Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Koho sledovat v Pekingu? Českého lídra Krejčího, člena Triple Gold Clubu či zámořské studenty

Bude to střet zkušených borců protřelých NHL s dravým mládím. Hokejový fanoušek si jistě na olympijském turnaji v Pekingu najde několik zajímavých individualit, jak v zámoří říkají "players to watch". Vítěze Stanley Cupu Davida Krejčího a Michaela Frolíka představí česká reprezentace, Finové spoléhají na šampiona s Detroitem Valtteri Filppulu a Kanadu povede Eric Staal. A které talenty se jim vzepřou? Web ctsport.cz nabízí přehled zajímavých jmen turnaje, jenž startuje zítra a Češi na úvod vyzvou od 14:10 Dány.

David Krejčí
zdroj: ČTK autor: Pavel Paprskář

Čeští harcovníci dychtí po medaili

V květnu to může být dvanáct let čekání na Godota, když přirovnáme název absurdního dramatu k vyhlížení medaile z velkého turnaje. Do jarního mistrovství světa půst jistě česká reprezentace nechce natáhnout. Žádný z mužů v kádru Filipa Pešána nemá cenný kov z olympiády a motivace je jasná. "Ode mě to neuslyšíte. Ale vnitřní cíl mám medaili taky," řekl čtyřiačtyřicetiletý kouč.

Vybral hráče, kteří s věkovým průměrem (29,7 let) tvoří druhý nejstarší národní tým v historii po souboru Aloise Hadamczika v Soči před osmi lety. Kapitánem je šestatřicetiletý Roman Červenka, na medaili myslí pětatřicetiletý navrátilec z NHL David Krejčí i na mezinárodní úrovni věčný smolař Jan Kovář.

Co čekat od základní skupiny a jak je na tom český tým? Poslechněte si Hokej fokus podcast:

Nejmladším členem soupisky je čtyřiadvacetiletý forvard Michael Špaček, a ten ještě ani neví, zda po martyriu s testováním do turnaje zasáhne. Takový Michael Frolík, vítěz Stanley Cupu z roku 2015, by měl hrát až ve čtvrtém útoku. "Kapitánů máme v týmu hodně a je jedno, kdo to céčko má. Dostal jsem ho já, ale osobně se pro mě nic nemění. Máme hodně lídrů," dodal Červenka. Sázka na zkušenost je jasná, obstojí Češi proti zámořským mladíkům?

Zámořské týmy a Slováci ukáží talenty z draftu

Hvězdy z NHL se v Pekingu nepředstaví, rozhodlo se těsně před Vánoci. Americkým a kanadským stavitelům týmu pro olympiádu hned problikl hlavou plán B – představíme světu naše dravé mládí. Záměru vzít několik talentovaných paradoxně nahrálo zrušení mistrovství světa juniorů kvůli rozšíření koronaviru mezi týmy a mladíci jsou správně hladoví.

Kanada vzala jedničku loňského draftu beka Owena Powera. Ten stále cílí na unikátní sbírku titulů ještě předtím, než vůbec naskočí do NHL. Má už zlato z loňského mistrovství světa seniorů, usilovat možná bude v létě o to juniorské a nyní o olympijské. "Je to mladý muž, který to má v hlavě srovnané. Je zdravě sebevědomý, protože ví, že má před sebou dlouhou kariéru v NHL a uvědomil si, že není třeba někam spěchat," prohlásil kouč kanadských juniorů Dave Cameron o devatenáctiletém zadákovi michiganské univerzity.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Česko U20 – Kanada U20

V kanadském dresu bude řádit vždy agilní střelec Mason McTavish, který už naopak letos nakoukl do NHL v dresu Anaheimu. Americký generální manažer John Vanbiesbrouck pak ukázal na Powerova parťáka z Michiganu Matty Benierse, dvojku loňského draftu. Otazník stále visí nad Jakem Sandersonem, pětce draftu z roku 2020 a budoucím článkem defenzivy Otawy, který se se vymaní z covid protokolu zřejmě až tento týden.

Uznání za nominaci zaslouží i slovenský kouč Craig Ramsey. Nebál se ukázat na tři talentované juniory. Sedmnáctiletý bek Šimon Nemec se na blížícím draftu do NHL může prodrat do první pětky a otrkává se v seniorském hokeji v Nitře. Hrát by měl po boku třineckého obránce Martina Marinčina. Stejně starý Juraj Slafkovský, často přirovnávaný k "mladému Jágrovi", bude čeřit vodu zřejmě ve čtvrtém útoku. Základní sestavu by měl udělat i kapitán dvacítky Samuel Kňažko.

Nezmar Ambühl či ještě jedna šance pro Staala

Kanadským mladíkům bude šéfovat Eric Staal. Lepšího lídra "javorové listy" snad nemohly najít. Nejstarší z úspěšných bratrů Staalových po sedmnácti sezonách v NHL už nenašel místo mezi hokejovou smetánkou, ale angažmá na farmě Minnesoty v Iowě mu otevřelo cestu na olympiádu. 

"Tvrdě jsem se připravoval poslední tři měsíce a čekal na šanci. Ta přišla a cítím, že jsem teď na správném místě. Každý tým, s kterým jsem uspěl byl takto vyvážený," pochvaluje si sedmatřicetiletý člen Triple Gold Clubu kombinaci zkušeností a mládí v kádru.

Sport
zdroj: ČT4

Ještě o rok starší je forvard Davosu Andres Ambühl. Zabalil si už na svou pátou olympiádu. Loni na mistrovství světa v Rize vyrovnal šestnáctou účastí rekord světových šampionátů krajana obránce Mathiase Segera. Švýcaři mají lídra, který je jedním ze čtrnácti držitelů stříbra ze světových šampionátů v letech 2013 či 2018.

Jalonenova družina – opět nenápadná, ale favorizovaná

Kvalitními soutěžemi protřelé borce berou i Finové. S věkovým průměrem 30,5 let patří k nejstarším výběrům, ale dost čísel... U Suomi věk nehraje roli. Jde především o skladbu týmu, který zase dává dohromady skvělý stratég Jukka Jalonen. Na posledních dvou šampionátech dovedl svou zemi k titulu a stříbru.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Finsko – Kanada

Osvědčenou kostru doplnil o olympijské vítěze Juusa Hietanena z Ambri-Piotty, Samiho Vatanena ze Ženevy, Lea Komarova z Petrohradu a zároveň vítěze Stanley Cupu s Detroitem Valtteriho Filppulu ze Ženevy. Starosti Jalonenovi dělá pouze situace kolem kapitána Marka Antilly, který je kvůli hraničním testům v izolaci. Finský kouč vždy stojí pevně za svými hráči a o klíčového borce sestavy má obavy. 

Covid sužuje obhájce zlata, největší hvězdy ale odolaly

Ke zlatu při absenci hvězd NHL mají opět podle papírových předpokladů nejblíž Rusové. V Pchjongčchangu sborná sice stěží, ale potvrdila roli favorita. Němce udolal výběr, který opět startuje pod zkratkou ROV (Ruský olympijský výběr), 4:3 po prodloužení.

V kádru Alexeje Žamnova je sedm pamětníků tohoto triumfu. Těšit se opět můžeme na techniku a rychlost Nikity Guseva z Petrohradu. Připraven je i playmaker Dynama Moskva Vadim Šipačov. Lídr bodování KHL září - 48 zápasů a neuvěřitelných 67 bodů. Oba jsou fit a trénují v Pekingu, na rozdíl od Nikity Nestěrova, Sergeje Plotnikova a Arťoma Anisimova, kteří se kvůli výsledkům testů zdrželi v Rusku a přiletěli až v pondělí.

Utkání OSR - Německo
zdroj: Reuters autor: BRIAN SNYDER

Další šance zazářit pro Kahuna a spol.

Na poslední olympiádě byli 56 sekund o senzačního zlata. Ovšem německý sen nejdřív zchladil v oslabení Gusev a v prodloužení rozhodl Kirill Kaprizov. Turnaj v Pchjongčchangu se zapsal do historie německého hokeje.

Dominika Kahuna poslední olympijský turnaj vystřelil do NHL. Po anabázi v Chicagu, Buffalu a Edmontonu je zpět v Evropě a připraven vést národní tým. Od posledního mistrovství světa příliš nezměněný tým chce jízdu z Jižní Koreje napodobit. "Každý, kdo hraje proti Němcům, ví, jak tvrdě pracujeme a že se nikdy nevzdáváme. To samé bude platit v Pekingu," slíbil forvard Bernu.

Zdroj
nbcolympics.com, thehockeynews.com, Reuters, ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články