Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Finové mají v nominaci čtyři bronzové medailisty z OH, hlavní hvězdou je Komarov z Petrohradu

Finsko má v nominaci na únorové olympijské hry v Pekingu čtyři bronzové medailisty z předešlých vystoupení pod pěti kruhy a deset mistrů světa. Sedmatřicetiletý útočník Valtteri Filppula ze Ženevy získal cenný kov roce 2010 ve Vancouveru a obránci Juuso Hietanen z Ambri-Piotty, Sami Vatanen ze Ženevy a forvard Leo Komarov z Petrohradu o čtyři roky později v Soči.

Hokejisté Finska
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA autor: Vesa Moilanen

Komarov je také mistrem světa z roku 2011 z Bratislavy. O osm let později triumfovali na stejném místě brankář Jussi Olkinuora z Magnitogorsku, zadáci Mikko Lehtonen z Petrohradu, Atte Ohtamaa z Kärpätu Oulu, Petteri Lindbohm s útočníkem Markem Anttilou z Jokeritu Helsinky a další forvardi Sakari Manninen z Ufy, Niko Ojamäki z Podolsku, Harri Pesonen z Langnau a Toni Rajala z Bielu.

Desítka hráčů, které vybral kouč Jukka Jalonen do Pekingu, dosáhla loni na stříbro na mistrovství světa v Rize. Jsou to Olkinuora, další gólman Harri Säteri z Novosibirsku, obránci Ohtamaa, Lindbohm a Ville Pokka z Omsku a útočníci Ojamäki, Anttila, Hannes Björninen a Iiro Pakarinen z Jokeritu Helsinky a Saku Mäenalanen z Kärpätu Oulu.

Na třetí olympijské hry se chystá Hietanen. Minule pod pěti kruhy v jihokorejském Pchjongčchangu nechyběli také Lehtonen, Ohtamaa, Anttila, Manninen a útočníci Teemu Hartikainen z Ufy a Joonas Kemppainen z Petrohradu.

Na první velkou mezinárodní akci v kariéře se naopak vydají gólman Frans Tuohimaa z Nižněkamsku, obránci Niklas Friman z Jokeritu Helsinky, Valtteri Kemiläinen z Podolsku a útočník Markus Granlund z Ufy.

Filppula v roce 2008 získal s Detroitem Stanleyův pohár a i za Tampu Bay, Philadelphii a New York Islanders sehrál v NHL celkem 1056 zápasů, ve kterých si připsal 530 bodů za 197 branek a 333 asistencí. Ve 166 duelech play-off přidal 86 bodů za 25 tref a 61 přihrávek.

Přes 500 utkání v NHL včetně play-off mají na kontě Vatanen za Anaheim, New Jersey, Carolinu i Dallas a Komarov za Toronto a New York Islanders. Zkušenosti z NHL mají také Säteri, Lehtonen, Lindbohm, Pakarinen a Granlund.

Finové vstoupí do turnaje v úterý 10. února v 9:40 SEČ proti Slovensku, o den později od 14:10 změří síly s Lotyšskem a v neděli 13. února v 9:40 je čeká severské derby se Švédskem.

Nominace Finska na olympijské hry v Pekingu:

brankáři: Jussi Olkinuora (Magnitogorsk), Harri Säteri (Novosibirsk), Frans Tuohimaa (Nižněkamsk)

obránci: Niklas Friman, Petteri Lindbohm (oba Jokerit), Juuso Hietanen (Ambri-Piotta), Valtteri Kemiläinen (Podolsk), Mikko Lehtonen (Petrohrad), Ville Pokka (Omsk), Sami Vatanen (Ženeva), Atte Ohtamaa (Kärpät)

útočníci: Marko Anttila, Hannes Björninen, Iiro Pakarinen (všichni Jokerit), Teemu Hartikainen, Markus Granlund, Sakari Manninen (všichni Ufa), Miro Aaltonen, Niko Ojamäki (oba Podolsk), Joonas Kemppainen, Leo Komarov (oba Petrohrad), Saku Mäenalanen (Kärpät), Valtteri Filppula (Ženeva), Harri Pesonen (Langnau), Toni Rajala (Biel).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články