Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Spravedlnost pro George, dost bylo rasismu. Zticha nejsou legendy ani vycházející hvězdy

Spojenými státy stále otřásají protesty proti smrti neozbrojeného George Floyda. Svou solidaritu, smutek, bolest i vztek vyjadřují sportovci po celém světě. Legendární basketbalista Michael Jordan uvedl, že Afroameričané a další menšiny už mají dost rasismu ve Spojených státech amerických. Ozval se ale třeba i Lewis Hamilton nebo někteří fotbalisté v Bundeslize.

Jadon Sancho z Dortmundu nesl pod dresem nápis "Spravedlnost pro George Floyda
zdroj: ČTK/DPA

Šestinásobný vítěz NBA Jordan zveřejnil prohlášení v neděli, kdy v mnoha městech USA pokračovaly protesty proti policejnímu násilí a rasismu. "Jsem hluboce zarmoucený, skutečně ztrápený a prostě naštvaný. Vidím a cítím všeobecnou bolest, vztek a frustraci. Stojím za těmi, kteří odsuzují hluboce zakořeněný rasismus a násilí vůči barevným lidem v naší zemi. Máme toho už dost," řekl majitel klubu Charlotte Hornets.

Vlnu nevole vyvolala smrt černošského muže v Minneapolisu, jemuž několik minut bělošský policista Derek Chauvin klečel na krku.

Jordan dodal, že důležité je naslouchat jeden druhému, soucítit s ostatními a nikdy se neotáčet zády k násilnostem. "Mé srdce je s rodinou George Floyda a mnoha dalších, kteří přišli brutálně a nesmyslně o život kvůli rasismu a nespravedlnosti," uvedl pětinásobný nejlepší hráč ligy, jenž dovedl v 90. letech Chicago k šesti mistrovským titulům.

Michael Jordan
zdroj: Isifa/EPA

Do protestů se zapojili i současní basketbalisté z NBA. Například Jaylen Brown absolvoval patnáctihodinovou cestu autem z Bostonu do rodné Georgie, aby se postavil do čela demonstrace v Atlantě. Navázal tak na bývalou hvězdu NBA Stephena Jacksona, který svolal podobnou akci v pátek v Minneapolisu.

Demonstrace se z Minneapolisu rozšířily i do dalších měst, na některých místech je provázelo násilí. Při jedné z nich byla poničena Síň slávy univerzitního amerického fotbalu v Atlantě. Demonstranti na budově vytloukli okna a podle svědků ukradli i řadu vystavených relikvií.

Minulý týden se v emotivním videu připojila k protestům tenisová hvězdička Coco Gauffová. "Jsem další na řadě já? Já svůj hlas využívám, využijete i vy ten váš?" uvedla šestnáctiletá Afroameričanka, která je považována za jeden z největších světových talentů současnosti.

"Osamocený" Hamilton

Ozval se třeba ale také jediný černošský mistr světa formule 1 Lewis Hamilton. Tomu vadí, že představitelé motorsportu k Floydově smrti zarytě mlčí. Britský pilot Mercedesu si myslí, že je to tím, že v motorsportu jsou dominantní silou běloši.

"Vidím ty z vás, kteří jste zůstali zticha, někteří z vás jste největšími hvězdami, ale stejně vůči takové nespravedlnosti mlčíte," napsal Hamilton na Instagramu. "Ani zmínka od nikoho v mém oboru, což je samozřejmě sport, jemuž dominují bílí. Jsem tam jediný barevný a stojím tam sám," dodal.

Ve svém druhém příspěvku Hamilton odsoudil demonstrace, jež se zvrhly v rabování a násilnosti. "Nesouhlasím s těmi, kteří zapalují a drancují budovy, ale s těmi, kteří protestují mírumilovně. Nenastane mír, dokud naši takzvaní lídři něco nezmění," dodal pětatřicetiletý pilot, jenž se ke společenským tématům vyjadřuje často.

Proti rasismu a nespravedlnosti se v minulých dnech na sociálních sítích vyslovili Hamiltonovi jezdečtí kolegové Daniel Ricciardo z Renaultu, Lando Norris z McLarenu či Nicholas Latifi z Williamsu.

Zakázané vzkazy v Bundeslize

A pozadu nezůstali ani někteří hráči v Bundeslize. Vzkazy reagovali Weston McKennie ze Schalke a Jadon Sancho s Ašrafem Hakimím z Dortmundu. Američan McKennie hrál s páskou s nápisem "Spravedlnost pro George", dortmundští hráči měli vzkaz "Spravedlnost pro George Floyda" pod dresem na tričku, které odhalili po vstřelení gólu. Solidaritu s oběťmi rasového násilí demonstroval i Marcus Thuram z Mönchengladbachu pokleknutím.

Věc ovšem nemusí zůstat bez trestu. Podle pravidel jsou totiž politické, náboženské či osobní vzkazy na výstroji hráčů zakázány. "V nejbližších dnech se budeme těmito případy zabývat a prověříme je," uvedl šéf kontrolní komise Německého fotbalového svazu Anton Nachreiner.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články