Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Softbalisté se připojili ke gestu proti rasismu. Břeclavští hráči zahájili duel poklekem na hřišti

Netradiční úvod extraligové sezony si připravili softbalisté z týmu Locos Břeclav. Při zahájení sobotního zápasu hráči poklekli na hřiště, aby uctili památku zavražděného George Floyda. Stejné gesto je vidět například u amerických policistů nebo u slavných sportovců.

Gesto proti rasismu před utkáním softbalistů Locos Břeclav
zdroj: ČSA autor: Radek Vystrčil

"Byl to kolektivní nápad. Chtěli jsme se touto formou vyjádřit proti rasismu a utlačování lidí," prohlásil Dušan Borbély, trenér břeclavských softbalistů, kteří v loňském roce došli až do finále extraligy.

Státní hymna, chvilka na rozhazování a pak rozhodčí zahlásí: "Play ball!" Jenže softbalisté z týmu Locos Břeclav poklekli a několik vteřin nic nedělali. Proč? Před vypuknutím sezony se totiž domluvili, že připraví gesto proti rasismu.

"V softbale máte dvacet vteřin na nadhoz a uvedení míče do hry. Pokud to nedodržíte, tak vám to rozhodčí připíše jako špatný nadhoz. My jsme po tu dobu chtěli být v pokleku," vysvětloval trenér Dušan Borbély.

Je nám líto, video expirovalo.
Obhájce z Ledenic na úvod extraligy vyhrál v Radotíně

Po chvilce se břeclavští hráči opět zvedli a nadhazovač Jakub Osička už byl naplno v akci proti pálkaři z týmu ze Sezimova Ústí. "Když popíšu naše gesto softbalovou řečí – chtěli jsme dát rasismu pomyslný jeden strike a pak zbývají jenom dva, aby byl nadobro out," dodal trenér Borbély. "Každý máme v softbalu kamaráda z jiné země. Dotýkají se nás nepokoje, které se v současné době odehrávají v Americe, ale zároveň nám vadí jakákoliv rasová diskriminace."

Locos Břeclav inspiroval fotbalový tým FC Liverpool nebo hráči z NFL amerického fotbalu. "Morální hodnoty jsou u nás vštěpovány od začátku, duše týmu totiž pochází ze skautských tradic. Zakladatelé Locos Břeclav vytvářeli jako kroužek. Hráči také pomáhají jako dobrovolníci v době pandemie," tvrdil trenér Borbély.

Právě břeclavský tým připravil v loňském roce jeden z největších sportovních příběhů, když se jako nováček v nejvyšší lize dostal rovnou do finále. Přitom věkový průměr je zde kolem dvaceti let. Také v letošním roce by měli břeclavští hráči patřit k favoritům extraligy.

Zdroj
Česká softbalová unie

Hlavní zprávy

Nejčtenější články