Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Velký sobotní souhrn: Sáblíková zopakovala čtvrté místo z Koreje. Hokejistky znovu zabodovaly

Jelo se jí nad očekávání dobře a rychlobruslařka Martina Sáblíková se čtvrtým místem na třech kilometrech skvěle naladila na svou silnější pětku příští týden. České hokejistky zůstávají neporažené, po Číně si poměrem 3:1 poradily i se Švédkami. Špatný den zažili v "Ledové kostce" curleři, manželé Paulovi prohráli vysokými rozdíly s Velkou Británií i se Švýcarskem. Propadla biatlonová smíšená štafeta, se třemi trestnými koly skončila dvanáctá.

Biatlon

Čeští biatlonisté a biatlonistky vstoupili do olympijských klání levou nohou. Na náročných tratích a větrné střelnici v areálu Chua-lin-tung skončila čtveřice Jessica Jislová, Markéta Davidová, Mikuláš Karlík a Michal Krčmář dvanáctá se ztrátou tří a půl minut na vítězné Norsko. 

Štafetu rozjela Jislová sice s pěti opravami, ale slušným běžeckým časem. Davidová následně doplatila na špatné lyže a na trati výrazně ztrácela, i tak ale předávala v první desítce. Svou premiéru na Hrách nezvládl Karlík, který musel dohromady na tři trestná kola a ani dobrý výkon Krčmáře už český mix z nejhoršího výsledku v historii nezvedl.

Napínavý finiš v posledním kole nejlépe zvládl Johannes Bö. Norsko obhájilo olympijské zlato o necelou vteřinu před Francií. Po poslední střelbě ze střelnice odjížděl jako první Eduard Latypov, biatlonisté Ruského olympijského výběru se nakonec museli radovat "jen" z bronzových medailí.

Lední hokej

České hokejistky zvládly nelehký úkol ve druhém zápase a poradily si s výběrem Švédska. Jako první se prosadila Tereza Vanišová, ve druhé třetině z oslabení skórovala Klára Hymlárová. Utkání sice zdramatizovala Emma Murenová, ale Vanišová přidala ve třetím dějství ještě třetí gól a Češky tak porazily Švédky 3:1.

Ve skupině B jsou hokejistky i nadále stoprocentní a drží druhou postupovou příčku o skóre za Japonskem, které porazilo Dánsko 6:2. Právě duel s Japonkami na závěr základní části s nejvyšší pravděpodobností rozhodne o vítězkách skupiny.

Rychlobruslení a short track

Na startu tříkilometrové trati byly obě dvě české rychlobruslařky. Nikola Zdráhalová ve své rozjížďce dobře rozjela, ale brzy začala ztrácet a nakonec obsadila 18. místo se ztrátou 16 vteřin na nový olympijský rekord Irene Schoutenové.

Martina Sáblíková startovala ve třetí jízdě od konce a od počátku vypadala na trati svěže. V cíli šla jasně na první místo o 1,43 sekundy na vedoucí Miho Takagiovou. Českou rychlobruslařku nakonec překonaly ještě tři ženy, kromě vítězné Schoutenové také Kanaďanka Isabelle Weidemannová a mohutně slavící Italka Francesca Lollobrigidová.

Sáblíková se ale na rozdíl od čtvrtého místa v Pchjongčchangu před čtyřmi lety z bramborové medaile radovala: ""Hodně lidí možná čeká, že teď budu smutná z toho, že to necinklo, ale já jsem hrozně spokojená. Fakt se mi jelo nádherně," řekla Sáblíková. 

V short tracku na 500 metrech skončila cesta Michaely Hrůzové už v rozjížďkách. Ve své jízdě dojela jako třetí s časem 45,060, který ovšem na účast ve čtvrtfinále nestačil. Při premiéře smíšených štafet v shorttracku na ZOH se radovala domácí Čína.

Curling

Zuzana a Tomáš Paulovi odcházejí z curlerské haly po sobotním kláním s negativní zápasovou bilancí 2:4. Český pár nejdříve prohrál s favorizovanými Brity Brucem Mouatem a Jennifer Doddsovou 3:8, osudný byl zejména třetí end, ve kterém Britové skórovali trojkou.

Druhému soupeři ze Švýcarska se zatím v Pekingu nedařilo a byl v tabulce i za českou dvojicí. V zápase ale Martin Rios a Jenny Perretová jasně dominovali a zápas skončil po sedmém endu za stavu 11:3.

Skoky na lyžích

Největší favoritka na zlatou medaili Marita Kramerová z Rakouska skákat kvůli covidu nemohla a příležitosti se nejlépe chopila Urša Bogatajová. Slovinka na středním můstku skočila 108 a 100 metrů a porazila druhou Katharinu Althausovou o 2,2 bodu.

Dobře si vedly sestry Indráčkovy, které obě prošly do druhého kola. Patnáctiletá Anežka brala 30. příčku, starší Karolína byla o dvě místa výše 28. Kláře Ulrichové se nezadařilo a skončila za postupem na 33. místě.

V kvalifikaci mužů na stejném můstku postoupili Roman Koudelka a Čestmír Kožíšek. Z dílčího vítězství se radoval Nor Marius Lindvik zásluhou výkonu 100,5 metru. Nejdelší skok 103 metrů předvedl jeho krajan Robert Johansson, ale díky výhodnějšímu větru zůstal o desetinu druhý.

Běh na lyžích

První medaile se na Hrách rozdávaly ve skiatlonu žen a tu nejcennější získala dle očekávání norská suverénka Therese Johaugová. Čtrnáctinásobná mistryně světa vyhrála své vůbec první individuální zlato na ZOH, pro stříbro si dosprintovala Natálie Něprjajevová, bronz brala překvapivě Rakušanka Teresa Stadloberová.

Se ztrátou kolem čtyř a půl minut dokončily závod české běžkyně, Petra Hynčicová obsadila 26. příčku a Petra Nováková 30. místo. "Od začátku až do konce to byl hodně těžký závod, proto bylo důležité zůstat trpělivá, což se mi povedlo. Z výsledku mám hroznou radost, protože už v prvním závodě jsem si splnila cíl být do 30. místa. Pro mě je to velká úleva i nakopnutí do dalších závodů," radovala se Hynčicová.

Snowboarding

Šárka Pančochová se pro Peking kvalifikovala do všech freestylových disciplín, největší naděje ale vkládala do slopestylu, ve kterém byla v Soči pátá. České závodnici ale nevyšla kvalifikace, ve které obsadila až 26. místo a do závodu se nepodívá. V Pekingu bude usilovat o co nejlepší umístění ještě v Big Airu a na U-rampě.

Saně

Po prvních dvou jízdách vede závod v mužských saních favorit Johannes Ludwig z Německa, ovšem jen o 39 tisícin sekundy před Rakušanem Wolfgangem Kindlem. Český reprezentant Michael Lejsek je s odstupem více než 4 sekund na průběžném 29. místě. Na sáňkaře čekají finálové dvě jízdy v neděli.

Akrobatické lyžování

Těžkou porážku musel v jízdě v boulích přijmout obhájce zlata a naprostý suverén Světového poháru Mikaël Kingsbury. Kanaďan získal stříbrnou medaili, ze zlata se radoval teprve jednadvacetiletý švédský závodník Walter Wallberg. Bronz bral další favorit Ikuma Horišima z Japonska i přesto, že ve finálové jízdě udělal poměrně dost chyb.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články