Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Český tým čekají Slováci. Do čtvrtfinále půjde Slovinsko, nebo Rakousko

Soči - Čeští hokejisté se v úterním osmifinále utkají se Slovenskem. Rozhodl o tom bodový zisk Slováků v utkání s Ruskem, které vyhrála sborná 1:0 po samostatných nájezdech. Svěřenci českého trenéra Vladimíra Vůjtka jsou nejlepším týmem ze čtvrtých míst v základních skupinách. Češi se střetnou se Slováky v klíčové bitvě na velké akci poprvé od prohry v semifinále mistrovství světa v Helsinkách v roce 2012.

"Žádný soupeř by nebyl jednoduchý. Ve Vancouveru jsme porazili Lotyše ve skupině 5:2 a pak v osmifinále až v prodloužení. Když chceme postoupit do čtvrtfinále, musíme porazit každého," řekl trenér Alois Hadamczik. "Je ale jasné, že souboj se Slovenskem je umocněný tím, že je to derby," doplnil.

Český tým v celkové tabulce turnaje v Soči, která rozhoduje o nasazení do play-off, skončil sedmý a Slováci desátí. Pořadí se určuje postupně podle umístění v základní skupině, počtu bodů, rozdílu skóre, vyššího počtu vstřelených branek a v případě rovnosti i podle pořadí na žebříčku IIHF.

Češi hráli na ZOH se Slovenskem třikrát, všechny zápasy vyhráli

- na ZOH se poprvé představil slovenský tým v roce 1994 v Lillehammeru, kde skončil na šestém místě, když v zápase o páté místo Slováci podlehli české reprezentaci 1:7;

- na ZOH dosud Slováci hráli pětkrát, nejlépe skončili na čtvrtém místě v roce 2010 ve Vancouveru;

- s českou reprezentací hráli Slováci na ZOH třikrát, všechny zápasy prohráli; čtvrtým vzájemným zápasem obou týmů bude úterní osmifinále, Češi se střetnou se Slováky v klíčové bitvě na velké akci poprvé od prohry v semifinále mistrovství světa v Helsinkách v roce 2012, kde nakonec Slováci vybojovali stříbro; Slovensko bude také úvodním soupeřem české reprezentace na letošním mistrovství světa v Minsku.

Celková bilance utkání ČR - Slovensko:

56 utkání, 36 výher ČR, 7 remíz, 13 výher Slovenska, skóre 200:121

Vzájemná utkání na OH:

1994 (Lillehammer): ČR - Slovensko 7:1 (o 5. místo)

2006 (Turín): ČR - Slovensko 3:1 (čtvrtfinále)

2010 (Vancouver): ČR - Slovensko 3:1 (základní skupina)

Dlouho to přitom vypadalo, že Jaromír Jágr a spol. nastoupí v úterý v osmifinále stejně jako před čtyřmi lety proti Lotyšsku. Nečekaný úspěch Slovenska proti domácí reprezentaci ale vše změnil. "Je pravda, že jsme počítali spíše s tím, že půjdeme na Lotyše. Nedalo se moc čekat, že Slovensko dnes uspěje po porážce se Slovinskem. Ale zvedli se, podali obětavý výkon, výborně zachytal Laco," ocenil Hadamczik hru Slovenska v zápase, který v Bolšoj areně osobně sledoval.

Hadamczik: Prestižní to bude spíše pro média, ne pro mě

Stejně jako na MS v Helsinkách 2012 tak povede tým proti krajanu Vůjtkovi. Prestižně to ale nebere. "Prestižní to bude spíše pro média, ne pro mě. Beru to stejně, jako kdybychom hráli s Lotyšskem," řekl Hadamczik, který dnes s Vůjtkem asi půl hodiny hovořil. "Nebavili jsme se ale o tom, že bychom na sebe mohli narazit. Oni se spíše báli, že budou poslední a půjdou v osmifinále na někoho z dvojice Kanada - Finsko," dodal Hadamczik.

Jasno už je také o osmifinálovém souboji mezi Slovinskem a Rakouskem. Prakticky rozhodnuto je i o duelech Ruska s Norskem a Švýcarska s Lotyšskem. Změnit by to mohl jen zápas Kanady s Finskem, v kterém by museli zámořští obhájci zlata prohrát o šest a více branek či Finsko o sedm a více gólů. Pak by se nasazení měnilo a na úkor poraženého by prošlo přímo do čtvrtfinále vedle vítěze, Švédska a USA také Rusko.

Dvojice pro úterní osmifinále play-off:

Rusko - Norsko, Švýcarsko - Lotyšsko, ČR - Slovensko, Slovinsko - Rakousko.

Nasazení pro středeční čtvrtfinále: Švédsko - vítěz Slovinsko/Rakousko, USA - vítěz ČR/Slovensko, Kanada - vítěz Švýcarsko/Lotyšsko, Finsko - vítěz Rusko/Norsko.

Nasazení pro semifinále: vítěz Švédsko/Slovinsko-Rakousko - vítěz Finsko/Rusko-Norsko, vítěz USA/ČR-Slovensko - vítěz Kanada/Švýcarsko-Lotyšsko.

Česká televize nevlastní práva (//faq/otazka-tydne/109/) na šíření záznamů a sestřihů hokejových utkání ZOH na internetu. Děkujeme za pochopení.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články