Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Kanaďanky slaví zlato. Ve finále zvítězily až po penaltách

Fotbalovými šampionkami olympijských her jsou hráčky Kanady. Ve finále porazily až po penaltách Švédky (3:2).

Kanaďanky začínají slavit
zdroj: ČTK/AP autor: Fernando Vergara

Seveřanky poslala do vedení v 34. minutě Stina Blacksteniusová. Po změně stran vyrovnala v 67. minutě z pokutového kopu Jessie Flemingová. V dramatickém penaltovém rozstřelu zaváhalo hned sedm ze 12 exekutorek. Rozhodující penaltu proměnila Julia Grossová.

Kanaďanky, které v semifinále vyřadily držitelky rekordních čtyř olympijských titulů Američanky, získaly po bronzech z let 2012 a 2016 třetí olympijskou medaili ve fotbale. Naopak Švédky prohrály druhé olympijské finále za sebou. Před pěti lety v Riu de Janeiro nestačily na Němky.

"Přijely jsme sem s cílem získat lepší než bronzovou medaili a máme to," citovala kanadská média kapitánku Christine Sinclairovou, která v 38 letech nehodlá končit s kariérou. Pochválila trenérku Bev Priestmanovou, která se týmu ujala loni v říjnu. "Přišla a změnila přístup nás všech," prohlásila Sinclairová.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih finále fotbalistek Švédsko - Kanada

Švédky začaly aktivněji, ale Erikssonová ve vápně minula. Poté se zase po hlavičce jedné ze severských hráček vyznamenala brankářka Labbéová. Ve 34. minutě se Švédsko dočkalo, když Blacksteniusová v šestnáctce zužitkovala přihrávku Asllaniové. Blacksteniusová pátým gólem na turnaji potvrdila pozici nejlepší střelkyně svého týmu a navázala na svou finálovou trefu z Ria 2016.

V 66. minutě po faulu Ilestedtové se Kanadě naskytla penalta, kterou s přehledem proměnila Flemingová. Její tým ožil a autorka vyrovnávací trefy o chvíli později z hranice vápna přestřelila. Na druhé straně Rolföová těsně minula a v 89. minutě Labbéová včas vyběhla proti zakončení Asllaniové. V prodloužení se neprosadila Hurtigová.

V rozstřelu Švédky nejprve prohrávaly 0:1, ale poté otočily stav na 2:1. Na začátku páté série mohla Segerová zajistit své zemi zlato, jenže přestřelila. Kanaďanky díky Roseové srovnaly a následně zaváhala Anderssonová. Naopak Grossová se nemýlila, přestože si brankářka Lindahlová na míč sáhla.

Kanada - Švédsko 1:1 po prodl. (1:1, 0:1), na pen. 3:2

Branky: 67. Flemingová z pen. - 34. Blacksteniusová. Rozhodující penaltu proměnila Grossová.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články