Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Návrat zatraceného střelce

Co neminout v neděli: Novák zahájí Hry skiatlonem. Vrcholem dne je sjezd mužů na skoro neznámé trati

V neděli se bude rozdělovat sedm medailových sad a české barvy nemají ve hře žádného vyloženého kandidáta na jeden z cenných kovů. Překvapit může ve skiatlonu běžec na lyžích Michal Novák, který má v sezoně skvělou formu. České curlery čeká dvojboj USA a Kanada, na středním můstku se budou snažit Roman Koudelka a Čestmír Kožíšek. Sjezdovka Jen-Čching přivítá nejlepší sjezdaře, závod na prakticky neznámé trati slibuje napínavý souboj.

Už ve 4:00 SEČ odstartuje první disciplína alpských lyžařů, a to hned ta královská – sjezd. Loňské předolympijské závody na nové trati Jen-Čching byly kvůli koronavirové pandemii zrušeny a sjezdovku si tak závodníci mohli vyzkoušet jen v trénincích. 

Více než třetina závodníků trať v prvním tréninku správně neprojela a i tak zkušený sjezdař, jakým je dvojnásobný olympijský vítěz Rakušan Matthias Mayer, minul branku. V neděli bude patřit k nejvážnějším uchazečům o medaile spolu s lídrem Světového poháru Alexandrem Aamodtem Kildem z Norska, který ovládl dnešní trénink, a švýcarskou dvojicí Beat Feuz – Marco Odermatt. Jan Zabystřan sice odjel tréninky, ale jen kvůli kombinaci.

Curleři se pokusí o vylepšní bilance, skokané o postup do druhého kola

Další dvě utkání čekají na Zuzanu a Tomáše Paulovi v curlingové "Ledové kostce". Nejprve se ve 2:05 SEČ utkají s USA a v 7:05 SEČ se postaví druhému zámořskému celku, Kanadě. Paulovi se pokusí vylepšit průběžnou sedmou pozici na turnaji a negativní bilanci 2:4, kterou mají po vysokých prohrách s Velkou Británií a Švýcarskem.

Z kvalifikace skokanů na středním můstku postoupili i Roman Koudelka a Čestmír Kožíšek. Koudelkovi se na můstku v areálu Kchu-jang-šu dařilo v trénincích a bude se snažit o postup do finálového kola a slušný výsledek pro český skok, kterému se v letošní sezoně Světového poháru vůbec nedaří.

V boji o skokanské medaile jsou největšími favority vedoucí muž SP Karl Geiger z Německa, vítěz Turné čtyř můstků Rjoju Kobajaši z Japonska a také norská kometa Marius Lindvik. Obhájce zlata z Jižní Koreje Andreas Wellinger se do Číny nedokázal nominovat.

Do skiatlonu vyrazí tři čeští běžci, krasobruslaři pokračují v týmové soutěži

Patnáct kilometrů klasicky a patnáct kilometrů volnou technikou, to bude nedělní skiatlon mužů, ve kterém je největším kandidátem na zlato Nor Johannes Hösflot Klaebo. Nahánět by ho od 8:00 SEČ mohl i český běžec na lyžích Michal Novák, který zatím v sezoně zaznamenal dvě pátá místa, vždy v závodě na poloviční distanci. Na start se postaví také Petr Knop a Adam Fellner.

V týmové soutěži krasobruslařů jsou na programu krátké jízdy žen i s Eliškou Březinovou a volné jízdy mužů. Svůj nepovedený krátký program se pokusí napravit její bratr Michal Březina. Český tým je aktuálně osmý daleko za postupovou pěticí, vede výběr Spojených států amerických.

Michal Březina v krátkém programu týmové soutěže
zdroj: ČTK/AP autor: David J. Phillip

Sáňkař Michael Lejsek bude vylepšovat 29. místo ve 3. a 4. finálové jízdě mužů, o vítězství si to v ledovém korytě rozdají Němec Johannes Ludwig a Rakušan Wolfgang Kindl.

V akrobatickém lyžování čeká i na ženy závod v boulích, z kvalifikace prošla jako první Australanka Jakara Anthonyová před další favoritkou, Francouzkou Perrine Laffontovou. V areálu Ken-tching se odehraje i finále snowboardového slopestylu, bohužel bez české účasti, Šárka Pančochová nepostoupila z kvalifikace.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články