Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Rakušané v boji o třetí místo vyhráli nad Norskem

Soči – Hokejisté Rakouska si v posledním zápase olympijské skupiny B zajistili lepší pozici do osmifinále. V souboji o konečné třetí místo porazili Norsko 3:1 a v play-off pravděpodobně narazí na Slovinsko. Rakušany vedl za výhrou zejména útočník New Yorku Islanders Michael Grabner. Připsal si dva góly a asistenci – s celkovými pěti trefami je tak zatím nejlepším střelcem turnaje.

Rakušané si gratulují po výhře nad Norskem
zdroj: Reuters autor: Mark Blinch

Norové byli v úvodní části aktivnější a na střely na branku předčili Rakušany 17:10, přesto prohrávali 0:2. Hned v úvodu měli Seveřané výhodu přesilovky při trestu rakouské hvězdy Vaneka, ale šanci měl v oslabení Grabner. Vanekův klubový spoluhráč ztroskotal na Haugenově pravém betonu. V páté minutě už Grabner po Pöckově přihrávce zamířil přesně pod horní tyč. Rakušané hned v sedmé minutě při Askově vyloučení využili přesilovku, když Grabnerovu přihrávku zužitkoval Michael Raffl. Norové nevyužili ani 72 vteřin trvající přesilovku pěti proti třem. V 18. minutě trefil Rakušan Nödl tyč.

Ve druhém dějství se Norové ubránili při Zuccarellově trestu. Ve 28. minutě se hra přerušila kvůli rozbitému plexisklu a krátce poté Norové snížili. Sköder po Thoresenově přihrávce nejdříve zblízka minul, vrátil puk na hokejku útočníka Petrohradu, který výzvu zopakoval a tentokrát už se forvard švédského MODO nemýlil.

Ve 33. minutě mohl vrátit Rakousku dvoubrankový náskok Vanek, který trefil z úhlu tyč odkryté branky a vzápětí pomohlo Haugenovi břevno po Leblerově střele. Lange v závěru druhé části odolal po Tryggově střele a dorážce Skrödera. Norové se snažili o vyrovnání ve třetí třetině marně. Definitivně rozhodl 97 sekund před koncem Grabner, který si po úniku vychutnal Haugena. Vzápětí mohl dovršit i svůj druhý hattrick na turnaji, ale už neuspěl.

Rakousko - Norsko 3:1 (2:0, 0:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 5. Grabner (Pöck, R. Lukas), 7. M. Raffl (Grabner), 59. Grabner (Welser) - 29. Skröder (Thoresen). Rozhodčí: Šindler (ČR), Walsh (USA) - Cameron (Kan.), Schrader (Něm.). Vyloučení: 6:4. Využití: 1:0. Diváci: 6 882.

Rakousko: Lange - A. Lakos, Trattnig, R. Lukas, Pöck, Ulmer, Unterluggauer, F. Iberer, Altmann - Grabner, M. Raffl, Vanek - Latusa, Koch, Lebler - T. Raffl, Hundertpfund, Nödl - Welser, Oberkofler, Herburger. Trenér: Emanuel Viveiros.

Norsko: Haugen - Holös, Bonsaksen, Trygg, Tollefsen, Solberg, Ödegaard - Zuccarello, K. A. Olimb, Thoresen - Ask, M. Olimb, Rosseli Olsen - Olden, Skröder, Bastiansen - Röymark, Hansen, Forsberg. Trenér: Roy Johansen.

Česká televize nevlastní práva (//faq/otazka-tydne/109/) na šíření záznamů a sestřihů hokejových utkání ZOH na internetu. Děkujeme za pochopení.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články