Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Sportem proti rasové diskriminaci. Coe podpořil gesta atletů, reagují také soutěže v USA

Aktuální celosvětové protesty po smrti George Floyda, které rozšířily povědomí o iniciativě Black Lives Matter (Na životech černochů záleží) poukazující na rasovou diskriminaci, pronikají také do světa sportu. Prezident Světové atletiky (WA) Sebastian Coe podpořil právo atletů na politická gesta při soutěžích, čímž se postavil proti Mezinárodnímu olympijskému výboru (MOV). Vedení světového olympismu hrozí sportovcům postihy za jakákoli vyjádření politických, náboženských nebo rasových postojů.

Šéf mezinárodní atletické federace nemá nic proti tomu, aby se do těchto aktivit zapojili i atleti. "Zdráhal bych se odrazovat atlety od vyjadřování postojů. Cítím, že současná generace je více nakloněna promlouvání, než byly některé dřívější generace," řekl Coe britskému listu The Independent. Připomněl, že regule Světové atletiky politická gesta nezakazují, pokud jsou učiněna s respektem k jiným atletům.

MOV britskému listu Telegraph potvrdil, že považuje za nepřijatelná i klidná gesta jako pokleknutí na koleno, zvednutí pěsti nebo jiné narušení předepsaného protokolu při medailových ceremoniálech.

Prezident MOV Thomas Bach nově ale tato tvrzení zmírnil. V Lausanne řekl, že politické projevy mohou být povolené, pokud se jedná o ideály Olympijské charty. Mezi ně patří například odmítání jakékoli formy diskriminace nebo rasismu.

Nebyl ale konkrétní v tom, jaký způsob protestu by byl přijatelný. O tom hodlá jednat s komisí sportovců, která by měla zjišťovat postoje kolegů z celého světa. "Exekutiva MOV podporuje snahu sportovců zjistit, jak mohou olympionici důstojným způsobem vyjádřit podporu principů Olympijské charty," uvedl Bach.

Světová atletika podpořila hnutí Black Lives Matter zveřejněním fotografie amerických atletů Tommieho Smithe a Johna Carlose z OH 1968 v Mexiku, kde na stupních vítězů připomněli zaťatou pěstí černošské hnutí Black Power. Sám Coe v reakci na události v USA na Twitteru napsal: "Naši atleti a atletická rodina jimi byli otřeseni, takže svolávám sport, aby se spojil. Musíme najít náš kolektivní hlas a praktické činy."

Ke změnám přistupují soutěže v USA

V návaznosti na protirasistické protesty v USA zrušila americká fotbalová federace pravidlo, které hráčům nařizovalo stát při státní hymně. "Omlouváme se hráčům, především černošským hráčům, trenérům, fanouškům a všem, kteří bojují proti rasismu," uvedla v prohlášení federace, která pravidlo zavedla před třemi lety.

Reprezentantka Megan Rapinoeová tehdy poklekla při hymně, aby podpořila hráče amerického fotbalu (NFL) Colina Kaepernicka, jenž pokleknutím při hymně poukazoval na rasismus ve společnosti. "Sport je velmi silným prostředkem, jak dělat dobro, a my jsme toho nevyužili tak, jak bychom měli. Můžeme udělat víc," přidala federace.

Také vedení americké automobilové série NASCAR reaguje na aktuální situaci v americké společnosti, když v reakci na současné masové protesty proti rasismu zakáže na svých závodištích vlajku americké Konfederace. O odstranění zástavy z doby občanské války Jihu proti Severu, která je pro mnohé symbolem otrokářství, se zasazoval mimo jiné Bubba Wallace, jediný pilot afroamerického původu v seriálu.

"Přítomnost konfederační vlajky na závodech NASCAR odporuje naší snaze o zajištění vstřícného a příjemného prostředí pro všechny naše fanoušky, závodníky a pro naši celou organizaci," uvedli zástupci nejpopulárnější americké automobilové série.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články