Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ME Maďarsko

Biatlonisty čeká první závod na OH. Bude potřeba riskovat, ví trenéři před smíšenou štafetou

Je to tady, odpočítávání do prvního závodu biatlonistů na zimních Hrách 2022 končí. Přeskládaný program otevírá smíšená štafeta. Má foukat, a to hodně. I k tomu český tým při skládání sestavy přihlédl. Trojku Jislová, Davidová a Krčmář nakonec doplnil Mikuláš Karlík a zažije tak svou premiéru pod pěti kruhy. Bude úspěšná? Konkurence vyrukuje takřka v plné palbě. Přímý přenos závodu sledujte od 10:00 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Markéta Davidová, Jessica Jislová a Michal Krčmář. Tohle trio mělo už dopředu jistotu, že se postaví do prvního biatlonového závodu olympijských her v Pekingu.

Trenéři nemají nač čekat, chtějí postavit to nejlepší, a tak se také stane.

Davidová má v aktuální sezoně výhru ve vytrvalostním závodu ve Švédsku a následně i zisk malého křišťálového glóbu, Jislová prožívá nejlepší ročník Světového poháru v kariéře, Krčmář je jedničkou mezi muži.

Nad čtvrtým členem smíšené štafety ovšem visel otazník.

Za jiných okolností by se jím patrně stal Adam Václavík, ten ale po pozitivním testu na koroanvirus stále čeká na odlet v České republice a zatím není vůbec jisté, že k němu dojde. Hodnoty má totiž stále hraniční, negativních testů musí být celkem pět.

Češi v akci - úseky smíšené štafety:

Jessica Jislová, Markéta Davidová, Mikuláš Karlík, Michal Krčmář

Volilo se tedy mezi Mikulášem Karlíkem a Jakubem Štvrteckým. Milan Žemlička figuruje mezi pěticí biatlonistů jako náhradník. 

Trenér Ondřej Rybář a spol. nakonec ukázali na Karlíka. Vysvětlení? Hlavně kombinace disciplíny a větru.

"Bude třeba zdravě zariskovat. Myslím si, že ne jedna štafeta půjde na trestné kolo. V takových podmínkách je třeba odstřílet rychle, zbytečně nečekat. A Kuba je někdy až moc precizní a střílí dlouho. V tomhle je Karlos flegmatičtější, dokáže se nad to povznést a zariskovat," uvedl kouč biatlonistů.

Poprvé na olympiádě pojedou ženy i muži ve smíšené štafetě stejnou vzdálenost. Začínají ženy a všichni absolvují šest kilometrů. Dvaadvacetiletého Karlíka čeká olympijská premiéra, Jislová pojede mix na Hrách poprvé.

"Foukat bude určitě. S chladnou hlavou musím počítat s tím, že i to kolo tam bude av rychlosti je schopen s touhle mylenkou pracovat," dodal Rybář ke Karlíkovi.

"Týmový závod je dobrý na rozjetí. Jedeš v kontaktu, nejen sám na sebe. Pro nás závoďáky je příjemnější se takhle rozkoukat, i když je to samozřejmě pořád olympijský závod a je důležitý jako každý jiný," řekl Krčmář, který se preventivně kvůli covidu stejně jako jeho kolegové nezúčastnil pátečního slavnostního zahájení.

Při premiéře disciplíny na olympiádě vybojovali Češi v Soči 2014 stříbrnou medaili v sestavě Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Jaroslav Soukup a Ondřej Moravec. O čtyři roky později v Pchjongčchangu bylo kvarteto Vítková, Davidová, Moravec, Krčmář osmé.

Štvrtecký, s nímž Rybář počítá do všech dalších závodů, doplnil v jediném klání této disciplíny v sezoně SP Jislovou, Davidovou a Krčmáře, Češi pak obsadili v Oberhofu deváté místo.

Favoritů závodu na 4x6 kilometru je mnoho, nikdo nebere závod na lehkou váhu. Norové, kteří disciplínu ovládli na posledních třech světových šampionátech, postavili "zabijáckou" sestavu Roeiselandová, Eckhoffová, bratři Boeovi. 

Francouzi se vytasí se čtyřkou Chevalierová-Bouchetová, Simonová, Jacquelin, Fillon Maillet. A třeba Švédové spoléhají na sestry Öbergovy, Ponsiluomu a Samuelssona. Všechno těžké váhy.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy smíšené štafety v Oberhofu

Otázka bude, jak se vypořádají s podmínkami.

O větru a tedy i nevyzpytetelných poryvech už byla řeč, s ním se ve vysoké nadmořské výšce kolem 1800 metrů pojí i mrazy šplhající až k minus dvaceti. To nejvíce odnášejí tváře, prsty, dech. "Každý se snaží najít recept na to, jak přijede na střelnici, a tu spoušť bude cítit co nejlíp," popsal Rybář.

A taky je to hodnota, při které by dle regulí Mezinárodní biatlonová unie (IBU) závody neodsouhlasila, ale s největší pravděpodobností se tak nestane. Podle Davidové i Krčmáře totiž ještě bude v době startu závodu stupňů méně.

"Záleží, jak fouká, jestli každý den stejně, nebo se to mění. Za dva tři dny si může člověk najít systematiku, jak cvakat výškově a stranově. Ve stojce člověk ale hledá pozici, aby byl pevný v poloze. To může trvat týden a nemusí přijít ani za měsíc," uvedl Krčmář.

Po smíšené štafetě budou mít ženy den volna před pondělními vytrvalostními závody, muži pojedou až v úterý. Všechny závody odvysílá ČT sport a web ctsport.cz živě.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články