozděleny už v dubnu a kluby s nimi ve svých rozpočtech počítaly. Ministerstvo ale na konci září program zrušilo s vysvětlením, že byl v listopadu 2016 vypsán špatně, a pak ho vypsalo znovu. Podmínky nově vypsaného programu drtivá většina klubů nesplňuje.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články