Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Co neminout v sobotu: Sáblíková pojede o sedmou medaili, biatlon nabídne smíšené štafety

V sobotu se v nabitém dni rozdají na olympiádě v Pekingu první medaile. O zisk už sedmého cenného kovu se pokusí rychlobruslařka Martina Sáblíková, kterou čeká závod na 3000 metrů. V biatlonu se pojedou smíšené štafety, manželé Paulovi odehrají v curlingovém turnaji další dva zápasy a hokejové reprezentantky nastoupí ve druhém utkání proti Švédkám. Českou stopu v olympijském programu nabídne v přímých přenosech ČT sport a web ctsport.cz.

Start rychlobruslařské trojky, z níž má Sáblíková šest titulů mistryně světa, zlato z Vancouveru a stříbro ze Soči i světový rekord, je naplánován na 9:30. Loni byla na této trati na mistrovství světa v Heerenveenu druhá, ale letošní sezona i vinou zranění zatím není nijak oslnivá. Nejlepším výsledkem bylo třetí místo v prosinci v Calgary, ale tam na startu chyběly nejlepší Nizozemky – mistryně světa Antoinette de Jongová a první žena Světového poháru Irene Schoutenová.

Sáblíkové jsou v boji o její sedmou olympijskou medaili přisuzovány větší naděje na pětikilometrové trati, která je na pořadu až ve čtvrtek. Spolu se Sáblíkovou, která pojede v sobotu v osmé rozjížďce, se na ledovém oválu představí i Nikola Zdráhalová ve čtvrté jízdě.

Olympijský scénář biatlonu otevře sobotní závod smíšených štafet, na který mají Češi příjemné vzpomínky díky stříbru ze Soči. Z tehdejšího týmu už ale nikdo nezávodí a současné výsledky velké naděje nedávají. Loni na šampionátu v Pokljuce doběhla štafeta jedenáctá, při jediném závodě v sezoně v Oberhofu skončila devátá. V obou případech triumfovalo norské kvarteto, které by i v Pekingu mělo bojovat o první místo hlavně s obhájci titulu z Francie.

Švédky by podle papírových předpokladů měly být spolu s Japonkami nejvážnějšími konkurentkami českých hokejistek v boji o první místo ve skupině B, tím i o příznivější pozici pro čtvrtfinále. Svěřenkyně trenéra Tomáše Paciny své soupeřky dobře znají ze švédské ligy, v níž působí jedenáct hráček olympijského týmu. V poslední době nad Seveřankami třikrát zvítězily, včetně posledního mistrovství světa a naposledy v tréninkovém utkání už v dějišti olympiády. Švédky při své premiéře pod pěti kruhy prohrály s Japonkami 1:3.

Manželé Zuzana a Tomáš Paulovi
zdroj: ČTK/AP autor: Brynn Anderson

Curlingový pár čeká těžká šichta, Pančochovou zase oblíbená disciplína

Manželé Zuzana a Tomáš Paulovi sehrají v curlingovém turnaji dvojic další dva zápasy a pokusí se vylepšit 7. místo, které jim po dvou výhrách a dvou porážkách patří po čtyřech z devíti kol. Proti nim se však postaví finalisté minulého olympijského turnaje ze Švýcarska i poslední mistři světa z Velké Británie. Čtyři nejlepší páry po základní části postoupí do semifinále.

Šárka Pančochová se jako první snowboardistka v historii kvalifikovala na Hry hned ve třech disciplínách a o víkendu je na programu její nejsilnější – slopestyle. V něm byla před osmi lety v Soči po první jízdě v čele, ale ve druhé měla těžký pád a skončila pátá. Ve stejném roce triumfovala ve Světovém poháru. V posledních letech se jí tolik nedařilo, ale při loňské generálce v Pekingu skončila čtvrtá. Největší favoritkou je sedmnáctiletá Japonka Kokomo Muraseová. Po sobotní kvalifikaci se v neděli od 2:30 SEČ uskuteční finále. Na Hrách se Pančochová ukáže ještě v U-rampě a Big Airu.

Střední můstek v Čang-ťia-kchou bude v sobotu patřit ženám a v neděli mužům, kteří ještě předtím musí podstoupit kvalifikaci. V ní se pravděpodobně z české výpravy objeví jen trio Roman Koudelka, Čestmír Kožíšek, Filip Sakala, neboť Viktor Polášek je v karanténě a Radkovi Rýdlovi covid nedovolil do Číny odletět. Podle dosavadního průběhu sezony se očekává hlavně souboj německého lídra Světového poháru Karla Geigera s Japoncem Rjoju Kobajašim. Covid vyřadil i největší favoritku závodu žen Rakušanku Saru Maritu Kramerovou.

Je nám líto, video expirovalo.
Nováková s Hynčicovou se chystají na skiatlon
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články