Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Velký středeční souhrn: Mäki zapsala český rekord a poběží finále. Spilková je po prvním dni sedmá

Atletka Kristiina Mäki si v novém národním rekordu zajistila finále v běhu na 1500 metrů, do bojů o medaile prošli také oštěpaři Vítězslav Veselý a Jakub Vadlejch. Na Hrách skončily Diana Mezuliáníková a Lada Vondrová. Dobrý vstup do olympijského turnaje má za sebou golfistka Klára Spilková, které po prvním kole patří dělené sedmé místo. Rychlostní kanoisté Josef Dostál s Radkem Šloufem postoupili přímo do semifinále deblkajaků na 1000 metrů.

Kristiina Mäki
zdroj: Reuters autor: Lucy Nicholson

Atletika

Mäki sedm měsíců po porodu vylepšila časem 4:01,23 rekord Ivany Walterové z roku 1986 o 61 setin sekundy. V prvním semifinále byla sedmá a díky času postoupila, Diana Mezuliáníková skončila v druhém běhu na osmém místě a nepostoupila. V běhu na 400 metrů v semifinále skončila také Lada Vondrová.

Veselý s Vadlejchem v kvalifikaci předvedli letošní maxima a zopakují si finále z Her v Riu de Janeiro. Vadlejch posledním pokusem hodil 84,93 metru, což byl čtvrtý nejlepší výkon v kvalifikaci. Veselý sice limit nesplnil, ale výkon 83,04 ho zařadil na osmé místo. Oba napravili úterní selhání českých vrhačů, kdy v kvalifikaci vypadly všechny tři oštěpařky Barbora Špotáková, Nikola Ogrodníková a Irena Gillarová a neuspěl ani koulař Tomáš Staněk.

Po úvodním dnu olympijského desetiboje je Adam Sebastian Helcelet sedmnáctý a Jiřímu Sýkorovi patří 19. místo. Největší favorit Kanaďan Damian Warner rozjel tokijskou soutěž na 9000 bodů, ve výšce i na čtvrtce pak sice ztratil, přesto po úvodním dnu vede o 81 bodů před Ashleym Moloneym z Austrálie. Světový rekordman Francouz Kévin Mayer je pátý se ztrátou 382 bodů.

Finále běhu na 400 metrů překážek vyhrála ve světovém rekordu 51,46 sekundy Američanka Sydney McLaughlinová. Na trůnu vystřídala krajanku Dalilah Muhammadovou, která doběhla druhá. Bronz získala Femke Bolová z Nizozemska v evropském rekordu 52,03.

Kanaďan Andre De Grasse k bronzu na stovce přidal olympijské zlato v běhu na 200 metrů v čase 19,62 sekundy. Stal se tak nejúspěšnějším sprinterem Her a nástupcem Jamajčana Usaina Bolta. Ve finále za sebou nechal americké favority, mistra světa a lídra letošních tabulek Noaha Lylese i Kennetha Bednarka.

Golf

Golfistka Klára Spilková rozjela výborně olympijský turnaj. Česká profesionálka zahrála v prvním kole na hřišti Kasumigaseki Country Clubu v Tokiu dvě rány pod par a je na děleném sedmém místě. Na vedoucí Švédku Madelene Sagströmovou ztrácí tři rány. O druhou příčku se dělí s odstupem jedné rány světová jednička Nelly Kordová z USA.

"Je to určitě fajn," uvedla šestadvacetiletá Spilková po prvním dnu. "Říkala jsem, kdyby to bylo do desítky, tak by to bylo skvělé. Beru to. Zůstávám ale uzemněná a chci hrát dál skvělý golf, který umím. Ale pořád je to golf, přijdou špatné rány, i ty dobré, záleží."

zdroj: ČT sport

Před pěti lety skončila Spilková na Hrách v Riu de Janeiro na 48. místě. V Japonsku chce umístění vylepšit a v prvním kole ukázala své schopnosti. Na první devítce dokázala na dvě bogey vždy zareagovat birdie a na druhé devítce zapsala dvě birdie.

"Přicházela jsem s otevřeným srdcem. Nevěděla jsem, co mě čeká, i s ohledem na počasí. Jsme tady už týden, ale ráno bylo opravdu velké horko. Snažila jsem se zůstávat v přítomném okamžiku, nepřemýšlela jsem, co bylo a co bude. Spadlo mi pár krásných dlouhých patů. Za to jsem moc vděčná, tak dlouhé paty nepadají pokaždé, musíte mít den," usmála se.

Rychlostní kanoistika

Radek Šlouf a Josef Dostál, který v úterý v singlkajaku nenaplnil medailové ambice a skončil až pátý, postoupili v závodě deblkajaků na 1000 metrů přímo do semifinále. V rozjížďce byli druzí, nestačili pouze na maďarskou dvojici Bence Nádas, Bálint Kopasz, za kterou zaostali o 1,548 sekundy.

Dráhová cyklistika

Jediný český dráhař v Tokiu Tomáš Bábek neuspěl v kvalifikaci sprintu. Ze 30 startujících zajel osmadvacátý čas a nedostal se mezi 24 postupujících. Nejrychlejšími závodníky kvalifikační fáze byli se shodným časem Nizozemci Jeffrey Hoogland a Harrie Lavreysen, kteří zajeli olympijský rekord 9,215 sekundy. Bábka ještě čeká jeho silnější disciplína keirin.

Vzpírání

Nedařilo se vzpěrači Jiřímu Orságovi, který v nejtěžší kategorii nad 109 kilogramů nebyl klasifikován po třech neúspěšných pokusech v nadhozu. Jako jediný ze třinácti účastníků si ve dvojboji nepřipsal žádný výkon, v trhu zvedl 180 kg. Zlato získal Gruzínec Laša Talachadze, který vylepšil světové rekordy ve dvojboji (488 kg), trhu (223) i nadhozu (265).

Basketbal

Basketbalistky USA porazily ve čtvrtfinále olympijského turnaje Austrálii jasně 79:55 a pokračují v cestě za sedmým zlatem za sebou. Favoritky táhla 23 body podkošová hráčka Breanna Stewartová, 15 bodů a osm doskoků přidala Brittney Grinerová. Úřadující šampionky vyzvou v pátečním semifinále Srbsko, které zdolalo Čínu 77:70.

Historický úspěch si připsalo domácí Japonsko, které vyřadilo po dramatické koncovce Belgii 86:85 a při první účasti v semifinále OH se utká s Francií. Hráčky "les bleus" předčily obhájkyně stříbra ze Španělska 67:64.

Volejbal

Favoritky olympijského turnaje volejbalistek Američanky prošly suverénně do bojů o medaile. Dominikánskou republiku porazily ve třech setech a dál jdou za svým snem poprvé získat zlaté medaile. Obejít se přitom musí už bez dvou opor, ke zraněné hlavní útočné síle Jordan Thompsonové se přidala první nahrávačka Jordyn Poulterová, jež rovněž laboruje s kotníkem.

O druhou medaili po bronzu z Montrealu 1976 budou usilovat Korejky, které v pětisetové bitvě udolaly Turecko. Jejich semifinálovými soupeřkami budou Brazilky. Olympijské šampionky z Pekingu a Londýna porazily 3:1 Rusko a daly zapomenout na zklamání z domácích Her v Riu de Janeiro, kde ve čtvrtfinále ztroskotaly.

Volejbalistky Brazílie
zdroj: Reuters autor: Valentyn Ogirenko

Házená 

Strhující utkání z Ria de Janeiro může mít své opakování v Tokiu. V semifinále olympijského turnaje házenkářek se opět střetnou Rusky s Norkami. Ruské obhájkyně zlata porazily ve čtvrtfinále 32:26 Černou Horu, mistryně Evropy Norky zdolaly 26:22 Maďarsko.

Druhý finalista vzejde ze souboje Francie se Švédskem. Obhájkyně stříbra Francouzky si v repríze semifinále z Ria ve čtvrtfinále poradily 32:22 s mistryněmi světa Nizozemkami, Švédky vyřadily po výhře 39:30 Koreu.

Házená
zdroj: Reuters autor: Susana Vera

Parkur 

Olympijskou soutěž v parkuru vyhrál britský jezdec Ben Maher. Na druhém místě skončil stejně jako před čtyřmi lety na Hrách v Riu de Janeiro Švéd Peder Fredricson, třetí byl Nizozemec Maikel van der Vleuten. Po neúspěšné kvalifikaci Češi ve finále chyběli.

Jachting

Zlato v jachtařské třídě 470 na olympijských hrách v Tokiu získali Australané Mathew Belcher a Will Ryan. Závod žen ovládly britská obhájkyně Hannah Millsová a Eilidh McIntyreová.

Skateboarding

První olympijskou vítězkou ve skateboardingu v disciplíně park se stala Japonka Sakura Josozumiová. Domácí zatím v Tokiu ovládli všechny tři soutěže. Josozumiová navázala na triumfy Horigomeho a Nišijové.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články