Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Björgenová dovezla norskou štafetu ke zlatu a získala svou rekordní medaili

Norská štafeta slaví zlato v olympijském závodě štafet. Finišmanka Marit Björgenová na cílové rovince porazila švédskou soupeřku Stinu Nilssonovou a získala svou sedmou zlatou medaili z olympijských her. Björgenová se navíc v počtu získaných medailí (13) vyrovnala krajanu Ole Einaru Björndalenovi. Česká štafeta obsadila jedenáctou příčku.

Marit Björgenová a norská štafeta
zdroj: ČTK/AP autor: Matthias Schrader

Norky na druhém úseku výrazně ztratily a vypadalo to, že nebudou bojovat nejen o zlato, ale vůbec o medaili. Díky skvělému výkonu Ragnhild Hagaové se ovšem znovu dokázaly přiblížit čelu závodu – Björgenová šla na trať v kontaktu se Švédkami a neutrálním týmem ruských běžkyň. Na cílové rovince poté zkušená závodnice ukázala svou sílu.

"Dnes jsem na sebe hodně pyšná. Hodně si tohoto výsledku cením," řekla Björgenová, které v souboji s Nilssonovou paradoxně pomohl jeden ze členů švédského týmu. "Slyšela jsem, jak o mně na Stinu křičí, 'Vypadá, že je ve stresu'. No a co, pomyslela jsem si. Dodalo mi to motivaci a pohánělo mě to," řekla norská hvězda.

Björgenová tak získala svou sedmou zlatou medaili. Jde navíc už o její třináctý cenný kov z olympijských her, čímž vyrovnala rekord svého krajana Ole Einara Björndalena. Svou sbírku bude moci na korejské olympiádě ještě rozšířit v dalších závodech.

Marit Björgenová:

"Když ještě závodíte, tak se koukáte dopředu a nepřemýšlíte o tom, co bylo," řekla Björgenová. "Prostě se připravujete a soustředíte na další závod. Ale až skončím s lyžováním, tak se ohlédnu a uvědomím si, čeho jsem dosáhla."

Pro bronzovou medaili si za Norkami a Švédkami dojela štafeta olympijských závodnic z Ruska. Český kvartet začal dobře, když se Kateřina Beroušková držela na sedmé příčce. Na dalších úsecích, které jely Karolína Grohová s Petrou Novákovou, si české barvy o pár příček pohoršily. Barbora Havlíčková nakonec dorazila do cíle na jedenáctém místě. Česká štafeta si tím o jednu pozici pohoršila oproti závodu z minulých Her v Soči.

Jak závod probíhal?

Za český kvartet rozbíhala Kateřina Beroušková, která se snažila držet krok se švýcarskou a německou štafetou. Na předávce byla klasifikována na sedmé příčce s mankem 51 vteřin na vedoucí tým olympijských běžkyň z Ruska. Závodnice v neutrálních barvách vedly před Norkami, na něž překvapivě dotíraly Slovinky.

Norská štafeta – hlavní favorit závodu – poté na druhém úseku výrazně klesla pořadím, když Astrid Jacobsenové na trati viditelně docházely síly. Norky byly na předávce už o půl minuty zpět za vedoucími ruskými běžkyněmi, které stínoval v postavě Charlotte Kalaové švédský tým. Karolína Grohová pustila Petru Novákovou na trať z jedenácté pozice (+1:40).

Norky ovšem mohly na třetím úseku počítat s překvapivou vítězkou bruslařské desítky Ragnhild Hagaovou, která jejich šance znovu zvedla. Sedmadvacetiletá olympijská vítězka velmi rychle stahovala a od vedoucí dvojice byla při průjezdu stadionem už vzdálena jen několik metrů. Nováková se také držela dobře a polepšila českým barvám na desátou příčku.

Rozhodovalo se v závěrečných dvou okruzích – ruská běžkyně brzy odpadla a o zlato spolu sváděly souboj Marit Björgenová se Stinou Nilssonovou. Norka se snažila lepší finišmanku utahat ve stoupáních, švédská vítězka ze sprintu se ale držela. Nakonec převážily silové dispozice Björgenové, která si na cílovou rovinku přivezla malý náskok a rozhodla.

Poslední úsek jela za český tým Barbora Havlíčková, která se snažila své desáté místo udržet před dotírajícími Polkami. Nakonec ale už neměla sil a dojela na jedenáctém místě, 46 vteřin za finišující Polkou. Celkové manko české štafety, která si pohoršila o jedno místo oproti olympiádě v Soči, činilo tři minuty a 52 vteřin.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články