Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Za protest při americké hymně v NFL výhrůžky smrtí. Hráčovo gesto rozděluje sportovní veřejnost

Spojené státy americké jsou zemí, kde je vlastenecké cítění a patriotismus obecně silným společenským tématem. Jakékoliv zpochybňování státních symbolů tu dokáže vyvolat okamžitý poprask. A velké pozdvižení kvůli tomu právě panuje v NFL. Profesionální liga amerického fotbalu dva týdny po svém startu více než překvapivé výsledky a zranění hvězd řeší gesto jediného člověka – Colina Kaepernicka. 28letý quarterback týmu San Francisco 49ers totiž odmítá stát při státní hymně. Vyjadřuje tak protest proti rasové diskriminaci a násilí, kterého se američtí policisté dopouštějí na obyvatelích tmavé pleti. Vedle podpory sportovní veřejnosti mu ale také už přes sociální sítě došly výhrůžky smrtí.

Colin Kaepernick
zdroj: ČTK/AP

Colin Kaepernick není nijak kontroverzní sportovec. Má sice potetované tělo, ale pasážemi z Bible. Během své pětileté kariéry v NFL na sebe upozorňoval výhradně výkony na hřišti – přesnou rukou a výbušnou rychlostí –  a také typickou oslavou svého touchdownu, při které si políbí biceps. To platilo do začátku letošní sezony.

 Pak při přípravném zápase začátkem září odmítl Kaepernick stát při americké hymně, a strhnul tak mediální lavinu. "Nebudu pyšně stát u vlajky země, která utlačuje lidi tmavé pleti. Tohle přesahuje fotbal. Na ulicích leží mrtvá těla a jistým lidem tu prochází vraždy," vysvětloval po utkání novinářům. A ještě dodal, že ve své akci hodlá pokračovat tak dlouho, dokud nebude cítit, že se společenská situace mění k lepšímu.

Colin Kaepernick
zdroj: ČTK/AP

Mohutná vlna reakcí na sebe nenechala dlouho čekat. Pálení dresů a výkřiky typu "hanba" a "zrádce" vévodily prvotním kritickým reakcím. Intenzita ale sílila a Kaepernickovi už dokonce na sociálních sítích anonymní uživatelé vyhrožují smrtí. "Pokud by to někdo udělal, tak tím jen potvrdí, že můj postoj byl správný," komentoval vyhrocení událostí kolem své osoby. "V téhle zemi se rasismus maskuje patriotismem a lidi tak všechno vztahují jen k naší vlajce. Ale o tom to není. Bavíme se tu o rasové diskriminaci, nerovnosti a bezpráví, které se děje napříč celou zemí." Jeho přesvědčení navíc utvrdily páteční události a incident v Tulse. Tam policista zastřelil neozbrojeného černocha, který na silnici stál u svého porouchaného vozu. "Vždyť to je ta nejzjevnější ukázka toho, o čem to celé je. To, co se teď stane s tím policistou, který ho zabil, o celé situaci hodně napoví."

Kromě kritiků se ale ve veřejném prostoru objevily hlasy, které Colina Kaepernicka podporují. Klub San Francisco 49ers vydal prohlášení, ve kterém tvrdí, že jeho činy respektuje. Z úcty k válečným veteránům pak Kaepernick změnil formu svého protestu a nyní při hymně poklekává. Podporu mu při tom vyjadřuje jeho spoluhráč Eric Reid. "Věřím tomu, co dělá a věřím tomu, že spousta lidí to cítí stejně. V naší zemi se děje bezpráví."

Eric Reid a Colin Kaepernick
zdroj: ČTK/AP

K protestu se v úterý přidali i někteří hráči Philadelphie Eagles, kteří před duelem s Chicagem historicky známým gestem zdvižených pěstí na dálku Kaepernicka podpořili. I mezi fanoušky má teď Kaepernick pravděpodobně víc sympatizantů. Stanici ESPN se podařilo zjistit, že za týden od prvního protestu se v USA prodalo víc dresů s číslem 7 než za předchozích 8 měsíců.

Po událostech v Tulse Colin Kaepernick se svým protestem jen tak neskončí a je možné, že v převážně černošské NFL inspiruje další hráče. Sportovní Amerika bude vývoj událostí bedlivě sledovat, ale americká společnost je bude muset dříve či později řešit.

Zdroj
ESPN, Sky Sports, msn.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články