Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Velký páteční souhrn: Fuksa postoupil do semifinále, Mäki ve finále mílařek soupeřkám nestačila

Kanoista Martin Fuksa postoupil na kilometrové trati z prvního místa z rozjížďky přímo do semifinále, zatímco jeho bratr Petr skončil ve čtvrtfinále. Mílařka Kristiina Mäki excelentní výkon ze semifinálového běhu nepřekonala a ve finále na 1500 m doběhla jako poslední, třináctá. Klára Spilková se v soutěži golfistek drží na děleném 25. místě. Čeští parkuroví jezdci na finále družstev nedosáhli. Atletické štafetové tituly na krátké trati si rozdělili Italové a Jamajčanky.

Kristiina Mäki doběhla ve finále 1500 m třináctá
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

Rychlostní kanoistika

Rychlostní kanoista Martin Fuksa vyhrál rozjížďku na kilometrové trati a postoupil přímo do sobotního semifinále. Jeho bratr Petr Fuksa obsadil v rozjížďce třetí místo a musel do čtvrtfinálové jízdy, ve které skončil čtvrtý, a v soutěži dál pokračovat nebude.

Fuksa je desetinásobným mistrem Evropy a má šest medailí včetně dvou zlatých z mistrovství světa. Olympijský cenný kov mu zatím ve sbírce chybí, v Riu 2016 na něj nedosáhl.

"Já jsem se ale tak docela šetřil, takže jsem věděl, že do finiše mám (síly). Pak jsem to zkusil lehce zvednout, byl jsem furt první, tak jsem si říkal, že by to chtělo udržet a zvednout si sebevědomí, že dojedu první v rozjížďce, i když to nic moc neznamená. Jen to, že jsem si ušetřil jednu jízdu, a to je nejdůležitější," řekl Fuksa po závodě.

"Ale nebudu lhát, že jsem se trochu nevydal. Lehce jsem v tom finiši vytuhnul, ale kontrolovaně, věděl jsem, že mě kluci snad nedojedou," pokračoval.

Atletika

Mílařka Kristiina Mäki doběhla ve finále běhu na 1500 metrů na posledním třináctém místě a na národní rekord, jejž senzačně překonala v semifinále, nenavázala.

"Myslela jsem si, že mi ještě nějaká síla zbyla, ale ne, hrozně mi vytuhly ruce. Tempo mě nezaskočilo, ale ve druhém kole mi začalo docházet. Dala jsem si za cíl nebýt poslední, ale to mi nevyšlo... Ale celkově jsem spokojená," hodnotila v cíli Mäki.

Závod vyhrála Faith Kipyegonová, která překazila zlatý plán Sifan Hassanové. Ta měla v plánu tři zlaté medaile v bězích na 1500 m, 5000 m a 10 000 m. Vedla sice ještě v polovině posledního kola, ale pak ji předstihla Keňanka i nakonec stříbrná Britka Laura Muirová.

Ve štafetách mužů na 4x400 metrů se představila i česká čtveřice ve složení Patrik Šorm, Pavel Maslák, Michal Desenský a Vít Müller. Jejich čas 3:03,62 ale na postup do finále nestačil a Češi se rozloučili sedmým místem. V nejlepším letošním čase 2:57,77 vyhráli rozběh Američané, kteří si na finále schovali dva finalisty individuální čtvrtky, Michaela Cherryho a Michaela Normana.

Finále vytrvalců na 5000 metrů vyhrál v čase 12:58,15 světový rekordman Joshua Cheptegei z Ugandy, který už má stříbro z desítky.

Shaunae Millerová-Uibová z Baham obhájila zlato v běhu na 400 metrů a napodobila krajana Stevena Gardinera, jenž na stejné trati triumfoval den před ní.

Sprinterské štafety ovládly Jamajčanky v novém národním rekordu 41,02 sekundy, Američanky berou stříbro a bronz Velká Británie. Štafetu mužů v běhu na 4x100 metrů vyhráli Italové a po triumfu Lamonta Marcella Jacobse na 100 metrů se postarali o další senzaci. Favorizované štafety Jamajky a USA skončily bez medaile.

Jako první Číňanka v historii vyhrála olympijské oštěpařské klání Liou Š'-jing, která o svém zlatu rozhodla prvním hodem dlouhým 66,34 metru. Ani jeden z dalších pokusů už se jí nevydařil, navíc se při čtvrtém z nich zranila a dál soutěž jen sledovala.

Číňanka Liou Š'-jing je oštěpařskou olympijskou šampionkou
zdroj: ČTK/Xinhua autor: Li Yibo

Golf

Golfistka Klára Spilková zahrála třetí kolo olympijského turnaje v paru a celkově má tři rány pod par. Dělí se tak o 25. místo. O zlato díky skóre -15 nadále bojuje Nelly Kordová, ačkoli ve třetím kole nezapsala tolik jako o den dříve. V čele pořadí má náskok tří ran před Aditi Ašokovou z Indie.

"Bylo to dnes náročné," přiznala Spilková, "hra nebyla tak vyrovnaná, a tím pádem je to náročnější. I tak jsem ráda za ten výsledek v paru, krásně jsem to ustála. Jsem na sebe pyšná," hodnotila třetí hrací den.

Je nám líto, video expirovalo.
Spilková zahrála 3. kolo v paru. Kolem 20. místa je to krásné, říká

Jezdectví

Čeští parkuroví jezdci se do finále závodu družstev neprobojovali. Při olympijském reprezentačním návratu si trio Ondřej Zvára, Anna Kellnerová a Aleš Opatrný připsalo v kvalifikaci 45 trestných bodů a obsadilo 15. místo.

Nejlepší jízdu předvedl Opatrný, ačkoli připsal 12 trestných bodů. Zvára jich za tři shozené překážky nasbíral 15, Kellnerová dokonce 17. "Je mi to líto, ale na druhou stranu jsem ráda, že jsme to celé zvládly," řekla i na adresu své klisny Catch Me If You Can.

Po pádech odstoupili Irové a Izraelci, parkur nedokončili ani domácí Japonci. Za českým týmem se umístili jen Mexičané, jejichž jezdec Eugenio Garza Perez druhou jízdu nedokončil kvůli neposlušnosti svého koně Armaniho.

Stolní tenis

Čínští stolní tenisté potvrdili roli favoritů v soutěži družstev a ve finále přehráli Německo 3:0. Největší hvězda týmu Ma Lung díky tomu dosáhl už na páté olympijské zlato. Od zařazení soutěže družstev do olympijského programu v Pekingu 2008 vyhráli Číňané všech sedmnáct zápasů, z toho patnáct 3:0 a dva 3:1.

Fotbal

Kanadské fotbalistky vybojovaly na olympijských hrách premiérové zlaté medaile, když udolaly Švédky na penalty 3:2. Těm se po pěti letech, kdy podlehly v Riu soupeřkám z Německa, nepodařilo odčinit finálovou prohru a opět berou stříbro. Kanaďanky si naopak polepšily po bronzech z let 2012 a 2016 a potřetí v řadě jsou olympijskými medailistkami.

Dráhová cyklistika

Zlato v cyklistickém sprintu získal nizozemský dráhař Harrie Lavreysen před krajanem Jeffreym Hooglandem. V madisonu žen, jenž zažil v Tokiu svou olympijskou premiéru, zvítězily britské dráhařky Katie Archibaldová a Laura Kennyová, která má podobně jako čínský stolní tenista už páté olympijské zlato v kariéře.

Zdroj
ČT sport, ČTK, olympics.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články