Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Rekordy, kam se podíváš: obojživelná Ledecká, sběratelka Björgenová či nesmrtelný Kasai

Po šestnácti dnech skončily zimní olympijské hry, které kromě celé řady dramatických momentů, velkých vítězství či zklamání přinesly také výrazné rekordy, které se zapsaly do historie. Jeden z takto výjimečných výkonů si připsala i Češka Ester Ledecká. Dále v seznamu lze najít i Marit Björgenovou či Noriaki Kasaie.

Ester Ledecká
zdroj: ČTK/Kamaryt Michal

Ledecká jako první zlata obojživelnice

Před Pchjongčchangem nebyla Ester Ledecká určitě neznámou sportovkyní, ale že by patřila mezi hvězdy celosvětového meřítka, to určitě ne. Olympiáda v Jižní Koreji však z české reprezentantky udělala pro mnohé nejvýraznější postavu třiadvacátých zimních Her.

Dvaadvacetileté rodačce z Prahy se povedlo to, co je v moderní době, kdy se každý ze závodníků specializuje na svůj sport, skoro nemyslitelné. Vybojovala zlato ve dvou odlišných sportech na jedněch Hrách – ve sjezdovém lyžování a snowboardingu, kdy triumfovala v supeřobřím slalomu na lyžích a paralelním obřím slalomu na "prkně".

Podobný výkon žádná žena až do letošního roku v historii Her nepředvedla. Navíc ani mezi muži to není obvyklé. Doposud to dokázali jen dva Norové, Thorleif Haug v roce 1924 a Johan Gröttumbsratenovi v roce 1928, kteří uspěli v běhu na lyžích a severské kombinaci.

Úspěchu Češky si samozřejmě všímali sportovci i média po celém světě. "Je to pravděpodobně nejlepší příběh těchto Her. Absolutně neuvěřitelný. Je skvělá sportovkyně. Vždyť i jen jedno olympijské zlato na lyžích je pořádně těžké", znělo na britském BBC. Komentátor listu Washington Post zase psal o výjimečnosti Ledecké a obává se, že "něco takového už pravděpodobně nikdy znovu neuvidíme".

Björgenová znovu sbírala a sbírala

Ledecká má ale v boji o korunu královny Her v Pchjongčchangu výraznou konkurentku, která opět potvrdila, jak velkou sportovní legendou je. Norská běžkyně na lyžích Marit Björgenová ani v sedmatřiceti letech neztratila nic ze své výjimečnosti a v Jižní Koreji opět výrazně rozšířila vlastní olympijskou medailovou sbírku.

Norka, která poprvé na stupně vítězů vystoupala už na Hrách 2002 v Salt Lake City, získala v Pchjongčchangu hned pět medailí, dvě zlaté, jedno stříbro a dva bronzy. Dohromady tak má nyní už patnáct cenných kovů, což z ní dělá nejúspěšnějšího sportovce zimní olympiády všech dob. Povedlo se jí překonat i biatlonistu Oleho Einara Björndalena.

Björgenová, která už na další Hry neplánuje jet, navíc i jeden rekord vyrovnala. Díky zisku osmi zlatých se vyrovnala v historických tabulkách právě Björndalenovi a dalšímu Norovi, běžci na lžyích Björnu Dählimu.

"Zakončit svůj poslední závod takhle, to je neuvěřitelné. Mám za sebou skvělou kariéru, a když se ohlédnu za tím, co jsem na pěti olympiádách dokázala, tak je těžké to vůbec pochopit," dodala.

Osmé Hry pro Kasaie. Konec by to ale být neměl

To Noriaki Kasai konec pod olympijskými kruhy zatím nejenže neplánuje, ale ani o něm neuvažuje. Je mu sice pětačtyřicet let, ale japonský fenomén si skoky užívá jako zamlada. V Pchjongčchangu startoval už na osmých Hrách, což se doposud nikomu jinému nepovedlo.

Kasae neodratilo ani to, že se mu v Koreji příliš nevedlo. Na středním můstku obsadil jednadvacátou pozici, na velkém až třiatřicátou. Rekord mu ale nikdo v nejbližší době nevezme a on sám ho hodlá ještě vylepšit.

"Jestli zkusím i Hry v Pekingu? Ne, nebudu to zkoušet, já tam určitě budu. Viděl jsem, jak ostatní vyhrávali a to ve mě opět rozdmýchalo vášeň. Pořád můžu pokračovat," prohlásil sebevědomě.

Noriaki Kasai
zdroj: REUTERS autor: Dominic Ebenbichler

Věk a medaile? Väliläová ukázala, že jde jen o číslo

Jen o rok méně než Kasaiovi je další rekordmance, i když jen těchto Her. Finská hokejistka Riikka Väliläová ve čtyřiačtyřiceti letech s výběrem Suomi vybojovala bronzovou medaili, když v závěrečném meření sil zdolaly Seveřanky 3:2 Rusky.

Väliläová nehrála v týmu žádnou podřadnou roli. Naopak. Nastupovala v prvním útoku a k úspěchu Finska pomohla v šesti zápasech pěti body v podobě čtyř branek a jedné asistence.

V kariéře tak dosáhla na druhý olympijský bronz. Ten první si na krk pověsila přesně před dvaceti lety v Naganu.

Radost finských hokejistek
zdroj: REUTERS autor: Kim Kyung-Hoon

Nejmladší není, Zagitovová ale i tak zaujala

Na opačné straně je pak krasobruslařka Alina Zagitovová. Ruská reprezentantka ovládla soutěž žen a ve věku 15 let a 281 dní se stala se nejmladší zlatou medailistkou na letošních Hrách. K celkovému rekordu měla přesto hodně daleko.

Tedy ne v krasobruslařském sektoru. Nejmladší vítězkou se stala v Naganu Tara Lipinská z USA, které tehdy bylo 15 let a 255 dní.

Úspěšní Norové i Američané, zápis Maďarska

Pchjongčchang se zapsal i dalšími zajímavými statistickými fakty. O medaile se podělilo 30 výprav, to je o čtyři víc než při dosavadním rekordu v letech 2006, 2010 a 2014. Norsko a Německo získaly po 14 zlatých medailích a vyrovnaly rekord Kanady z Vancouveru v roce 2010.

Norové s 39 medailemi překonali rekord v celkovém počtu cenných kovů, který držely Spojené státy z Her ve Vancouveru, kde jich nasbíraly 37. Američané si ovšem i jeden rekord uzmuli. V Koreji získali alespoň jednu medaili v 11 různých sportech, což se žádné jiné zemi ještě nepovedlo.

Historického momentu se dočkalo zase Maďarsko. Rychlobruslařská štafeta mužů na krátké dráze předvedla skvělý výkon a pro svoji zemi získali na zimních hrách první zlato.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články