Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

Švédové uspěli i potřetí, Lotyšsko porazili 5:3

Soči - Hokejisté Švédska porazili na závěr základní skupiny C Lotyšsko 5:3, a uspěli tak v Soči naplno i ve třetím utkání. Lotyši, kteří zkraje druhé třetiny vedli 2:1, naopak nebodovali ani na třetí pokus. Vítězný gól zaznamenal útočník Jimmie Ericsson. Celkem šest branek padlo v přesilových hrách.

Švédsko - Lotyšsko
zdroj: ČTK/AP

Jeden z největších favoritů na zlato vstupoval do duelu už s jistotou vítězství ve skupině i přímého postupu do čtvrtfinále. Přesto se Lotyši museli od začátku bránit a gólman Gudlevskis se brzy zahřál na provozní teplotu. Ve 13. minutě si Švédové zahráli první přesilovku, ale neúspěšně. Nemuselo je to však dlouho mrzet, neboť z další početní výhody už udeřil tečující Berglund.

Jimmie Ericsson chvilku nato orazítkoval horní tyč lotyšské branky. Místo navýšení náskoku přišel trochu nečekaný úder na druhé straně. Lotyši sice v první dvacetiminutovce vyslali mezi tyče jen pět střel, ale ta z hole Darzinše skončila za Lundqvistovými zády.

Jak Lotyši končili první třetinu, načali i druhou

Lotyšům na úvod druhé části pomohl faulující Kronwall, jenž se však na trestné lavici zdržel pouze 26 vteřin, než ho poslal zpět do hry tečující Sprukts. Chvilku poté se ale provinil i Keninš a jeho osud na lavici hanby byl velmi podobný jako ten Kronwallův - po bombě nejproduktivnějšího zadáka NHL Erika Karlssona bylo za 59 sekund vyrovnáno na 2:2.

"Myslím, že jsme dnes hráli přesilovky skutečně výborně a měli spoustu šancí. Máme tu hodně dobrých hráčů světové extratřídy na každé pozici, dobře jsme si dávali puk a možností hrát přesilovku jsme využili ke vstřelení pár gólů. V početních výhodách se cítím dobře," řekl úspěšný střelec Karlsson, jehož tým využil přesilovku celkem čtyřikrát.

Ve 37. minutě si vzali vedení zpět Švédové, když se v závěru další početní výhody trefil ostřílený forvard Alfredsson. Záhy následovala znovu hra Švédů v pěti proti čtyřem, kterou dvě vteřiny před návratem Jasse na led dokázal zužitkovat Jimmie Ericsson.

"Náš tým hrál tvrdě, ale my jsme tak museli hrát. Švédové představují jednoho z největších hokejových velikánů světa a pokaždé, když s nimi hrajeme, musíme tvrdě pracovat. V určitých fázích zápasu jsme se dostávali vyloučeními do úzkých a oni hrají přesilovky doopravdy úžasně. Jsem ale pyšný na svůj tým, jak zápas odehrál," řekl kouč poražených Ted Nolan.

Lotyši měli znovu parádní nástup do třetiny, když i oni opět využili přesilovku, jejíž převážnou část si přenesli z konce druhého dějství. Na rozdíl jediné trefy snížil Girgensons. Poslední slovo měl ovšem v 53. minutě Edler.

Švédsko - Lotyšsko 5:3 (1:1, 3:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 16. Berglund (E. Karlsson, Steen), 23. E. Karlsson (Bäckström, Alfredsson), 37. Alfredsson (D. Sedin, Edler), 39. Jimmie Ericsson (Ekman-Larsson, Silfverberg), 53. Edler (D. Sedin, M. Johansson) - 19. Darzinš (Sprukts, Sotnieks), 22. Sprukts (K. Redlihs, Karsums), 42. Girgensons (Daugavinš, Freibergs). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Walsh - George, McElman (všichni USA). Vyloučení: 6:6. Využití: 4:2. Diváci: 3 709.

Sestavy:

Švédsko: Lundqvist - Hjalmarsson, Oduya, Jonathan Ericsson, N. Kronwall, E. Karlsson, Edler, Ekman-Larsson - Steen, Berglund, Landeskog - L. Eriksson, Bäckström, D. Sedin - M. Johansson, Silfverberg, Alfredsson - Hagelin, Krüger, Jimmie Ericsson - Nyquist. Trenér: Pär Marts.

Lotyšsko: Gudlevskis - Rekis, Ozolinš, Bartulis, Kulda, Sotnieks, Pujacs, K. Redlihs, Freibergs - M. Redlihs, Sprukts, Darzinš - Karsums, Girgensons, Daugavinš - Cipulis, Indrašis, Keninš - Jass, Berzinš, Pavlovs. Trenér: Ted Nolan.

Česká televize nevlastní práva (//faq/otazka-tydne/109/) na šíření záznamů a sestřihů hokejových utkání ZOH na internetu. Děkujeme za pochopení.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články