Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Norové z můstku doletěli nejdále. Desátý skončil český tým

V individuálních mužských závodech zlato neslavili, vyhráli až týmové klání. Norské skokanské kvarteto s přehledem zvítězilo v závodu družstev, když porazilo stříbrné Němce a bronzové Poláky. Český tým mezi nejlepší neproklouzl, skončil desátý.

Daniel André Tande
zdroj: Reuters

Norská čtveřice naplňovala předpoklady už v prvním kole. Daniel André Tande, Andreas Stjernen, Johann André Forfang a Robert Johansson měli ovšem na čele závodu pouze dvoubodový náskok před Němci a pětibodový před Poláky. Především ve čtvrté sérii totiž dokázali Andreas Wellinger a Kamil Stoch manko svých týmů podstatně umazat.

Ve druhém kole se očekával nápor obou družstev, avšak Norové pochybnosti nepřipustili. Stjernen ve druhé sérii skočil 135,5 metru a norský náskok narostl po nepřesvědčivých výkonech soupeřů už na bezmála třicet bodů. Zlato bylo jasné, o stříbro se ale sváděl souboj. Nakonec Wellinger posledním pokusem porazil Stocha a získal svému týmu stříbrnou medaili.

České kvarteto mohlo na postup do 2. kola pomýšlet pouze v případě, že zaskáče lépe než družstva Finska a olympijských sportovců z Ruska. Jak ale naznačoval dosavadní průběh Světového poháru, spoléhat na to ani zdaleka nešlo a spíš by bylo překvapením, kdyby český tým mezi nejlepších osm sestav skutečně proklouzl. 

O vítězství nad finskou čtveřicí ani týmem neutrálních ruských skokanů ovšem nemohlo být řeči. Bídně se předvedli Vojtěch Štursa (107 m) a Čestmír Kožíšek (111,5 m), což nemohl zachránit průměrným skokem Viktor Polášek (116 m). V poslední sérii pak Roman Koudelka předvedl 124 metrů a zabránil alespoň tomu, aby tým spadl na horší než 10. místo. 

"Nepostoupit do druhého kola, být desátí v družstvech, to je prostě velká bída," řekl Koudelka. "Pro nás i pro fanoušky, kteří nám drží pěsti, je to neuvěřitelné zklamání. Naschvál to neděláme, ale tak to prostě aktuálně je," doplnil.

"Skok nebyl úplně nejhorší. Jasně, proti nejlepším je to pořád velká bída, ale na to, jak jsem tady skákal a celou sezonu se nedařilo, tak z olympiády neodjedu s hlavou sklopenou," řekl a doufal, že si ještě do konce sezony trochu zlepší náladu.

Nejméně zvládl Vojtěch Štursa. "To je takový můj aktuální standard. Nepokazil jsem, ani jsem nepředvedl nic dobrého. Teď se s tím bude muset pracovat, potrénovat a nějak se z toho vyhrabat," dodal Štursa. 

Skoky na lyžích - družstva:

1. Norsko (Tande, Stjernen, Forfang, Johansson) 1098,5 b., 2. Německo (Geiger, Leyhe, Freitag, Wellinger) 1075,7, 3. Polsko (Kot, Hula, Kubacki, Stoch) 1072,4, 4. Rakousko 978,4, 5. Slovinsko 967,8, 6. Japonsko 940,5, 7. OSR 809,8, 8. Finsko 790,4, 9. USA 377,2, 10. ČR (Polášek, Štursa, Kožíšek, Koudelka) 370,1. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články