Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Finky slaví třetí olympijský bronz, hráčky OSR se snažily marně

První medaile z hokejového turnaje v Pchjongčchangu získaly hráčky Finska. Ty v boji o olympijský bronz porazily výběr olympijských sportovkyň z Ruska 3:2. O zlaté medaile se utkají ve čtvrtek od 5:10 našeho času týmy Kanady a USA.

Finské hokejistky se radují z bronzu na ZOH
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA autor: Vesa Moilanen

"Medaile byla před olympiádou naším cílem. Věděly jsme, že kdyby se všechno sešlo, měly bychom šanci proti USA nebo Kanadě. Ale Američanky byly v semifinále skvělé, tak jsme chtěly vyhrát dnes," řekl finská kapitánka Jenni Hiirikoskiová.

Pro Rusky hrající pod hlavičkou OSR je i čtvrté místo historickým počinem. "Turnaj je pro nás úspěšný, ale kdybychom měly na krku medaili, byly bychom daleko šťastnější. Máme dobrý a mladý tým, který má budoucnost," prohlásila ruská útočnice Olga Sosinová.

Finky, které jsou s 12 bronzy ze světových šampionátů třetí nejúspěšnější zemí za velmocemi Kanadou a USA, se brzy dostaly do vedení. Už ve třetí minutě proměnila přesilovou hru při vyloučení Marie Batalovové Petra Nieminenová. Po deseti vteřinách druhého dějství zvýšila náskok týmu trenéra Pasiho Mustonena Susana Tapaniová.

Ve 23. minutě sice snížila Olga Sosinová, ale dvoubrankový náskok vrátila Finsku krátce po polovině utkání Linda Välimäkiová. Ve 47. minutě v přesilové hře sice dala Ruskám naději na první medaili v historii Ljudmila Beljakovová, ale Finky těsný náskok uhájily.

"Hrály jsme jako tým, a to je hlavní důvod, proč jsme vyhrály. Je to úžasný pocit a teď můžeme slavit zisk medaile," uvedla autorka vítězné branky Välimäkiová.

Ženy - o 3. místo:

Finsko - OSR 3:2 (1:0, 2:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 3. Nieminenová (Tuominenová, Tapaniová), 21. Tapaniová (Karvinenová), 33. Välimäkiová (Hoviová) - 23. Sosinová (Beljakovová), 47. Beljakovová (Batalovová, Štarjovová). Rozhodčí: Allenová (USA), Arianová-Lortieová (Kan.) - Leclercová (USA), Toddová (Kan.). Vyloučení: 4:5, navíc Šochinová (Rus.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:1. Diváci: 3217.

Finsko: Rätyová - Hiirikoskiová, Rahunenová, Savolainenová, Tuominenová, Lindstedtová, Jalosuová - Karvinenová, Väliläová, Tapaniová - Nieminenová, Välimäkiová, Hoviová - Tulusová, Niskanenová, Nuutinenová - Rajahuhtaová, Säkkinenová, Hakalaová - Saariová. Trenér: Pasu Mustonen. ¨

OSR: Morozovová - Ganejevová, Pirogovová, Gorčarenková, Batalovová, Lobovová, Tkačovová, Nikolajevová - Dergačovová, Štarjovová, Šochinová - Beljakovová, Sosinová, Kanajevová - Pavlovová, Kulišovová, Djupinová - Smolinová, Kadirovová. Trenér: Alexej Čisťakov.


Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články