Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Souboj neporažených rozhodlo až prodloužení. Výhru Kanadě vystřelil Doughty

Soči – Vítězem základní skupiny B se stali hokejisté Kanady. Obhájci zlata z Vancouveru v souboji týmů, které doposud neztratily ještě ani bod, porazili Finsko 2:1 po prodloužení. O výhře rozhodl obránce Drew Doughty, jenž vstřelil obě branky svého týmu. Finové i přes ztrátu postoupili jako nejlepší tým z druhých míst přímo do čtvrtfinále. Tam je čeká však pravděpodobně domácí Rusko. Kanaďané narazí na jednoho z dvojice Norsko, Švýcarsko.

Drew Doughty slaví se svými spoluhráči vstřelený gól
zdroj: REUTERS autor: Mark Blinch

Do utkání vstoupili lépe Finové, kteří hned po buly zatlačili na Kanaďany. Ti však chvilkový nápor přežili a převzali iniciativu na svoje hokejky. Seveřané měli problémy hlavně s jejich rychlými kombinacemi a málokdy se vůbec dostali před kanadského gólmana Price. Tlak Kanady přinesl první gól již v osmé minutě, a to velice kuriózní. Odražený puk nejprve padl na horní síťku. Do té klepl Nash, kotouč povyskočil a od Ruskových zad skončil v bráně. Sudí ale po konzultaci s videorozhodčím branku kvůli hře vysokou holí neuznali.

Ve čtrnácté minutě však již obhájci zlatých medailí mohli slavit. To když Doughty při přesilovce vymetl přesně šibenici Ruskovy branky. O chvíli později mohlo být pro Finy ještě hůř. Granlund ve vlastní třetině ztratil puk. Sharp našel úplně volného Kunitze, ale toho výborným zákrokem lapačkou vychytal finský brankář. Pohledný hokej ve strhujícím tempu přinesl do konce první části ještě jednu velkou šanci. Toews se otočil kolem branky a chtěl zasunout puk za Ruskova záda, jenže ten puk včas zalehl.

Obraz hry se příliš nezměnil ani v druhé třetině. Aktivnější byli stále Kanaďané, kteří většinu času trávili na polovině Finska. Druhou branku však přes dobré příležitosti nebyli schopni přidat. Do dobré pozice se nejprve dostal Pietrangelo, jenže toho vychytal pozorný Rusk a blízko gólu byl aktivní Carter, který po rychlém protiútoku už už zasouval puk za záda finského brankáře, ovšem v rozhodující moment mu puk sklouzl po bekhendu a skončil mimo.

Finové si dlouho nebyli schopni vytvořit gólovou šanci. Většinou odstřelovali Price z těžkých pozic nebo z velké vzdálenosti. Až dvě minuty před koncem třetiny se z ničeho nic dočkali vyrovnání. Jokinen vypálil od modré čáry, Ruutu šikovnou tečí poslal puk do protipohybu bezmocného Price. Seveřanům vstřelená branka pomohla a závěrečné sekundy druhé části patřily jim. Aaltonenova a ani Granludova šance se však neujala. 

Po přestávce iniciativu opět přebrala Kanada. Finové ale dobře bránili a nepouštěli svého soupeře do větších šancí. Naopak zkoušeli přecházet do rychlých brejků.

S přibývajícím časem však zámořský celek svůj tlak stále zvyšoval, s čímž přicházely i šance. V třiapadesáté minutě se v přesném pasu ocitl na zadní tyči v dobré pozici Perry, jenž zamířil vedle.

Kanaďané v posledních vteřinách svého soupeře doslova drtili a Finové se mnohdy stačili osvobodit pouze za cenu zákázaného uvolnění. Půl minuty před koncem základní hrací doby mohl rozhodnout obránce Vlasič, jenž se zjevil před Ruskem, jenže ten jeho ránu mířící pod břevno výborně vyrazil nad.

Prodloužení mělo speciální náboj. Prohraný celek totiž teoreticky mohl narazit ve čtvrtfinále na Rusko. Do první velké šance se dostal již po minutě Salo, ovšem Price vytáhl výborný zákrok. Hrdinou zápasu se tak stal kanadský obránce Doughty, který v třiašedesáté minutě podruhé v zápase propálil Ruska.

Finsko - Kanada 1:2 v prodl. (0:1, 1:0, 0:0 - 0:1)

Branky a nahrávky: 38. T. Ruutu (J. Jokinen, Väänänen) - 14. Doughty (S. Weber, Crosby), 63. Doughty (Carter). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Pollock - Kovachik (oba Kan.), Dědulja (Běl.). Vyloučení: 1:1. Využití: 0:1. Diváci: 11.263.

Finsko: Rask - Vatanen, Timonen, Salo, Määttä, Hietanen, Lepistö, Väänänen, Kukkonen - Selänne, Mikael Granlund, Immonen - T. Ruutu, O. Jokinen, Korpikoski - J. Jokinen, Kontiola, Aaltonen - Komarov, Pihlström, Lehterä. Trenér: Erkka Westerlund.

Kanada: Price - S. Weber, Keith, Vlasic, Doughty, Pietrangelo, Bouwmeester, Hamhuis - Benn, Crosby, Bergeron - Perry, Getzlaf, Duchene - Carter, Toews, Marleau - Nash, Tavares, Kunitz - Sharp. Trenér: Mike Babcock.

Česká televize nevlastní práva (//faq/otazka-tydne/109/) na šíření záznamů a sestřihů hokejových utkání ZOH na internetu. Děkujeme za pochopení.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články