Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Slováci se zvedli, získali bod s Ruskem

Soči – Rusové ve druhých nájezdech ve dvou dnech tentokrát uspěli proti srdnatě bojujícím Slovákům a zvítězili 1:0. Slováci si tak zejména herně spravili chuť po vysokých prohrách v minulých zápasech a dokázali ubránit čisté konto i v závěrečné dvacetiminutovce, i když téměř polovinu třetí třetiny bránili v oslabení. Získaný bod mimo jiné znamená, že Slováci nastoupí v osmifinále proti českému týmu.

Utkání Rusko - Slovensko
zdroj: Reuters autor: Grigorij Dukor

Rusové zvolili od začátku zápasu evidentně nižší stupeň než v sobotním vypjatém souboji s USA. A tak se jako první osmělili Slováci, kteří po dvou vysokých prohrách mohli hrát uvolněně a pouze překvapit. Brzy k tomu dostali příležitost v podobě přesilovky. Ruského gólmana Varlamova nejprve zaměstnal Miklík, když bekendem dorážel puk pod Varlamovým betonem. Rus se ale dokázal rychle sklonit.

K další šanci se v 6. minutě dostal Marián Hossa a Rusové si začali uvědomovat, že 10 tisíc ruských fanoušků čekalo po minulém představení od domácích trochu jiný nástup, než hra zatím nabízela. Začal se proto hrát oboustranně svižný hokej. Slovák Baranka v 8. minutě hasil nájezd hvězdného dua Ovečkin-Malkin. Právě poslední jmenovaný si o několik chvil později najel z pravé strany na střed, tvrdou střelou ale trefil jen hřbet Lacovy lapačky.

Ruská hra ale v celku připomínala trochu unaveného medvěda, který se po velké sobotní bitvě cítil v dnešním souboji neohrožen. Rusko mělo největší problém s přechodem do útočného pásma a často zkoušelo individuální průniky. Slováci od minula zapracovali na disciplíně i aktivitě. Úvodní třetinu zakončil důrazný Radulov, který odstavil Ölveckého, střelou z otočky, ale proti Lacovi neuspěl.

Utkání Rusko - Slovensko
zdroj: Reuters autor: Grigorij Dukor

I druhá třetina nabídla spíše průměrný hokej. Chára a další tvrdí střelci zkoušeli ruského gólmana spíše z dálky. Také Rusům přitom nešlo dostat se kombinačně do třetiny Slováků. Zhruba polovina utkání nabídla kuriózní moment, kdy brankář Ján Laco mimo brankoviště uštědřil Těreščenkovi efektní bodyček, za což museli Slováci na trestnou lavici. V přesilovce to zkoušel nejdříve Kovalčuk z dálky, poté neuspěl znovu Radulov, který neprotlačil zblízka puk do branky.

Na druhé straně ve 29. minutě dvakrát zahrozil Záborský, když nejprve vybrusli zleva, vystřelil na Varlamova a po odrazu puku neúspěšně dorážel. Zápasu zatím dominovaly obrany včetně obou brankářů, což ve 39. minutě obránce potvrdil Mezsároš, když se obětavě položil do finální přihrávky od Malkina na Dacjuka.

Slovenský kapitán Zdeno Chára:

"Ať už budeme hrát s kýmkoliv, musíme do toho dát ze sebe to nejlepší. Nepůjde o nic zvláštního (s ohledem na soupeře), bude to ale 'být, nebo zemřít'."

Obávaný ruský útok se projevil naplno až v poslední třetině, když zvýšený tlak přinutil Slováky také faulovat. Ve 43. minutě přitom během vlastního oslabení sebral puk Radivojevič a šel sám na Varlamova. Toho sice překonal, přízemní střela se ale do branky nakonec nevešla. O několik sekund později došlo k podobné situaci na druhé straně. Popov ale úvodní gól zápasu také nedokázal vstřelit.

Utkání Rusko - Slovensko
zdroj: Reuters autor: Grigorij Dukor

Při Slovácích stálo velké štěstí o dvě minuty později. Tehdy Sjomin tečoval nastřelený puk, který se ale kulečníkově odrážel z horní přes boční tyčku a nakonec dopadl ještě před čáru. Rusové s blížícím se koncem zápasu na soupeře stále více tlačili (stav střel ve třetí třetině 13:2 pro Rusy), nedokázali ale využít ani tři přesilovky za sebou. Poslední ruskou šanci uhrát zápas v základní hrací době nabídl čtyři minuty před koncem vyloučený Marián Hossa. Rusové závěr strávili prakticky celou dobu v útočném pásmu, Slováky ale udržel jejich nejlepší hráč Laco. Po konci základní hrací doby bylo jasné, že Slovensko se v osmifinále střetne s českým týmem.

Hned na začátku pětiminutového prodloužení se Mezsároš opět vyznamenal v obraně, ale Slovákům viditelně docházely síly. Přitom právě Rusové hráli už druhé prodloužení během dvou dnů. Další výrazné šance ale pětiminutovka navíc nepřinesla. Další bod do tabulky tak musely přidělit až samostatné nájezdy.

Oproti rusko-americkému dramatu z předešlého dne ale tentokrát nabídly rychlé rozřešení. Na jedné straně neúspěchy obou slovenských zástupců Handzuše a Tatara, na druhé jisté góly Radulova a Kovalčuka. "Oni hráli defenzivně a odvedli opravdu dobrou práci. Měli jsme tam velké šance, ale jejich gólman chytal skvěle. Párkrát jsme byli gólu blízko, ale štěstěna nebyla na naší straně. Věřím, že v příštích zápasech už štěstí mít budeme," prohlásil ruský útočník Alexandr Ovečkin.

"Byl to hodně náročný zápas, škoda jen, že jsme ho v nájezdech prohráli," litoval slovenský kapitán Zdeno Chára.

Rusko - Slovensko 1:0 po samostatných nájezdech

Rozhodující nájezd Kovalčuk. Rozhodčí: Brüggemann (Něm.), Sutherland - Carlson (oba Kan.), McElman (USA). Vyloučení: 2:5. Bez využití. Diváci: 11 097.

Sestavy: Rusko: Varlamov - Markov, Vojnov, Medveděv, Jemelin, Tjutin, Nikulin, Bělov, Nikitin - A. Radulov, Dacjuk, Kovalčuk - Sjomin, Malkin, Ovečkin - Tarasenko, Anisimov, Kuljomin - Ničuškin, Těreščenko, Popov. Trenér: Zinetula Biljaletdinov.

Slovensko: Laco - Chára, Starosta, Baranka, Meszároš, Sekera, Marinčin - Marián Hossa, Handzuš, Tatar - Záborský, Ölvecký, Jurčo - Miklík, Surový, Bartovič - Pánik, Radivojevič, Marcel Hossa. Trenér: Vladimír Vůjtek starší. Konečná tabulka:

Česká televize nevlastní práva (//faq/otazka-tydne/109/) na šíření záznamů a sestřihů hokejových utkání ZOH na internetu. Děkujeme za pochopení.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články