Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Američané jsou ve čtvrtfinále, Slovinsko přehráli 5:1

Soči – Hokejisté USA porazili na olympijském turnaji v Soči Slovinsko 5:1, vyhráli základní skupinu A a zajistili si přímý postup do středečního čtvrtfinále. V dresu obhájců stříbra z Vancouveru se zaskvěl hattrickem Phil Kessel. Slovinci budou hrát v úterý osmifinále proti Rakousku.

Utkání Slovinsko - USA
zdroj: AP autor: Matt Slocum

"Hraju se skvělými spoluhráči, kteří mi pomáhají. Není to o mně, ale o vítězství. Slovinsko nebylo snadný soupeř, bojovali a mají šikovné hráče. My se ještě můžeme zlepšovat a budeme to potřebovat do dalších zápasů," řekl Kessel, jemuž v hledišti fandila i sestra Amanda. Ta reprezentuje v Soči v dresu hokejistek USA.

Favorizovaní Američané otevřeli skóre hned po 64 sekundách, když Kessel přešel přes obránce Robara a tváří v tvář překonal Gračnara. V páté minutě se prosadil znovu útočník Toronta, jenž trefil ze vzduchu těžkou přihrávku Pavelského. Hra se pak více vyrovnala a gólmana Salcburku otestoval výrazněji až ve 14. minutě Kane.

"Američané začali skvěle a na začátku nám nedali šanci. Ale pak jsme hráli o hodně lépe," prohlásil kapitán Slovinska Tomaž Razingar. "Zatím můžeme být spokojení. Vyhráli jsme zápas se Slovenskem, kdyby nám někdo řekl, že budeme mít v osmifinále Rakousko, tak bychom byli spokojení," dodal bývalý útočník Vsetína, Pardubic či Třince, který nyní působí ve švédském druholigovém celku Troja-Ljungby.

V úvodu druhého dějství nadělal Millerovi problémy Kranjc. Za Američany mohli zvýšit Stastny a krátce po přesilovce Backes. Ve 32. minutě dovršil hattrick Kessel a za 72 sekund se prosadil i obránce McDonagh. Miller kryl Jegličův pokus a Gračnar si poradil se střelami Backese a Kanea.

Ve 44. minutě upravil na 5:0 Backes, který po Callahanově nahození puk trefil bruslí a pak čepelí hole. Sudí Leggo s Rönnem si ještě situaci prověřili u videorozhodčího. Pak měli další šance opět Backes a Wheeler. Slovinci se snažili Millera připravit o nulu, Sabolič a Razingar ale ještě neuspěli.

Na druhé straně si mohl připsat čtvrtou trefu v utkání Kessel. Miller nakonec neodolal. Nejužitečnějšího hráče minulé olympiády ve Vancouveru, který poprvé na turnaji dostal přednost před Quickem, prostřelil 18 sekund před koncem Marcel Rodman.

"Nevím, jestli je (Miller) nejlepší gólman na světě, ale já ho mám pořád ve své sestavě ve fantasy lize," prohlásil útočník německého Schwenningenu. Po překonání svého oblíbeného gólmana může myslet reálně i na čtvrtfinále díky souboji s Rakouskem. "My jsme si nemysleli, že se někdy na olympiádu dostaneme, takže vůbec být tady je pro nás velké ocenění," dodal Marcel Rodman.

Slovinsko - USA 1:5 (0:2, 0:2, 1:1)

Branky a nahrávky: 60. M. Rodman (D. Rodman, Urbas) - 2. Kessel (Pavelski), 5. Kessel (Pavelski, Orpik), 32. Kessel (Van Riemsdyk, Pavelski), 33. McDonagh (Wheeler, Oshie), 44. Backes (Callahan, Brown). Rozhodčí: Leggo (USA), Rönn (Fin.) - Valach (SR), Wheler (Kan.). Vyloučení: 2:3. Bez využití. Diváci: 4892.

Slovinsko: Gračnar - Pretnar, Kranjc, Gregorc, Robar, Tavželj, Pavlin, Podlipnik - Muršak, A. Kopitar, D. Rodman - Sabolič, Tičar, Jeglič - Razingar, Urbas, M. Rodman - Pance, Goličič, Mušič. Trenér: Matjaž Kopitar.

USA: Miller - Martin, Orpik, Shattenkirk, Fowler, McDonagh, Suter, Carlson - Callahan, Backes, Parise - Kessel, Pavelski, Van Riemsdyk - P. Kane, Kesler, Brown - Oshie, P. Stastny, Wheeler - Stepan. Trenér: Dan Bylsma.

Česká televize nevlastní práva (//faq/otazka-tydne/109/) na šíření záznamů a sestřihů hokejových utkání ZOH na internetu. Děkujeme za pochopení.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články